Život a vztah s manipulátorem

fashion

Potkali jste konečně tu správnou osobu, se kterou chcete strávit celý svůj život. Rozumíte si, umí okouzlit vás i vaše okolí, společné bydlení na sebe nedá dlouho čekat, případně následuje svatba – ani si nevšimnete, že to vše může mít rychlejší spád, než jste původně plánovali. A pak najednou, úplně nenápadně, se váš partner začíná měnit, a co hůř, měníte se i vy samotní. Jistě, určité změny jsou na místě, člověk léty dozrává, pozměňuje názory, přijímá kompromisy. Důležité ovšem je, aby to vše dělal vědomě a dobrovolně. Pokud nerozhodujete sami za sebe, ale přejímáte pouze jednání vašeho partnera, ve všem mu vyhovíte, a i tak se to nezdá dostatečné, můžete žít po boku schopného manipulátora.

 
Manipulace ve vztahu


Manipulace bývá ve vztahu do jisté míry běžná. Ruku na srdce, kdo z nás se někdy nesnažil prosadit si svůj názor za použití všech možných i nemožných prostředků? Pokud se to děje občas, nejde o nic hrozného, pozor ale na neustálou manipulaci.




Nejhorší na celé věci je, že pokud s vámi partner manipuluje, vy si to v podstatě ani neuvědomujete.

 



Zamyslete se proto nad vašim vztahem, máte v něm rovnocenné postavení? Můžete vyjádřit i svůj názor a diskutovat o všech možnostech, nebo se cítíte být spíše loutkou, která je „závislá“ na tahání provázků?



Manipulátor chce být totiž vždy na výslunní, neustále shazuje vaše pocity a jednání, a to nejen doma, ale i před přáteli a rodinou. Jakmile si něco vezme do hlavy, jde si tvrdě za svým. Využívá k tomu techniku. „něco za něco“ (vyjde vám v určité situaci vstříc, ale očekává, že mu to mnohonásobně vrátíte), různé formy citového vydírání (typické je stavění se do pozice oběti, kdy vinu za vše svalí jen na vás) a jiné techniky manipulace.

 



Žijete-li po boku takovéhoto člověka, snažte se z jeho vlivu vymanit. Prvním krokem je uvědomit si, že problém není ve vás. Následně zkuste partnera zapojit do diskuze, kterou budete mít pevně ve vedení vy, nenechte ho přerušit vás uprostřed věty, využijte mírného nátlaku tak, aby neměl šanci svést rozhovor jiným směrem. Je to běh na dlouhou trať, pokud si nevíte rady, vyhledejte psychologa, který vám pomůže situaci zvládnout.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.