Partner se chová nezodpovědně! Co dělat?

fashion

Láska je mocná čarodějka a často jsme kvůli ní ochotni mnohé věci přehlížet. Zejména v období zamilovanosti, kdy máme na nose posazeny růžové brýle, se nám i ty méně pozitivní vlastnosti partnera jeví jako zajímavé a osvěžující. Nic pro nás není překážkou, v ničem nevidíme problém. Jestliže váš partner vyžaduje péči a každodenní servis navařeno-uklizeno, lichotí vám to. Pokud nemá stálou práci, neřeší finance a žije ze dne na den, obdivujete jeho odvahu. Má rád akci a chce neustále něco podnikat? Perfektní, vždyť se s ním aspoň nebudete nudit. Ale sluníčko jednou zajde a nad vztahem se začnou stahovat mraky pochybností.

Přelomovým krokem je většinou rozhodnutí začít společně bydlet, případně založit rodinu. Nespoutanost partnera přestane být tím osvěžením ve vztahu, stane se přítěží. Protože jakmile začnete uvažovat o dětech, chcete mít především jistotu. Jistotu bydlení, finančního zázemí a partnera, na kterého se můžete ve všem spolehnout. To vše vám nezodpovědný partner zaručit nemůže. Možná za to může jeho výchova, kdy jej rodiče rozmazlovali a sám se o nic nemusel starat. Nebo je to ryze jen jeho povaha, neschopnost přijmout tíhu zodpovědnosti, dospět. Ať tak, či onak, ve vztahu pro takový postoj většinou není místo.


Není jen líný?


To napadne nejspíš každou ženu. Ona ta lenost se svobodomyslností a nezodpovědností do určité míry také souvisí. Hlavně v pozdějších fázích vztahu. Nezodpovědný partner je jako malé dítě, které se chce nechat obletovat. Když je nucen se sám živit a finančně zajistit, snaží se, hledá si alespoň nárazové práce, brigády. Uvědomuje si (většinou), že vydělané peníze potřebuje k tomu, aby zaplatil účty, nájem, nakoupil jídlo apod. Jakmile však začne žít s partnerkou, jeho příspěvky do společné domácnosti jsou čím dál tím více nárazové. Vždyť vidí, že vás oba uživíte oba, tak proč by se také snažil, nebo dokonce přemáhal? A když už nějaké peníze vydělá, utratí je pouze za sebe, necítí potřebu je s vámi sdílet. Je to jednoduše lenoch a sobec v jedné osobě.


Můžete partnera změnit?


Tak to je otázka nad zlato. Aby bylo možné s partnerovým problémem jednou provždy zatočit, musí chtít sám. A zde narážíme na kámen úrazu, nezodpovědný partner totiž na svém chování nic špatného nevidí. Zkuste začít sami u sebe, přestaňte o partnera pečovat, nastavte pravidla, rozdělte si finanční závazky apod. Promluvte si o celé situaci v klidu, řekněte partnerovi, co vám vadí, že jste na vše sama a je to pro vás opravdu náročné. Doporučujeme vyhledat pomoc odborníka, psychologa. Jen ten dokáže nezaujatě posoudit celý problém a navrhnout možná řešení. Jestliže partner s terapií nebude souhlasit, zkuste to nejprve sama. Spolu s psychologem vymyslíte strategii, jak nezodpovědnost partnera zvládnout. Mimo jiné také váš partner uvidí, že se vztah snažíte zachránit a třeba jej právě to přesvědčí, aby psychologa sám navštívil.

O záchranu vztahu vždy musí stát oba partneři, pokud tomu tak není, je lepší jej ukončit. A to doporučujeme i v případě, kdy vás partner svou nezodpovědností přivede do dluhů, zaklepe vám na dveře exekutor, z partnera se stane alkoholik aj.

 

 

"Absolutní svoboda je nedostatek sebeovládání; odpovědnost je sebeovládání; proto ideální svobodný člověk je zodpovědný sobě samému."    

  H. Adams (novinář, historik, akademik)

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.