Jak mít šťastný a kvalitní vztah

fashion

Žili spolu šťastně až do smrti. Věta, kterou končí každá pohádka, ve které princ najde svou princeznu. Ovšem udržet si šťastný, a hlavně kvalitní vztah dlouhodobě není jednoduché, i když by se na první pohled mohlo zdát, že ano. Láska je sice mocná čarodějka, ale pokud nedokážete s partnerem vyjít, komunikovat a dohodnout se na kompromisech, můžete jej sebevíc milovat, a přesto se vztah s největší pravděpodobností rozpadne. Nebo s partnerem budete žít vedle sebe, namísto spolu. A to rozhodně kvalitní vztah není.


Jak by měl vypadat kvalitní vztah?


Možná si myslíte, že je to takový vztah, ve kterém nejsou hádky a konflikty. No, to není až tak pravda. Protože i nad šťastným vztahem se občas zatáhnou mračna a vy se s partnerem pohádáte. Nemusíte však hned věšet hlavu a hledat odbornou pomoc. Hádky a neshody jsou ve vztahu normální, neznamená to, že něco nefunguje. Důležité je, jak krizi překonáte, jak si s ní jako pár poradíte.

 

Kvalitní vztahy se pak poznají hlavně tak, že přechodné krize dokážou překonat a poučit se z nich.

 


Znaky kvalitního vztahu


Jak poznáte, že je váš vztah kvalitní? Dobrá otázka. Pro každého je známkou šťastného vztahu něco jiného. Někdo si zakládá na respektu a úctě, jiný na porozumění a důvěře. Připravili jsme pro vás seznam 3 základních pilířů, na kterých by měl být fungující vztah postaven:


Důvěra

Položte si otázku: Věříte svému partnerovi? Pokud chcete žít ve stabilním vztahu, je důvěra základním stavebním kamenem. Protože bez důvěry nelze ve vztahu plnohodnotně fungovat. Nikdo nechce strávit život se stíhačkou, která mu nedá ani chvilku oddechu a potřebuje mít neustálý přehled o tom, co dělá. Vztah bez důvěry dlouho nevydrží.


Komunikace a naslouchání

Umítes partnerem správně komunikovat? Nejde jen o mluvení, ale také o aktivní naslouchání, dialog bez výčitek, který směřuje k řešení nebo kompromisu. Možná vám připadá, že s partnerem mluvíte pořád, že v tom problém nemáte. Je však potřeba se zamyslet nad tím, jak takový váš běžný rozhovor probíhá. Mluvíte o problémech? Necháváte prostor partnerovi, aby vyjádřil svůj názor? Ptáte se také na jeho potřeby? Hledáte řešení? Naslouchá vám partner? Dokáže o svých pocitech mluvit, nebo jen mlčí? …


Kompromisy

Ve vztahu by měli být spokojeni oba partneři. A jak toho lze dosáhnout? Jedině kompromisy. Protože každý máte své potřeby, názory a priority. Pro kvalitní vztah je důležité, abyste dokázali najít zlatou střední cestu, která bude přijatelná pro vás oba.

 


Mám kvalitní vztah! Ale jak jej udržet?


Bohužel žádný univerzální recept na štěstí vám dát nemůžeme. Proč? Je to prosté. Každému totiž vyhovuje něco jiného. I ten sebevíc spokojený pár se může jednoho krásného dne rozejít. Abyste k rozchodu nedospěli, musíte na vztahu neustále pracovat.


Pokud se snažíte sebevíc, ale pořád je tu něco, co vám spokojený vztah nahlodává a ničí, zkuste se obrátit o pomoc na odborníka – psychologa z oblasti partnerských vztahů. Psycholog může pracovat s párem ve formě párového poradenství nebo párové terapie, ale také s každým partnerem zvlášť – v rámci individuální konzultace. V praxi se často kombinuje obojí.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.