Novoroční předsevzetí jsou na nic. Buďte jednoduše spokojenější a užívejte si víc života!

fashion

Máme tady konec roku a začátek roku nového. Pro mnohé z nás je to čas pro novoroční předsevzetí. Minimálně jednou si předsevzetí dalo na 70 % Čechů. Někteří jsou však zásadně proti stanovování takových předsevzetí, protože se stejně drtivá většina z nich nepodaří naplnit. Jaký jste tábor? Ať už jste spíše fanouškem novoročních předsevzetí, nebo jejich odpůrcem, přinášíme tipy na „novoroční předsevzetí“ pro každého z vás. Jedná se o maličkosti, které mohou Váš život udělat spokojenějším a naplněnějším! Nebojte se! Je jen na vás, zda si nějaké „předsevzetí“ vyberete, ale věříme, že najdete minimálně jedno, které vás bude bavit a váš život rozzáří!


Každý den si udělám radost

Je důležité si umět sám sobě udělat radost. Život bychom neměli přežívat, ale měli bychom mít věci, které nám zaručeně zlepší náladu a vykouzlí úsměv na rtech. Pokud vám přijde, že toho u vás moc není, možná o všech svých radostech nevíte, je na čase začít zkoušet!


Dalším podstatným bodem je, abyste si nějaké ty radosti plánovali. Máte se pak na co těšit a efekt takové radosti mnohonásobně zvýšíte. Těšení se (i na maličkosti) má pozitivní efekt na naši náladu a prožívání, dle výzkumů můžeme být dokonce šťastnější během chvil, kdy se na něco těšíme než v okamžik samotného zážitku! Tak toho efektu využijte!


TIP: Ráno při chystání si věcí do práce nebo po cestě do práce si naplánujte, jak si večer dáte horkou vanu při svíčkách, projdete se do nové kavárny ve městě nebo se s partnerem podíváte na film pěkně s popcornem a vínem!


Každý den úsměv

Možná namítáte, že ne každý den máte náladu na rozdávání úsměvů. Víte ale, jaký má účinek, když se na někoho usmějete a dotyčný vám úsměv vrátí? Může to zpětně ovlivnit vaši náladu, a co víc, také náladu toho dotyčného. Zkuste se na sebe také ráno usmát do zrcadla, i když vám do úsměvu není. Mnohokrát opakované studie prokázaly, že samotná mimika našeho obličeje vyjadřující nějakou emoci, danou emoci ještě víc posiluje. Naše tělesné projevy tak ovlivňují to, co cítíme. Proto nám nepomůže, pokud se při špatné náladě budeme na celý svět mračit, právě naopak, spíše se tak ve špatné náladě udržujeme déle.


Každý den chvilka pro sebe

V dnešní uspěchané době pro plnění všech požadavků a očekávání z vnějšího světa často zapomínáme sami za sebe. Máte každý den alespoň chvilku, kdy nemusíte řešit opravdu vůbec NIC a soustředit se jen na sebe? Pokud ne, zkuste alespoň týden v kuse takovou chvilku mít. Uvidíte, jaké vám to přinese benefity! Říkáte, že nemáte čas? Zkuste se zamyslet nad tím, kde si takovou chvilku ukrojit, může se jednat jen o 15 minut. Již taková chvilka, kterou si pravidelně dopřejete může mít obrovský vliv na vaši náladu, prožívání a mezilidské vztahy. Jedná se také o skvělou prevenci před únavou nebo syndromem vyhoření. Nezáleží na tom, zda budete meditovat, projdete se, pustíte si hudbu, přečtete si kousek knihy nebo nebudete dělat nic. Je důležité, abyste věděli, že tato chvíle je jen vaše, a můžete si dělat co chcete právě VY.


TIP: Promyslete, jaké činnosti z vašeho dne můžete takovou chvilku ukrojit. Pokud máte pocit, že žádná činnost nelze zkrátit, zamyslete se, zda něco nemůžete delegovat na vaše děti, partnera či rodinu.


Každý měsíc něco nového

Tohle předsevzetí může být opravdu zábavné a inspirující! Nebojte se zkoušet nové věci. Mohou vám otevřít nové obzory, ukázat nové dveře, pomohou vám poznat nové lidi a třeba najdete i nový koníček. Je to jen na vás. Jde o to, že náš život může ve víru povinností snadno spadnout do stereotypu. Toto předsevzetí vám do života vnese nové barvy. Zkuste a uvidíte, co vám to přinese, žijeme jen jednou!


TIP: V představivosti se meze nekladou. Láká vás už nějakou dobu nějaká skupinová lekce či sport? Přihlaste se na jednu hodinu! Zkoušejte nová jídla, nové kavárny či restaurace, zkuste se zapojit do nějaké dobrovolnické činnosti, zajít si na procházku na místa v blízkosti vašeho domu, kde jste ještě nebyli nebo zkuste s kamarádkou seskok padákem. Je jen na vás, co vás láká a kam vás odvaha pustí.


Dopřeji si

Dostanete na narozeniny luxusní sýr, drahou bonboniéru nebo výběrovou voňavou kávu a vy si to šetříte tak dlouho až se vám to zkazí nebo ztratí svou nejlepší chuť začerstva? Kdo z nás to nezná. Zkuste ale změnit přístup. Vy si přece zasloužíte to nejlepší. Neodkládejte to dobré příliš dlouho, pak byste se toho nemuseli dočkat.


TIP: Co to spojit s těšením se? Naplánujte si na večer film nebo posezení u knihy s těmi luxusními sýry a vínem, co máte v ledničce, nebo si dopřejte tu skvělou bonboniéru k odpolední kávě. 


Naučím se říkat ne

Každému z nás se jistě stalo, že dostal nabídku přijít na nějakou akci, ať už veřejnou nebo u známých a po uvažování jste řekli, že přijdete. Nebyli jste si sice jisti, ALE… Co kdyby vám něco uniklo? Nebo si prostě nejste jisti svými prioritami a pocity, tak kývnete. Pak ale celý den před odchodem na akci vnitřně trpíte, protože byste si mnohem raději dali filmový večer. Je v pořádku nepřijmout všechna pozvání. A nebojte, nic vám neuteče, někdy nám opravdu udělá nejlépe relax o samotě než přemáhání na večírku. V pořádku je také odříct pozvání v daný den, pokud se na něj necítíte. To, že jste něco slíbili nestojí za dodržení, pokud se pak budete celý večer přemáhat.


Budu se vídat s přáteli

Je moc hezký zvyk ozvat se čas od času někomu, koho jste dlouho neviděli a pozvat ho na procházku nebo na kafe. V našich životech se dost často točíme stále kolem stejných lidí. Udělejte si ale občas čas i na staré známé! Uvidíte, jak vaši kamarádku potěší, když se jí po dlouhé době ozvete! Určitě byste na seznam lidí, které jste neviděli déle, než byste chtěli dokázali zařadit mnoho známých. Klidně si stanovte, že se každý měsíc ozvete jedné osobě.


Budu kreativní

Zapomínáte poslední dobou na svou kreativní stránku? Vyhraďte si občas chvíli pro své kreativní já. Nesoustřeďte se na výsledek, ale na proces, nespoutané využití naší kreativity má blahodárné účinky na mnoho našich psychických procesů. Neřešte, zda podle okolí, rodičů či učitelky na základní škole danou činnost umíte. Prostě si doma zatancujte, zazpívejte, malujte, vyrábějte a užijte si ten proces tvoření a okamžiky, kdy můžete v těchto činnostech naplno projevit své emoce.


Zaměřím se na to dobré

Platí to, že kam směřujeme svou pozornost, to nás ve finále ovlivní nejvíc. Není proto překvapením, že lidé, kteří si celé dny jen stěžují a kritizují druhé jsou ve finále ještě naštvanější a smutnější. V tomto vzorci se dennodenně udržují a je těžké se z něj pak dostat. Naopak pokud se zaměříte to pozitivní, co se vám v životě děje a co děláte vy, stane se to tím hlavním a bude toho víc a víc. Zkuste si to hezké připomínat. Ať už během dne, před spaním, neb když na vás padnou chmury. Opět se snažte se na to zaměřit minimálně týden v kuse, abyste mohli vidět alespoň malý efekt.


TIP: Před spaním si můžete pro sebe nebo na papír říct/napsat tři věci, které vám ten den udělaly radost, které se vám povedly a za které jste rádi, že v životě máte. To stejné můžete dělat například se svým partnerem, pokud cítíte, že něco drhne a jste vůči němu příliš kritická. Zkuste si večer pro sebe říct, čím vás ten den potěšil a čeho si na něm vážíte.


A jsme u konce. Doufáme, že vám alespoň jeden návyk nebo přístup padl do oka a zkusíte jej! Věříme, že to může zase o kousek zlepšit kvalitu vašeho života. A to je přece to hlavní!


Přejeme do nového roku mnoho zdraví a radostných chvil! 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.