VIDEO: Proč je důležitá sebeláska? - 2. část

fashion

Celý lidský život je o budování vztahů, ať už rodinných, partnerských či společenských. Na jeden, ten nejdůležitější, však často zapomínáme, a to na vztah k sobě samému. Proč jej označujeme za nejdůležitější? Z jednoho prostého důvodu - nemáme-li totiž sami k sobě vybudovaný pevný a pozitivní vztah, nemůžeme očekávat, že naše ostatní vztahy budou plnohodnotné.



Sebeláska je schopnost přijmout sebe sama jako jedinečnou lidskou bytost, která je hodna lásky, úcty a pozornosti.




Jak zapracovat na sebepřijetí a lásce k sobě sama?


Dozvíte se to v tomto videu.



Video pro vás připravila psycholožka online psychologické poradny Mojra.cz -  PhDr. Lenka Kolajová


Abychom mohli vést plnohodnotný život a budovat pevné vztahy, je zapotřebí zaměřit se nejprve sami na sebe. Prvním, avšak zásadním krokem je přijmout sám sebe se všemi negativy. Každý člověk touží po dokonalosti, ale opravdu dokonalým, bez přetvářek není nikdo.


Pokud dostatečně nemilujeme sami sebe, bojíme se vlastních chyb a nedostatků, nejsme schopni jim čelit a obáváme se, že by nás za ně okolí odsoudilo. Proto je maskujeme sami před sebou, což se nám v konečném důsledku stejně nevyplatí, protože všechna svá skrytá traumata a obavy nevědomky projektujeme do svého okolí.


Uvědomme si však jedno: to, že se kvůli strachu z odmítnutí raději přetvařujeme je v očích společnosti mnohdy horší, než když jednáme na rovinu a „přiznáme“ své chyby.


Proč je pro nás důležitější názor okolí víc než pozitivní vztah k sobě samému? Do značné míry je to dáno prostředím, ve kterém jsme vyrůstali. Jestliže naši rodiče měli tendenci nás neustále srovnávat s jinými dětmi a s jejich úspěchy je samozřejmé, že i v dospělosti se budeme snažit okolí uspokojit a vyhovět všeobecným názorům. Jednoduše se nebudeme mít dostatečně rádi, budeme si připadat méněcenní. Přitom není nic nerozumnějšího než srovnávání. Na zemi je tolik lidí, každý z nás má jiné přednosti, a právě lidská rozmanitost dělá život veselejším, lepším a zajímavějším. Važte si proto sebe sama a nesnažte se za každou cenu přizpůsobit.


Naučte se odpouštět sami sobě. Sebeláska je o tom přijmout se takovým, jakým jsem. 



Správná diagnostika psychosomatických problémů spočívá ve vytvoření komplexního obrazu – životní styl, možná traumata, osobní situace, míra stresu, dědičné choroby apod. Na základě všech těchto informací může být pacient ošetřujícím lékařem odeslán k psychologovi. Psycholog se následně zaměří na odhalení příčin psychosomatických problémů a navrhne vhodnou léčbu.



|   Více o sebelásce a sebepoznání si můžete přečíst v článcích JÁ v hlavní roli: Proč je sebeláska důležitá?  a  Láska a SEBELÁSKA aneb Jak si ve vztahu zachovat sebeúctu  | |  




 

Pokud si vyberete možnost online konzultace v naší online psychologické poradně Mojra.cz naleznete jednoduchý návod na to, jak se objednat ve videu i v článku Krok za krokem:Jak se objednat k psychologovi.

 







Pokud si nevíte rady a pořád trochu tápete, jestli pomoc psychologa vyhledat nebo ne, rádi vám s tím pomůžeme. Můžete využít naší telefonické podpory (+420 731 226 690) nebo napsat e-mail na adresu poradna@mojra.cz.  Technická podpora je vám také k dispozici na chatu, který naleznete v pravém dolním rohu na našich webových stránkách.

Stačí, když stručně popíšete váš problém a my vyhledáme psychologa přímo pro vás, pomůžeme s objednávkou a objasníme všechny dotazy a nejasnosti týkající se psychologické konzultace.












Právě jste zhlédli VIDEO: Proč je důležitá sebeláska? - 2. část

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.