Závislost na online sázení a vztah

fashion

Sledování sportovních utkání v televizi k mužům už tak nějak neoddělitelně patří. Nadšenci si občas i vsadí na výsledek, a s napětím čekají, jestli se jim jejich investice vrátí. V dnešní moderní době se díky internetu a online možnostem sázení, nemusí ani zvednout z gauče.


Online sázení může být formou zábavy, ale má i svou temnou stránku. Může na něm velice rychle vzniknout závislost. Z občasné sázky se tak stávají pravidelné investice, zvyšují se počty sázek a hlavně jejich výše.

 


Tichý zabiják vztahů



Začalo to nenápadně. Petr párkrát vsadil na hokej, jednou stovku, podruhé dvě. Říkala jsem si, že je fajn, když se mu podařilo vyhrát, každá koruna do rodinného rozpočtu se hodí. Neviděla jsem v tom nic špatného, sázejí snad všichni jeho kamarádi. A někdy jsem se dokonce usmívala nad představou, že se mu třeba opravdu povede vyhrát nějaké pěkné peníze. Byla jsem tak naivní. Petr nejenže nevyhrál žádný ohromný obnos, ale ještě ke všemu prohrál všechny naše úspory a nadělal dluhy. Přišla jsem na to až v okamžiku, kdy nám na dveře zaklepala exekuce…



Když se řekne závislost, vybavíte si nejspíše jako první alkoholismus nebo závislost na drogách. Ovšem závislým člověk nemusí být jen na určité látce, respektive droze, ale také na něčem nehmatatelném, nelátkovém. Ať už je to hraní na automatech, nebo právě i online sázení.



Internetové sázení je nebezpečné v tom, že je možné sázet odkudkoli. Z domu, z práce, na schůzce. Kdykoli má sázející po ruce telefon nebo počítač, může se věnovat své neřesti. Nemusí docházet do herny jako gambler, všechno se to děje klidně z obýváku.

 


Kvůli závislosti na online sázení nejenže utrpí váš rodinný rozpočet, ale trpí i partnerský vztah jako takový. Partneři se začnou vzájemně jeden druhému odcizovat, postupně vymizí společná témata k hovoru, vše se bude točit jen a jen kolem potřeby si vsadit. Jednoho dne pohár vaší trpělivosti přeteče a uhodíte na partnera, pohádáte se. Možná se sázením přestane. Ale jen na pár dní, dokud se doma vše neuklidní. Pak veškeré jeho sliby vezmou za své.

 


A najednou je tady pořád ten samý kolotoč, podobně jako je tomu při soužití s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání. Pořád dokola. Partner stále častěji lže, vy máte zase o to větší potřebu ho kontrolovat a vše sledovat. Začíná se prohlubovat nedůvěra

 


Pozor na varovné signály


Závislost nevzniká ze dne na den. Je potřeba si všímat jakýchkoliv změn v partnerově chování:


  • Výše sázek neustále stoupá

  • Partner vám tají prohry

  • Půjčuje si peníze, které nedokáže splatit

  • Celé jeho každodenní fungování se točí jen kolem sázení

  • Nedokáže přestat sázet, dát si pauzu, nebo skončit úplně, i když tvrdí, že to má stále pod kontrolou.

 


Jak zvládnout partnerovu závislost na online sázení?


Čím dříve začnete problém řešit, tím lépe. Sami to nejspíš nezvládnete, proto se nebojte a svěřte léčbu závislosti do rukou odborníků, kteří nastaví vhodnou formu terapie.


S partnerem o problému co nejvíce mluvte, podporujte ho a motivujte. Závislí lidé hledají neustále různé omluvy pro své chování, snaží se obejít léčbu… Proto je na vás, abyste nastavili pevná pravidla a dbali o jejich dodržování. Musíte být důslední.


Doporučuje se, aby závislý omezil co nejvíce pohyb na internetu. Doma ho nejspíš ohlídáte, ovšem díky moderní technice může mít přístup k internetu na cestách, v práci. Proto zvažte výměnu chytrého mobilu za mobil s méně funkcemi.


A v neposlední řadě nezapomínejte také na sebe a svou psychickou pohodu. Protože život po boku závislého člověka není vůbec jednoduchý a stejně tak období léčby, možnost recidivy apod. Proto zvažte konzultaci s psychologem.

 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Jana

Pred par dny jsem se po trech letech rozesla s partnerem. Zjistila jsem ze sazi. Sazel i pred tim,ale ja netusila,kolik je schopny prosazet... Tajil to pred mnou a ja se neptala,presvedcena o tom,ze v tom nic neni. Casem ale spolecnym soužitím jsem si zacala uvedomat,ze on sice me poplati co ma(bydli v mem byte),obcas neco koupi,ale zbytek vyplaty leti proste oknem! navic jsem zkistila,ze nema problem si pujcovat u kamaradu. Zrejme jim vse zatim vrati,ale ja nehodlam cekat na dobu,kdy to tak nebude. Pred rokem mi vzal moje penize,ktere jsem si schovavala a setrila na dovolenou.... Nerekl mi o tom,az kdyz jsem to zjistila a vyjela na nej. Vratil je,ale ja uz mu neverila a byla na nej nastvana... Zacala jsem ho kontrolovat. Utratit 20000 kc za 8 dnu od vyplaty a nic si neporidit.... to byl jeho styl zivota.... a zbytek mesice nejakym zpusobem doklepal,zrejme diky pujcenych penez,ktere ale take prevazne vsadil.... Nevydrzela sem to a ukoncila,i presto ze na druhou stranu se straane snazil-doma fungoval,uvaril,uklidil.... ale ta nejistota a ta neduvera v nej ve me nakonec prevazila.... strasne me to mrzi,ale jw dospely chlap,tak at as o sebe postara,kdyz sanci dostal nekolik... obavam se ale ze mu to oci neotevrelo... smutne