Důvěřuj, ale prověřuj! aneb Život po boku „stíhačky“

fashion

Kde jsi byl? S kým jsi tam byl? Kdo ti píše? Proč neodpovídáš?! Přiznej se, že někoho máš?!? Ptá se žena svého partnera. Ten jen protočí oči a pomyslí si, že se z ní stala pěkná stíhačka. Teda v lepším případě, v tom horším ji to naštvaně vmete do tváře a tichá domácnost je na spadnutí.


Žena alá stíhačka

Je potřeba si neplést dojmy s pojmy. Ne každá žena, která podrobí muže křížovému výslechu je stíhačka a naopak. Pokud partner vyřkne obligátní větu jdeme s chlapy na jedno, nebere telefony a vrátí se až někdy nad ránem je jasné, že to jeho partnerku nenechá klidnou. Otázka Kde jsi byl a proč jdeš tak pozdě? pak nesouvisí ani tak s tím, že by na něj žena nějak přehnaně žárlila a nedopřála mu prostor, ale jednoduše se strachem. Ono je sice pochopitelné, že se vám v hospodě vybil mobil, ale určitě není problém napsat alespoň zprávu z telefonu kamaráda (na větu, že si nepamatujete partnerčino číslo raději rychle zapomeňte!). Takže v případě, kdy se zdržíte na tahu s kamarády, zatímco se vaše partnerka doma užírá strachem, není označení stíhačka na místě.


Typická žena-stíhačka je totiž mnohem rafinovanější. Špehuje partnera na sociálních sítích, zjišťuje informace od jeho kamarádů, svému partnerovi několikrát denně (nenápadně) volá nebo píše. Pak si pěkně vše porovnává a zapisuje každou nesrovnalost. Tak, aby to ve vhodné chvíli mohla proti partnerovi použít a vyvolat srdceryvně hysterickou scénu, kterou chce partnerovi ukázat, jak moc jí na něm záleží, jak bez něho nemůže žít.


Stíhačka by chtěla mít partnera nejlépe přivázaného na vodítku, aby věděla o každém jeho kroku a izolovala ho od jiných žen. Jenže i když je notně užírána žárlivostí, tohle spoutání ji partner v žádném případě nedovolí. A tak je nutné použít jiné metody – uplácet partnera drahými dárky, plánování společných aktivit ve stylu vždy a všude společně. Na pořadu dne začnou být řeči o společné budoucnosti, svatbě, dětech. A pokud to partnerovi nedojde, takové „neplánované“ otěhotnění také může splnit svůj účel. Ano, opravdu až takhle daleko (a možná ještě dál) je stíhačka ochotna zajít, jen aby si partnera k sobě napořád připoutala.


Někdy už to hraničí s chorobnou žárlivostí, závislostí na partnerovi, manipulací nebo jiným psychickým problémem.


Když nechcete být za stíhačku


Důvěra je základem fungujícího vztahu. Proto věřte nejen partnerovi, ale především sama sobě. Nejste ničím méněcenná oproti ostatním ženám, přítel si vybral vás, určitě teda nemá v plánu vás na každém kroku podvádět. Dopřejte mu trochu prostoru a respektujte i jeho potřeby a rozhodnutí.


Jakmile vyprchá prvotní zamilovanost, mění se vztah v něco hlubšího. Není potřeba, aby partneři společně trávili každou volnou chvilku. A tak při plánování společných aktivit nezapomínejte i na vaše osobní zájmy a na koníčky partnera. Svět se vám rozhodně nezhroutí, pokud zajdete na kafe s kamarádkami.


Přenechte někdy iniciativu na partnerovi. Proč byste měla každý den volat právě vy jemu, když může stejně dobře zavolat on vám? Mluvte spolu o budoucnosti, ale nemějte přehnaná očekávání. Co na tom, že všechny kamarádky už jsou vdané. Ten správný čas přijde. Nemusíte tlačit na pilu.

 

Někdy stačí zaujmout ke vztahu jiný postoj, promluvit si s partnerem o vzájemných pocitech a najít přijatelný kompromis. Pokud se ale neumíte svých sklonů stíhačky zbavit, žárlíte, slídíte a nedáte partnerovi vydechnout, vyhledejte pomoc psychologa. Ten se společně s vámi zaměří na pátrání po pravé příčině vaší nejistoty a nedůvěry v partnera, která může být schovaná úplně někde jinde, než byste ji hledali. Nenechte si tyto problémy přerůst přes hlavu ať můžete žít ve spokojeném partnerském vztahu bez výčitek. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.