Sexuální život po porodu. Jak rozdmýchat znovu vášeň?

fashion

Porod máte za sebou, držíte v náručí ten maličký uzlíček a jste neskonale šťastná. Všechny myšlenky se začínají točit jen kolem vašeho miminka, nic jiného nejste schopna vnímat, vaše i partnerovy potřeby jdou stranou. V prvních dnech po porodu je to věc zcela běžná, zejména vezmeme-li v úvahu změnu vaší hormonální hladiny, kdy převahu získá prolaktin napomáhající tvorbě mléka na úkor estrogenu. Postupně však musíte krom miminka a kojení začít vnímat i okolí.

V prvních šesti týdnech od porodu si zvykáte na nový stereotyp kojení - péče o miminko - péče o domácnost, měla byste však začít myslet také na partnerovy potřeby, zejména ty sexuální. Většina novopečených maminek nemá na sex po porodu ani pomyšlení, zato jejich protějšek se obnovení sexuálního života nemůže dočkat. Hlavním důvodem absence sexuální náruživosti je obrovská únava a nedostatek spánku. Pokud vaše miminko nepatří k těm klidnějším, neustále pláče přes den i v noci, můžete snadno upadnout do depresí. Nebojte se v takovém případě požádat o pomoc, zejména je žádoucí zapojit do péče i partnera, ať už se jedná o úklid domácnosti či jen procházka s kočárkem mezi kojením, kdy budete mít čas si chvíli odpočinout a vyspat se. Jakmile budete v psychické pohodě, chuť na sex se určitě zvýší. Muž by neměl propadat panice, jestliže nesdílíte jeho sexuální náruživost. Na rozdíl od něj totiž nedokážete jen tak vytěsnit z hlavy myšlenky na miminko a nahradit je těmi erotickými. Pomoci vám může projevem citů, něžností, sdílením radostí i starostí, různými intimnostmi jako jsou letmé dotyky, polibky… Samozřejmě i vy převezměte část iniciativy, nenechávejte všechny projevy jen na něm. Tak jako vy, i muž potřebuje být ujišťován o tom, že stále tvoří důležitou součást vašeho života. Mnoho žen prožívá při pohlavním styku po porodu bolest, což zákonitě vede k útlumu sexuální aktivity. Dodržení šestinedělní lhůty má své opodstatnění, porodní cesty se v té době hojí, stejně tak i jizva po nástřihu hráze, nemluvě o možnosti vyššího rizika děložních infekcí. S partnerem tedy postupujte pomalu, hledejte nejvhodnější polohu, případně se obraťte o pomoc na svého gynekologa, který vám poradí efektivní způsoby, aby bolest ustoupila (lubrikační gely, podávání estrogenu, drobný chirurgický zákrok pro nápravu špatně sešitého nástřihu apod.). V neposlední řadě je důvodem sexuální abstinence také snížené sebevědomí ženy. Bříško po porodu nemáte tak pevné jako před ním, případně máte jizvu po císařském řezu, kila navíc, kterých se nedokážete zbavit vás také pořádně trápí. Nemluvě o neustále unaveném vzhledu, nemáte čas se nalíčit, zajít na kosmetiku či ke kadeřníkovi, připadáte si málo sexy. Krátké provokativní šatičky a vysoké podpatky nahradily kojící košile, tepláky a papuče, neustále jste od něčeho umazaná, poblinkaná, mateřské mléko vám mezi kojením dělá skvrny na tričku. Nedokážete si ani představit, že byste mohla i přesto být pro svého muže žádoucí. Věřte nebo ne, ale nemáte pravdu. Partner vás vnímá stále jako přitažlivou ženu, touží po vás a všímá si detailů, které sama nevidíte. Ani netušíte, jak na něj působí např. vaše zvětšená prsa nalitá mlékem, zkuste si obléct nějaký top s velkým výstřihem a sledujte, jak to na něj působí. Jestliže vás ani toto nepřesvědčí, promluvte si s partnerem o tom, jak vás po porodu vnímá, řekněte mu, že potřebujete slyšet, jak vás miluje a že se mu líbíte taková, jaká jste.

Každá žena si přeje, aby byl její partner přítomen u porodu, doporučujeme si o tomto kroku předem otevřeně promluvit. Ne každý muž tuto emocionálně vypjatou chvíli dokáže zvládnout, nehledě na to, že - ač je to k nevíře a případů není mnoho - může mít jeho přítomnost dopad i na váš další sexuální život. Jestliže je porod komplikovaný, mívají muži obavu z možnosti dalšího těhotenství, pokud navíc odmítáte v době kojení jakoukoli antikoncepci, může se začít sexu vyhýbat. Stejně tak se mu může neustále přehrávat obraz dítěte vycházejícího z porodních cest apod.

Ať už máte jakékoliv potíže s navázáním sexuálního života po porodu a nevíte si s nimi rady, neváhejte vyhledat odbornou pomoc, zejména jestliže začínáte trpět depresemi. Psycholog vám pomůže se s nimi co nejlépe vypořádat tak, aby neměly další negativní dopad na vaši psychiku. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.