Na co se psycholog ptá? A jak mu odpovídat?

fashion

První návštěva psychologa vyvolává v lidech spoustu otázek: Jak to bude probíhat? Na co se mě psycholog bude ptát a jak mu na to mám odpovědět? My lidé máme v životě rádi jistoty a do toho, co neznáme, se nám často moc nechce. Byla by ale obrovská škoda, kdyby vás právě strach z neznáma odradil od návštěvy psychologa. Péče o duševní zdraví je totiž stejně důležitá jako péče o naše tělo. V tomto článku se proto blíže podíváme na to, jaké otázky můžete na prvním sezení s psychologem očekávat!

 

Na co se psycholog nejčastěji ptá?

Na úvod je třeba zmínit, že každé sezení je jiné: psychologové mají svůj osobitý styl, každý příběh je jiný a vyžaduje si individuální přístup. Nemůžeme vám tedy předložit žádný kompletní seznam všech možných otázek, které vám psycholog položí. Ukážeme si proto několik těch nejčastějších, které se v různých podobách na prvním sezení obvykle objevují.

 

 S čím za psychologem přicházíte? Proč jste psychologa vyhledali? Co od sezení očekáváte?

Je velmi pravděpodobné, že se vás v úvodu psycholog zeptá, proč za ním vlastně přicházíte a co od společné práce očekáváte.  Nehledejte za touto otázkou žádné složitosti ani chytáky. Psycholog se zkrátka potřebuje zorientovat ve vašem příběhu a zjistit, jak vám může pomoci.

 

Jak se cítíte?

Otázka, která určitě zazněla v každém filmu, ve kterém se objevila scéna s psychologem a která je častým zdrojem vtipů veřejnosti. Velmi pravděpodobně se s ní při návštěvě psychologa v nějaké podobě také setkáte. Zkuste ji vzít vážně, má své místo a je velmi důležitá. Možná vás překvapí, jak náročné někdy je, zorientovat se ve vlastních pocitech. 

 

Můžete mi o tom říct více?

Za touto otázkou se neskrývá zvědavost psychologa, ale snaha lépe porozumět tomu, co říkáte. Vy svůj příběh znáte dokonale, uvědomujete si celý kontext, ale psycholog pracuje jen s tím, co mu říkáte. Je tedy možné, že se vás sem tam doptá na více informací nebo vás požádá, abyste  něco trochu více rozvedli.

 

Jak odpovídat u psychologa?

S tím si vůbec nelamte hlavu!

  • Odpovídejte přirozeně tak, jak vás to napadne.
  • Nechte myšlenkám volný průchod.
  • Buďte upřímní nejen k psychologovi, ale také sami k sobě. 

 

A co když…

… nebudu chtít odpovědět? Nemusíte odpovídat. Nikdo vás nutit nebude. Možná na některé věci budete potřebovat více času, možná některá témata zvládnete otevřít až v dalších sezeních. To je v pořádku. Nevyhýbejte se ale těžkým tematum úplně, někdy jsou to právě ta náročná témata, která jsou důležitá a která jsou potřeba otevřít.

 

...nebudu znát odpověď?  Je naprosto v pořádku říct, že nevíte.  Psycholog se dost možná zeptá na něco, o čem jste vlastně nikdy nepřemýšleli a budete potřebovat čas k tomu, abyste se nad tím pořádně zamysleli.



... mě nenapadne jak vhodně odpovědět? Napadají vás jen samé nespisovné výrazy? Nevadí, řekněte to tak, jak vás napadá! Běží vám hlavou jen sprostá slova? Klidně si zanadávejte. Jak už jsme psali výše, odpovídejte přirozeně. Není potřeba se nijak přehnaně hlídat nebo kontrolovat.



Stále s návštěvou psychologa váháte? Zůstaly některé z vašich otázek nezodpovězeny? Neváhejte se obrátit na zákaznickou podporu první online psychologické podpory Mojra.cz.

+420 731 226 690         poradna@mojra.cz

CHCI SI OBJEDNAT KONZULTACI S PSYCHOLOGEM

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.