VIDEO: Spojení těla a mysli - strategie jak je vzájemně synchronizovat

fashion

Psychické a fyzické zdraví spolu úzce souvisí. Jistě to znáte sami, když vám není dobře např. při chřipce, tak jste zároveň velmi nedůtkliví a s náladou pod bodem mrazu. Stejně to funguje i naopak, všechen tlak a stres, problémy v práci i v soukromém životě se dříve či později začnou odrážet na vaší fyzické pohodě.



Tělo vás začne upozorňovat na to, že něco není v pořádku. V tuto chvíli je na místě být na pozoru, protože přehlížení těchto varovných signálů může mít opravdu vážné dopady na váš celkový zdravotní stav. 


Jak synchronizovat tělo a duši?


Dozvíte se to v tomto videu.



Video pro vás připravil psycholog online psychologické poradny Mojra.cz -  PhDr. Josef Sýkora


Mnoho psychických problémů se navenek projevuje jako tělesná nemoc. Problém tkví v tom, že než lékař pojme podezření, že se jedná o psychický problém, podrobí vás velkému množství vyšetření, což vaší psychice nepřidá. Nebo naopak podcení klinickou diagnostiku a odešle vás rovnou k psychologovi, což může vést ke značným zdravotním komplikacím.

 

Podceňovat psychosomatické problémy není žádoucí, stejně jako označovat každou hůře prokazatelnou nemoc za psychickou


U dospělých je nejčastější příčinou vzniku psychosomatických problémů stres, vypětí, nedostatek spánku a odpočinku, vztahové problémy. Nejen dospělí však mohou trpět psychosomatickou poruchou, stále častěji se s těmito problémy setkáváme také u dětí, zejména v důsledku disharmonických vztahů v rodině či v kolektivu.


Chcete-li psychosomatickým poruchám předcházet, je nejúčinnější prevencí naučit se správně a dostatečně odpočívat, relaxovat, postavit se čelem problémům a vyřešit je v co nejkratší době. Stejně tak je důležité žít zdravým a aktivním životním stylem, jíst vyváženou a pestrou stravu apod. Existují také různé strategie zvládání zátěžových situací. 


To, jakým strategiím budete dávat přednost určuje nejen vaše osobnost, ale také konkrétní situace. Lidé obecně dávají přednost tomu, co jim již v minulosti přineslo úlevu a pomoc. 



Správná diagnostika psychosomatických problémů spočívá ve vytvoření komplexního obrazu – životní styl, možná traumata, osobní situace, míra stresu, dědičné choroby apod. Na základě všech těchto informací může být pacient ošetřujícím lékařem odeslán k psychologovi. Psycholog se následně zaměří na odhalení příčin psychosomatických problémů a navrhne vhodnou léčbu.



|   Více o léčbě psychosomatických problémů si můžete přečíst v článku Psychosomatické problémy aneb PACIENTI BEZ DIAGNÓZY | |  





 

Pokud si vyberete možnost online konzultace v naší online psychologické poradně Mojra.cz naleznete jednoduchý návod na to, jak se objednat ve videu i v článku Krok za krokem:Jak se objednat k psychologovi.

 







Pokud si nevíte rady a pořád trochu tápete, jestli pomoc psychologa vyhledat nebo ne, rádi vám s tím pomůžeme. Můžete využít naší telefonické podpory (+420 731 226 690) nebo napsat e-mail na adresu poradna@mojra.cz.  Technická podpora je vám také k dispozici na chatu, který naleznete v pravém dolním rohu na našich webových stránkách.

Stačí, když stručně popíšete váš problém a my vyhledáme psychologa přímo pro vás, pomůžeme s objednávkou a objasníme všechny dotazy a nejasnosti týkající se psychologické konzultace.












Právě jste zhlédli VIDEO: Spojení těla a mysli - strategie jak je vzájemně synchronizovat

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.