Co dělat, když se děti nudí?

fashion

Napříč všemi generacemi se rodiče musí umět poprat s jedním problémem u dětí, a tím je nuda. Proč se děti nudí i v dnešní době, když mají možnost zabavit se různými způsoby – existuje počítač, televize, virtuální hry apod.? Odpověď je jednoduchá, mají toho prostě moc. Zdá se vám to paradoxní? Napadá vás myšlenka, že se dětem nejde zavděčit? Že vy jste se v mládí nudili, protože jste neměli takové vymoženosti, jako mají ony? Nenechte se mýlit, ačkoli žijeme ve světě moderní techniky, která otevírá spoustu možností, jak trávit volný čas, i zde je prostor pro nudu – a to opravdu velký.


Co se týče nudy u dětí, můžeme ji rozdělit podle příčiny do tří skupin. Děti se nudí, protože:

1. nemůžou dělat to, co by chtěli

2. jsou nuceny do něčeho, na co zrovna nemají náladu

3. bez zjevného důvodu


Za nudu u dětí často můžou jejich rodiče. Jistě vám teď v hlavě vyskočilo mnoho otazníků, jak byste vy mohli za to, že se vaše dítě neumí zabavit? A přesto je tomu tak. Vezmeme si jeden příklad za všechny a tím budou rodiče, které svým dětem dopřávají v podstatě vše. Zapíšou je do spousty kroužků a zájmových aktivit, koupí jim tablet, vlastní televizi do pokojíčku, výkonný mobil a samozřejmě i počítač. Dítě pak hned po škole chvátá na fotbal, hokej, kreslení… Vrátí se domů a zapne televizi… Praxe je taková, že mnohdy dítě přestane kroužek bavit, chodí tam jen proto, že si to přejí rodiče a že jej má zaplacený. Stejně tak televizi zapne spíš ze zvyku než ze zvědavosti. A nejsou to právě rodiče, kteří dítě odesílají sledovat televizi v momentě, kdy od nich chtějí mít chvíli klidu? Nešvar moderní doby, bohužel.

A dále musíme vzít v úvahu také přemíru snahy rodičů vymyslet dítěti nějakou zábavu. Dítě za vámi přijde s tím, že se nudí a vy se mu okamžitě snažíte vytvořit program. Pozor, i tato vaše snaha se může setkat s neúspěchem. Pokud totiž nutíte dítě do činnosti, která není v jeho režii, nebude jej zákonitě bavit. Tak to prostě je. Holt není nuda jako nuda, i pro vás banální maličkost může vyvolat velký problém. Děti mají vnímaní nastavené jinak než my dospělí. To, co my vítáme jako chvíli odpočinku, ony nedokáží zpracovat.

Dlouhodobá nuda u dětí, která se včas a správně neřeší, může zanechat stopy zejména na jejich psychice. Děti se stávají apatickými, neumí cítit a projevovat radost, rezignují, cítí se bezmocně. Neobvyklým není ani sklon k agresivitě či závislostem v důsledku deprese a přetrvávajícího stresu. Ne vždy má však nuda na dětský vývoj jen negativní dopad. V čem může být nuda u dětí prospěšná? Jednoduše řečeno, když se dítě nudí, je nuceno vynaložit energii a zapojit fantazii, aby se zabavilo. To je velmi žádoucí pro jeho vývoj. Proto nechte dítěti prostor vymyslet nějakou hru, aniž byste do toho přímo zasahovali. Samozřejmě to neznamená, že se do hry nezapojíte, to můžete, jen dítěti nevnucujte vlastní názory a nápady, nechte jej, aby si podrobnosti vymyslelo samo.

Chcete-li se co nejlépe vypořádat s nudou u dětí, je namístě přijmout několik opatření. Nesnažte se dítěti vyplnit každou volnou chvíli kroužky a mimoškolními aktivitami, zajímejte se o to, co chce opravdu dělat a do ničeho jej nenuťte. Dodávejte dítěti odvahu podnikat nové věci, přestaňte jej i v tom, co samo zvládne vodit za ručičku. Vy sami zvolněte ve svém zajetém tempu, věnujte dostatek času dítěti, mluvte s ním. Pokud mu chcete koupit novou hračku, vybírejte spíše ty, které podporují jeho rozvoj a fantazii. A v neposlední řadě dovolte dítěti hrát si s vrstevníky, nechte jej, ať si pozve kamarády.

Velmi důležité je, aby byli rodiče vnímaví k chování svých dětí. Pokud se z ničeho nic stane dítě agresivním, nosí domů poznámky ze školy, při vyučování vyrušuje a je roztěkané, je namístě zapátrat po příčině této změny. Stejně tak, jestliže se aktivnější dítě najednou stáhne do sebe, oddává se snění apod. Oba tyto případy mohou být známkou potíží s nudou. V případě jakýchkoliv pochybností doporučujeme vyhledat dětského psychologa, jen ten může s nejvyšší pravděpodobností pojmenovat problém, se kterým se dítě potýká a navrhne vhodnou terapii.

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.