Když vám léto kazí deprese

fashion

Deprese si každý spojuje s podzimem, kdy na nás útočí neustále špatné počasí, nedostatek světla a tepla. V létě nám tohle nechybí. A přesto i tehdy na nás může deprese dolehnout v celé své síle, a to hned z několika důvodů.


Slunce, kde jsi?


Prvním ohrožujícím faktorem pro naši psychiku je nedostatek slunečního svitu. Ano, i v létě je to možné, a co víc, můžeme takto strádat i v ty nejvíce slunečné dny. Stačí, abychom museli trávit většinu dne zavřeni v práci, ať už je to kancelář nebo sklad. Pokud vám k tomu letos nevyšly plány na dovolenou, nebo řešíte další starosti, je na problém zaděláno.

Zkuste depresi přelstít co nejvíce to jde, vpusťte k sobě každý paprsek světla. V kanceláři odhrňte rolety, otevřete okna dokořán, vyzbrojte se barevným oblečením, dejte si do vázy kytky… Pokud pracujete na místě, kde nejsou okna, ale jen větráky (sklad, výrobní hala apod.) jděte na čerstvý vzduch vždy, když je to možné. Na oběd nejděte do uzavřené kantýny, ale raději si jej snězte na lavičce. Máte-li dostatek času, projděte se, vstřebávejte co nejvíc slunečního svitu. Po práci nebo v době volna rozhodně neseďte doma, ale vyrazte někam k vodě, na výlet, do přírody. Zkuste na všem hledat to pozitivní, starosti řešte hned v zárodku a nenechte si je přerůst přes hlavu. Jednoduše si užívejte.


Vedro jako nepřítel


Tak, jako jedni strádají kvůli nedostatku sluníčka, jiní jsou ubíjeni neustávajícím vedrem. Nejraději by si zalezli někam do sklepa, kde je příjemný chládek a celé léto nevylézali. Ono i podle psychologů je vedro jedním z hlavních příčin špatné nálady a depresí v létě. Vysoké teploty náš organismus většinou moc dobře nesnáší, jsme unavení, bez nálady. Potřebujeme schladit.

Řešením může být schování se do klimatizované místnosti, kde zatáhnete závěsy a vedro k sobě jednoduše nepustíte. Jenže takhle nejde fungovat dlouhodobě. Musíte chodit do práce, jít nakoupit, hrát si s dětmi. A zde nastává kámen úrazu. Většinou vám totiž hra na schovávanou se sluncem v první chvíli pomůže, ale jakmile opustíte chladnou místnost, deprese se vrátí, možná i silnější než předtím.

Takže, zkuste to postupně, bez toho, aniž byste se zavřeli do bunkru. Pobyt na čerstvém vzduchu má pro náš organismus blahodárné účinky, a to i v případě vysokých teplot. Pro začátek se vyzbrojte kloboukem, dostatkem studených tekutin, třeba i větrákem a jdete si sednout někam do stínu. Alespoň na chvíli.


Stres všude kolem nás


Léto jednoduše není univerzálním lékem na depresi. I taková očekávaná dovolená se před odjezdem může změnit v peklo. Neustálý shon, trable u balení, když zjistíte, že jste si nekoupili dost opalovacího krému nebo nedej bože máte propadlý pas, i když měl být přece ještě rok platný! Zařizování, nakupování, balení, cesta, vybalování, problémy s pokojem atd. atd.

Že se vás tohle netýká, protože letos sedíte doma? Omyl. Stres se nemusí vyhnout ani vám, už jen ve spojení s tím, jak se přátelé chvástají, kterou drahou destinaci navštívili, co tam zažili a jak moc se opálili. To pochroumá nejednu silnou povahu.

Nevěšte hlavu. Uvědomte si, že se můžete sebevíc snažit, ale dokonalosti jednoduše nedosáhnete. Proto snižte své nároky a uvidíte, že se vám uleví. Zkuste stresové situace zvládat s co největším klidem, rozdýchejte je a ve všem zlém se pokuste najít něco dobrého. Nejedete k moři? No, co už! I u nás přece najdete spoustu krásných míst k procestování. Stresujete s balením? Proč? Vždyť když něco zapomenete, můžete si to koupit. Hlavní je si léto užít co nejvíce to jde.

A pokud prostě léto bez depresí nedáváte, zkuste vyhledat psychologa, který se zaměří na to, odkud se vaše nespokojenost a špatná nálada bere a následně vám pomůže se depresivních stavů vhodným způsobem zbavit. Sezónní deprese mají jedno pozitivum, většinou totiž s koncem daného ročního období odezní. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.