Psychologická konzultace po telefonu

fashion

 Opět navážeme na téma online poradenství, tentokráte formou klasického telefonního hovoru. Mnoho psychologů odmítá přiznat, že by telefonní hovor mohl plnohodnotně zastoupit osobní konzultaci. Ano, samozřejmě, tak jako u konzultací přes Skype, psycholog nemůže sledovat klientovu mimiku, pohyby těla a jiné nonverbální reakce a reagovat na ně. Někteří klienti sami odmítají tuto možnost s tím, že si nedokáží doma vytvořit klidné prostředí, neustále je někdo vyrušuje, případně se neumí svěřit někomu, koho nevidí. Každý člověk je jiný, stejně tak jsou různí psychologové a jejich přístupy. To však nic nemění na tom, že i přes veškeré možné námitky, či nedostatky je psycholog na telefonu kvalitní formou pomoci.

 Opět si to zkusíme přiblížit na příkladu. V jedné diskuzi paní – maminka malých dvojčátek – hledala způsob, jak zůstat v péči psychologa, aniž by musela někam složitě dojíždět. Řešila určité vážné životní problémy, původně navštěvovala kamennou poradnu, avšak péče o děti ji to čím dál tím více znemožňovala. K tomu se setkávala s kritikou okolí, známí se na ni začali dívat přes prsty, nikdo nedokázal pochopit, že není blázen, když navštěvuje psychologa, pouze se rozhodla změnit svůj život a zapracovat na svém psychickém zdraví. Manžel ji sice podporoval, ale jak rostly nároky na terapie, nedokázal se pokaždé uvolnit z práce a nikoho na hlídání neměli. Tato paní tedy byla nucena přestat psychologickou ordinaci navštěvovat, ovšem cítila, že stále potřebuje pomoc. Ale kde a jak to udělat? A právě zde je řešením psycholog na telefonu. Odpadá nutnost někam cestovat, nikdo se o konzultacích nedozví a co je nejdůležitější, psycholog je takto dostupný odkudkoli a kdykoli. Takže i maminka dvojčátek, která nemá možnost dojíždět do poradny, může získat plnohodnotnou pomoc, aniž by musela opustit teplo domova.

Problémy, obzvlášť psychické, je potřeba řešit bezodkladně. Mobilní telefon má většinou každý pořád při sobě, tedy jakmile se ocitne v takové situaci, kdy neví, jak dál, případně by potřeboval okamžitou radu, vypovídat se z trápení aj. stačí vytočit číslo psychologa a dostane se vám pomoci. Ať už jste v autě, na dovolené, na procházce… Samozřejmě není vhodné řešit problémy na veřejnosti, pro terapii je nutné mít klid, často se psycholog ptá na opravdu důvěrné otázky, aby se dobral řešení problému, tedy hovorům z přeplněné tramvaje, či obchodního domu se raději vyhněte.

Psychologická konzultace po telefonu je vhodná pro všechny, zejména pak pro ty, kteří:

 

- nejsou mobilní (jsou z důvodu nemoci upoutáni na lůžko, mají pohybové omezení, senioři apod.)

- bydlí v odlehlých částech republiky a mají tak ztíženou možnost navštívit kamennou poradnu

- nemají hlídání pro děti, mají dlouhou pracovní dobu atd.

- jsou obětí domácího násilí, týrání a bojí se navštívit poradnu osobně

- řeší nenadálý problém a potřebují okamžitou pomoc, radu

- nechtějí ztrácet čas cestováním do kamenné poradny

- odrazují je čekací lhůty v ordinacích psychologů, chtějí pomoc ihned

- mají strach z reakce okolí a chtějí zůstat v naprosté anonymitě

Pokud jste se ocitli v nenadálé životní situaci, je nejrychlejším řešením konzultace s psychologem po telefonu. Psychologové z online poradny Mojra.cz jsou natolik zkušení, aby dokázali vést kvalitní terapii po telefonu a pomohli vám tak překonat těžké období, vyřešit problémy a obnovit vaši psychickou pohodu. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.