Proč vztahy na dálku (ne)fungují?

fashion

Známé úsloví říká, že láska hory přenáší. Něco pravdy na tom bude, protože často jsme schopni překonat různé překážky, abychom si vztah udrželi. A jedním takovým úskalím je láska na dálku – jedněmi odsuzovaná, druhými vítaná. V dnešním článku se podíváme na problematiku vztahů na dálku zblízka, na výhody a nevýhody, které sebou přináší a jak docílit toho, abyste se kvůli vzdálenosti, která vás a partnera dělí, nerozešli.


Když vás dělí stovky kilometrů…


Lásce nejde poručit, a i když nám rozum káže jedno, srdce udělá druhé. Tak to vždy bylo, je a bude a ani stokilometrová či delší vzdálenost nám nezabrání se zamilovat. Budování vztahu na dálku není samo o sobě jednoduché a o to obtížnější je takový vztah udržet. Pod vlivem růžových brýlí si myslíme, že dálka, která vás dělí od partnera je maličkost, se kterou se hravě vyrovnáte. Přece spolu můžete být neustále v kontaktu prostřednictvím sociálních sítí, emailu a hovorů přes Skype. Jenže ono se vše lehce řekne, ale hůře plní. Jednoho dne růžové brýle sundáte a najednou vidíte i to, co vám předtím ani tak nevadilo v úplně jiném světle. Najednou vám začne být líto, že ostatní kamarádky chodí s partnery nakupovat, do kina, na procházkách se zamilovaně drží za ruce, líbají se kdykoliv je to možné, vyměňují si intimní doteky… A ještě více si absenci osobního kontaktu uvědomíte v momentě, kdy se dostanete do nějaké krize, je vám smutno a nemůžete se partnerovi vyplakat na rameni, schoulit se v jeho náručí. To vše může být velmi stresující a popravdě, jen málokterý vztah na dálku vydrží dlouhodobě.

Abychom však byli spravedliví, láska na dálku sebou nenese jen řadu nevýhod, ale má i svá pozitiva. Z psychologického hlediska se tímto způsobem vztahu posílí pouto mezi partnery, zvládnete lépe řešit konflikty apod. Vztah na dálku můžeme vnímat i jako pomyslnou zkoušku oddanosti a věrnosti. Jelikož si zvyknete trávit čas o samotě, nebudete po partnerovi vyžadovat, aby se od vás v budoucnu nehnul ani na krok, je to tedy i jakási prevence emoční závislosti (myšleno s nadhledem). Na druhou stranu zvládnete naplánovat společné aktivity s přehledem, nic vás nezaskočí a budete si společně strávených chvilek více vážit.


Pravidla vztahu na dálku


Jestli si myslíte, že lásku, kterou dělí velká vzdálenost můžete udržet jen tak, mýlíte se. Vztahy na dálku jsou opravdu náročné a stresující, vyžadují velkou dávku odvahy, ohleduplnosti a důvěry. Aby vztah všechno toto napětí vydržel, je potřeba stanovit si určitá pravidla, a to hned na začátku.

1. Společné představy. Většina vztahů, a to nejen těch na dálku, ztroskotá na tom, že partneři dříve či později zjistí, že nesdílejí stejné vize o společné budoucnosti. Ještě před tím, než se skálopevně rozhodnete vrhnout do vztahu na dálku si s partnerem promluvte o tom, co od vztahu očekáváte, zda máte stejné představy, nebo jestli má jít jen o zpestření stereotypu.

2. Pro a proti. Výše jsme zmínili, jaké výhody a nevýhody sebou vztah na dálku nese. Udělejte si sami svůj seznam pro a proti, zhodnoťte, zda jste ochotni takovýto vztah „risknout“. Pokud ano, doporučujeme si neustále opakovat, co pozitivního vám přináší a nevýhody hodit za hlavu.

3. Spolu i na dálku. Díky internetu je udržování vztahu i napříč kontinenty lehčí. Přestože nemůžete mít partnera fyzicky u sebe, snažte se s ním být v kontaktu co nejčastěji. Psychologové doporučují neomezovat se jen na emaily a chat, ale alespoň jednou týdně si zavolat prostřednictvím videohovoru. Suplovat osobní kontakt můžou i různé společné aktivity, vymyslete něco, co vás oba baví, a co můžete podniknout spolu i na dálku – čtení knihy, sledování filmu/seriálu apod.

4. Věrnost a důvěra. Bez těchto dvou vlastností se ve vztahu na dálku neobejdete. Nežárlete na partnera, sice nemůžete nikdy stoprocentně vědět, co dělá, ale jednoduše mu důvěřujte. Není nic horšího než hysterka, která se neohlášeně zjeví u dveří, neustále telefonuje a nedopřeje partnerovi oddechu. Jestliže ve vás začne hlodat červíček pochybností, jděte s kůží na trh a přiznejte, co vás trápí a čeho se bojíte. Na druhou stranu nespoléhejte na to, že co oči nevidí, srdce nebolí a o nevěře ani na chvíli neuvažujte. Ona se stejně vždy provalí. Pokud partnera opravdu milujete, tak mu jednoduše zůstanete věrní.

5. Společné chvíle. Kdykoli je to možné, navštěvujte se s partnerem a užijte si společný čas i intimní chvilky. Někdy i pár hodin postačí k tomu, aby se vztah prohloubil a utužil.

6. Drobné pozornosti. To, že na sebe neustále myslíte můžete dát najevo různými způsoby. Díky spoustě donáškových služeb lze poslat kytici, bonboniéru i jiné drobné dárky. Můžete partnerovi objednat oblíbenou vůni, knihu, kravatu apod. a nechat mu ji zaslat na adresu. Nebo postačí namísto emailu poslat ručně psaný dopis. Fantazii se meze nekladou.

 

Netvrdíme, že dodržování výše uvedených pravidel je zárukou dlouhotrvajícího vztahu. I přes všechnu snahu se může vztah na dálku rozpadnout. Pokud vám v něm něco nevyhovuje, cítíte, že se ocitáte v krizi, ale nechcete o partnera přijít, doporučujeme navštívit psychologa, který se specializuje na partnerské vztahy. Jen ten vám může poskytnout nezaujatý pohled na věc a nabídne různé možnosti, jak se vyrovnat s problémy a vztah zachránit. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


patrik

prosím vás nemelte kecy, já ji miluju a proto vím že to vydrží!!! :)