Stalking aneb Život v permanentním strachu

fashion

Jdete po ulici a cítíte mrazení v zádech, máte pocit, že vás někdo sleduje, ale když se otočíte, nikdo tam není. Pokrčíte rameny a jdete dál. Nejspíš si jen něco namlouváte. Nebo ne? Neopětovaná láska, rozchod, nebo jen to, že jste jednoduše padli někomu do oka vám může v určitých momentech pěkně znepříjemnit život, obzvlášť pokud si vás vezme do hledáčku stalker. Lov na štvanou zvěř začíná…


Mnoho tváří stalkingu


Stalker vám nedá pokoj, neustále vás sleduje a různými způsoby obtěžuje. Zprvu to začíná nevinně, jen takovým tušením, že něco není úplně v pořádku. Sem tam zazvoní telefon a na druhé straně se nikdo neozve, přijde esemeska, které tak úplně nerozumíte. Znejistíte? Možná. Pak se ale začnou aktivity stalkera stupňovat, zprávy nabírají konkrétní podobu, jsou jasnější, občas se někde objeví vaše fotka, telefon vyzvání každých 5 minut, mizí vám pošta, někdo vás bez přestání sleduje. Teď už opravdu přituhuje a váš vnitřní alarm zvoní na poplach. Co teď?

Stalking jako takový je trestním činem, ovšem musí splňovat tři základní znaky – pronásledování a obtěžující chování musí být systematické, dlouhodobé a musí se opakovat. Takže jestliže vám vadí, že vás klíčovou dírkou sleduje otravná sousedka, která jen sbírá drby a nic víc, o stalking se nejedná. Stalker vám jednoduše nedá pokoj, je vámi posedlý, mnohdy si vytvoří svou realitu, ve které ho také milujete, ale z nějakého důvodu vám není přáno být s ním. Proto se mnoho psychologů domnívá, že stalkeři mohou trpět nějakou z poruch osobnosti. Ale ne vždy…


Stalkery bychom mohli rozdělit do 6 základních skupin, podle toho, co ho k jeho jednání vede:

1. Ukřivděnec. Tak tenhle typ stalkera se chce výhradně mstít. Nemusí mít ani konkrétní důvod, on už si něco vymyslí, a co je nejhorší, svým výmyslům začne opravdu věřit.

2. Zavrženec. Člověk, který se neumí vyrovnat s ukončením jakéhokoliv vztahu, nejdříve se snaží vztah obnovit, později se z něj stane ukřivděnec a jde po pomstě.

3. Sexuchtivec. Tenhle stalker vás bude obtěžovat obscénními telefonáty, fotkami apod. Často jde o člověka se sklony k exhibicionismu, voyeurství apod.

4. Uctívač. S tímhle typem stalkera se asi nejvíc setkávají celebrity. Uctívač se do své oběti platonicky zamiluje a nedá jim pokoj, je vedoucím jejich fanklubu, ví o nich vše, kdežto jejich oběť nemá tušení, o koho jde.

5. Ňouma. Toto označení jsme použili s nadsázkou, protože takovýto stalker ve své podstatě „jen“ touží po opravdovém vztahu, jenže si neumí lásku získat jinak, normálním způsobem.

6. Poblouzněnec. Ten se zamiloval a je skálopevně přesvědčen o tom, že ho jeho oběť také šíleně miluje. Nenechá si to ničím ani nikým vyvrátit.

 

Víte, že…?

- Stalkery jsou častěji muži než ženy.

- Označení stalking pochází z angličtiny a v doslovném překladu znamená sledování. Původně se tento pojem používal ve smyslu sledování či stopování divé zvěře, od 90. let 20. století jej pak použili ve svých studiích psychologové R. Meloy a S. Gothard, kteří do role štvané zvěře stylizovali člověka jako stalkerovu oběť. 

- Poprvé se byl stalking označen za trestný čin roku 1990 v Kalifornii, v ČR pak až od roku 2010.

- Na první pohled stalkera nepoznáte, umí svou zálibu velmi dobře skrývat.

- Fyzický útok stalkera skončí ve 2 % případů smrtí oběti.

 

Jak přestat být obětí?


Popravdě nejúčinnější je aktivní obrana, dejte stalkerovi najevo, že o jeho zájem nestojíte a vše budete řešit. Na druhou stranu se však snažte omezit jakýkoliv kontakt, vyhýbejte se místům, kde byste jej mohli potkat, nereagujte na esemesky, změňte telefonní číslo. Čím více důkazů o stalkingu budete mít, tím lépe, proto si zálohujte zprávy, emaily atd. Myslete na to, že i sebevíc mírný stalker se může lusknutím prstu změnit v bestii, proto raději nikam nechoďte sami, alespoň do doby, než se vše vyřeší.

Často se oběti stalkingu boji o svém problému mluvit. Jenže to není zrovna to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Kdybychom to měli přirovnat, tak život se stalkerem za zády je jako prožít horor, kde vás nějaká krvežíznivá stvůra neustále pronásleduje a vy se jí nedokážete zbavit, ať utíkáte a schováváte se sebevíc. Bez pomoci se jednoduše neobejdete.

Jestliže jste se stali stalkingu, řekněte o tom kamarádce, rodině, partnerovi, policii, nebo se obraťte na nějakou organizaci, např. Bílý kruh bezpečí. Doporučujeme samozřejmě i pomoc psychologa, protože i když se zbavíte stalkera, následky ve vás budou přetrvávat, ať už je to strach, úzkost, deprese nebo cokoli jiného. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.