Přežitý vztah a jeho záchrana

fashion

Kdo by to neznal, začátky vztahu jsou nabité vášní, společně trávenými chvílemi a neschopností se jeden od druhého odtrhnout. V momentě, kdy zamilovanost přeroste v něco hlubšího, začneme vnímat partnerovy nedostatky, hledáme kompromisy, budujeme společné zázemí. Sestěhování se je jakýmsi prvním výrazným krokem k tomu, abychom partnerovi ukázali, že vztah myslíme vážně. Jenže ne vždy to vyjde tak, jak si představujeme.

Vztah totiž není jen o lásce, důvěře, komunikaci, ale je také o rovnováze. Pokud s partnerem nesdílíte stejné zájmy je potřeba najít nějaký oboustranně přijatelný kompromis, jakmile se vám narodí dítě, nemůžete partnera odsunout do pozadí apod. Pokud nedokážete najít ve vztahu rovnováhu, bude váš vztah směřovat k záhubě. Najednou si budete připadat cizí, nebudete žít spolu, ale jednoduše vedle sebe, vytratí se intimita. Takovýto přežitý vztah, kdy nemáte společné plány a nikam společně nesměřujete, však není postrachem pouze dlouhodobých partnerství, ale může postihnout i relativně mladý vztah.


Zůstat, nebo odejít…


Být součástí přežitého vztahu není jednoduché, záleží však na vás, jak se k celé situaci postavíte. Někdo zvolí rozchod a hledá štěstí jinde, jiný v něm zůstává, ale s pocitem, že zahodil nejlepší léta svého života a neustále si své rozhodnutí vyčítá. Pak jsou tu tací, kteří na jednu stranu chtějí něco víc, chtějí odejít, jenže se bojí, že by zůstali sami a opuštění. V neposlední řadě pak páry chtějí změnu a pokusí se vztah zachránit. Pokud patříte k těm, kterým soužití vedle sebe nevyhovuje, ale nechcete o partnera přijít, je potřeba co nejdříve podniknout určité kroky.


1. Sepište požadavky – jednoduše vytvořte seznam věcí, které vás na vztahu znepokojují, a také rovnou navrhněte řešení. Stejný seznam ať si vytvoří i váš partner, uvidíte tak alespoň v kolika bodech se shodujete nebo rozcházíte. Společně pak vše detailně proberte, najděte kompromisy tak, abyste byli oba s výsledkem spokojeni. Ve fungujícím vztahu jednoduše není možné, aby jeden partner ustupoval druhému, vše musí být vyvážené.

2. Pryč se stereotypem – nuda je největším postrachem vztahu, pokud je každý den nachlup stejný jednoho to časem omrzí. Zkuste si plánovat společné aktivity, výlety, dovolené, nebo třeba jen návštěvu kina. Uvidíte, že už i občasné vybočení ze stereotypu vztahu prospěje a posune ho dále.

3. Komunikace je základ – budeme se opět opakovat, ale je to tak. Bez komunikace nemůže vztah fungovat. Ani jeden z vás neumí číst myšlenky a pokud si o něco neřeknete, nemůžete se divit, že to nedostanete. Komunikace ve vztahu však není jen o sdělování potřeb, je to o naslouchání a vnímání druhého, o tom ukázat mu, že vám na něm a jeho pocitech záleží.

4. Sexuální život – sex a vášeň hrají ve vztahu také podstatnou roli. Jestliže se intimita někam vytratila, usilujte o její znovuobnovení.

5. Partnerská poradna – pokud jste podnikli vše, co se dalo, ale vztah stále nefunguje tak, jak má zkuste vyhledat vztahovou poradnu. Psycholog vám nabídne jiný pohled na celý váš problém, zapátrá po příčinách, které se mohou skrývat úplně jinde, než si myslíte a co je nejdůležitější, ukáže vám několik cest, které vám mohou pomoci vztah zachránit.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.