Jak se vyrovnat s neplodností a udržet partnerský vztah

fashion

V životě každé ženy přijde chvíle, kdy zatouží po dítěti. Pokud žije s partnerem, který to cítí stejně, není nic lehčího než začít na miminku pracovat. Jenže jsou okamžiky a situace, které dokáží váš život obrátit naruby, a tak je tomu i v případě, kdy se potýkáte s neplodností. V dnešní době zhruba každý sedmý pár řeší problémy s otěhotněním, o neplodnosti se pak z odborného hlediska hovoří po roce neúspěšného snažení o početí. V takovémto případě je potřeba podstoupit řadu vyšetření, aby se zjistilo, zda je neplodnou žena či muž, zda jsou potíže dočasné, nebo jde o trvalý a nezvratný stav. Celé toto martyrium má neblahý dopad na psychické zdraví, partneři jsou v neustálém stresu a není výjimkou, že se ocitnou v krizi, která mnohdy končí rozchodem.

Znám spousty žen, které se natolik upnou na dítě, že jsou ochotny kvůli otěhotnění udělat v podstatě cokoliv. Celý jejich život se začne točit pouze kolem ovulačních dní, správné vaginální teploty, zdvihání nohou do výšky po pohlavní styku apod. Naprosto začnou ignorovat pocity a potřeby partnera a krize je na světě. Nehledě na to, že ve společnosti koluje mylný názor, že muži nedokáží prožívat to, co ženy. Není to pravda, také muž těžce nese marné snažení se o dítě, jen nedává své pocity tolik najevo. A to je chyba mnoha párů, protože spolu partneři nekomunikují o ničem jiném než o harmonogramu v sexu, kdy je a kdy ne ta správná doba, aby došlo k otěhotnění apod. Partneři se často ocitají v začarovaném kruhu snah – očekávání –zklamání, prožívají silné emoce, které mohou vyústit v deprese, úzkosti, pocity zmaru, přecitlivělost, bolest, smutek, apatii, popírání reality a často obviňují sebe sama z neúspěchu.

V souvislosti s neplodností prochází páry třemi fázemi – neúspěšným snažením, umělým oplodněním, vyrovnáním se s neplodností.

1. Neúspěšné snažení se o miminko

V prvních měsících snažení se o početí neztrácí partneři optimismus. Pokud však i po více než půl roce stále ne a ne otěhotnět, začnete být značně nervózní. S každou další menstruací se vám postupně bortí svět. Ženy se začnou k myšlence na těhotenství nezdravě upínat, což se samozřejmě nelíbí jejich partnerům, kteří se často cítí být pouze nástrojem, jak získat sperma, a ne plnohodnotným partnerem. Partnerská krize je na spadnutí – hádky jsou na denním pořádku, sex přestává být zábavou a mění se na povinnost, objevují se první výčitky. K tomuto období patří také stres spojený s celou řadou vyšetření, opětovných pokusů otěhotnět, užíváním hormonů apod.

2. Umělé oplodnění

Mnohé páry se k této možnosti až nezdravě upínají, o to větší je pak jejich zklamání, když se ženě nepodaří ani touto formou otěhotnět. Zkouší to stále dokola a nic, jsou psychicky na dně. K tomu všemu se procedury spojené s umělým otěhotněním mohou neblaze odrazit na zdravotním stavu ženy. Pokud partneři v této době nedrží při sobě a navzájem se nepodporují, může každý neúspěšný pokus být hřebíčkem do rakve jejich vztahu.

3. Vyrovnání se s neplodností

Po mnoha letech snažení zazněl konečný verdikt – dítě mít nemůžete! Všechny naděje se zhroutí jako domeček z karet a vy se musíte vyrovnat s náporem negativních emocí. V první řadě je typické snažit se hledat viníka, obviňovat jak partnera, tak sami sebe. Málokteré páry tuto etapu ustojí bez újmy, protože je plná hádek, vyčítání a obav z toho, co bude dál. Pokud se s partnerem nechcete rozejít, musíte spolu zejména v tomto období mluvit a poslouchat. Nebojte se odhalit své pocity, vyslechněte si, jak novou situaci vnímá partner, ujasněte si, zda spolu chcete i nadále být. Život bez dětí si někdo neumí vůbec představit, avšak i v případě, kdy nemůžete mít děti, lze jej postavit na jiných hodnotách. Může vám to znít sebestředně, ale zkuste se na celou věc podívat z jiného úhlu pohledu. Bez dětí můžete dělat věci, o kterých by se jiným párům jen zdálo. Můžete cestovat bez omezení a nalehko, nezničíte si postavu, nebudete muset brát na děti ohledy, můžete chodit na večírky a zůstat až do rána apod. – ano, je to chabá útěcha, ale ve všem by se mělo hledat to pozitivní.

Další možností je adopce. Je opravdu mnoho dětí, které hledají domov, když tedy nemůžete mít vlastní, můžete alespoň nějakému dítěti z dětského domova dát šanci na spořádaný rodinný život. Tento krok je ale opravdu potřeba dobře zvážit, dítě není hračka, kterou si půjčíte a jakmile vás přestane bavit, vrátíte ji. Rozhodně vše proberte s partnerem a pokud nebude chtít, do ničeho jej nenuťte.

Vyrovnat se s neplodností není lehké, mnoho párů se kvůli tomu rozchází. Pokud tedy nevíte, jak zpracovat své pocity, ocitli jste se v krizi, neumíte přijmout novou situaci, chcete zachránit váš vztah, ale nevíte jak apod., obraťte se na psychologa. Pod jeho odborným vedením se znovu doberete psychické pohody a můžete tak zachránit svůj vztah s partnerem. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.