Singles: Život plný svobody

fashion

Každý si svůj vysněný život plánujeme jinak. Někdo touží co nejdříve po rodině a dětech, jiný sbírá mnoho zkušeností a hledání životního partnera odkládá na později, nebo ho třeba nehledá vůbec. Vztahy prošly v posledních desetiletích velkou změnou. Už dávno se na vás nebude nikdo dívat přes prsty, pokud budete v pětadvaceti dosud neprovdaná, nebo svobodná matka. Nemusíte si lámat hlavu s tím, že žijete s partnerem tzv. na psí knížku. Každý si dnes zkrátka může zvolit to, co mu vyhovuje, aniž by se na něj sneslo odsouzení okolí.


Jsem single… A vyhovuje mi to!


Singles jsou zajímavým trendem posledních let. Jsou to lidé, kteří žijí sami a zaměřují se sami na sebe. Dobrovolně si zvolili život bez stálého partnera, bez závazků, kompromisů a omezování. Neznamená to ale, že by nemohli udržovat vztahy. Jen jsou v jejich pojetí jiné. Partneři spolu totiž nebydlí, tráví spolu čas jen, když se jim chce a nijak nezasahují do soukromí toho druhého. Dopřávají si naprostou volnost a svobodu.


Pokud se chcete stát singles, nemusíte dodržovat nějaká striktní pravidla. Ona totiž žádná nejsou. Definice singles se často rozcházejí. A tak buď vztahy neudržujete vůbec, nebo jen formou volného vztahu bez omezení, nebo jste se třeba stali singles nedobrovolně, protože stále hledáte svého pana Dokonalého.


Nový životní styl?


Ano i tak bychom tento způsob „vztahů“ mohli nazvat. Ovšem není pro každého, většinou existují důvody, proč si singles životní styl zvolíte.  Mohou to být nějaké negativní zážitky z dětství, např. se vaši rodiče neustále hádali, byli k sobě oškliví, podváděli se, podřizovali se jeden druhému a tím vám vzali jakékoliv iluze o lásce. Nebo jste dlouhodobým vztahům dali šanci, ale sami jste se setkali se zklamáním. Takové opakované nevěry, nebo násilí jednoho donutí přemýšlet o tom, jestli není lepší zůstat raději sám.


A pak je tu skupina lidí, která dá přednost práci před rodinou. Nemyslíme teď workoholiky, u kterých se láska k práci změnila v závislost. Ale ty, kteří ještě před tím, než začali pracovat, postavili kariéru na přední příčky svého žebříčku hodnot. Ženou se stále kupředu, práce spolkne veškerý jejich čas. A když už si najdou místo na nějakou tu aférku, jde spíš o jednorázovou záležitost.


Další specifickou skupinou singles jsou ti, kteří myslí jen a pouze na sebe. Chtějí si život užít naplno, poznávat různá místa, zkoušet nová jídla, zážitky… Jednoduše si plnit sny. A za tím si jdou a nenechají se nikým a ničím omezovat.


Ne vše je tak růžové, jak se zdá


Singles životní styl vás může lákat, možná si i dovedete představit, že tak budete žít až do smrti. Svobodní a bez závazků. Jenže…




Mnohé studie ukazují, že i „zapřisáhlí“ singles zatouží po vztahu se vším všudy.

 


Ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile. A tak mají sigles často problémy s navazováním trvalejších vztahů, s kompromisy a komunikací. Udržet si vztah a přijmout za něj zodpovědnost je stojí obrovské úsilí. A tak buď to dokáží, nebo se raději vrátí k něčemu, co je pro ně známé i za cenu toho, že si nechají proklouznout štěstí mezi prsty.


Vracet se každý den do prázdného bytu a být na všechny problémy sám, je také kapitola jen pro silné povahy. A tak, po dni stráveném v milované práci nebo po propařeném víkendu se namísto uspokojení může časem dostavit spíš pocit frustrace, únavy a prázdnoty.

 




Další vztahy, které frčí v 21. století:


MinglesMarried, but single – tedy vdaná ale single. Co to znamená v praxi? Jedná se o vztah, kdy mají oba partneři velkou míru nezávislosti a žijí odděleně. Nejedná se ale o volný vztah, partneři jsou si věrní a důvěřují si.


Kamarádi s výhodamiČasto se používá také anglický ekvivalent friends with benefits nebo fuck buddies. Jde o specifický druh přátelství, kdy spolu mají dva blízcí přátelé nárazově nebo pravidelně sex. Nejedná se však o vztah, nemají vůči sobě závazky.


Situationship.
 
Situační vztah, trend posledních let. Žádné plány do budoucna, žádné závazky. Když se chcete vidět - vidíte se, ale nic moc neplánujete. Když chcete, jste tu pro sebe, trávíte spolu čas jako partneři. Když nechcete, prostě se necháte být, neuháníte jeden druhého. Jste ve vztahu? Nejste? Záleží na situaci.





Pokud vás singles životní styl láká, ale nevíte jak začít, nebo máte problém navázat vztahy, zkuste se obrátit na psychologa nebo kouče.

 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.