Mohou bolesti hlavy souviset s psychikou?

fashion

Bolesti hlavy a migrény nám dokáží pěkně znepříjemnit život. Přestože může být obojí příznakem nějakého vážnějšího onemocnění, v mnoha případech jde spíše o psychický tlak, který za bolest může. Není se čemu divit, dnešní uspěchaná doba je přesycena stresem, jsou na nás kladeny čím dál tím větší nároky, a to jak v práci, tak v soukromém životě.  Všechny naše obavy, starosti a problémy se dříve či později derou na povrch, třeba právě prostřednictvím bolestí hlavy. U migrén je určení příčiny víceméně složité. Odborníci předpokládají, že na vině je zejména genetická výbava jedince. Pokud tedy někdo z rodiny trpěl migrénami, je zde velká pravděpodobnost, že vy budete mít tento problém také. Kromě toho mohou být migrény doprovodným jevem u různých psychických onemocnění (deprese, bipolární afektivní porucha…), vyskytují se často v období menstruace, menopauzy či v těhotenství. Sklon k migrénám mohou podnítit i jinak neškodné věci jako např. antikoncepce, hlad, některá jídla apod.


Jaký je rozdíl mezi bolestí hlavy a migrénou?

Bolest hlavy (cefalalgie/cefalea) můžeme popsat jako velmi intenzivní a nepříjemný pocit uvnitř hlavy nebo na ní, který má různou povahu, sílu i dobu trvání. Tuto bolest se snažíme překonat užíváním léků, které ji v krátkém čase utlumí. Problém je v tom, že i když bolest hlavy odezní, je zde velká pravděpodobnost, že se bude opakovat, a to tak dlouho, dokud se neodhalí příčina.

Oproti běžným bolestem hlavy je migréna (hemikrania) chronickým onemocněním, které provází silné, pulsující bolesti jedné strany hlavy a mnoho dalších projevů (únava, citlivost na světlo, agrese, špatná nálada, ztuhlost krčních svalů, nevolnost, zvracení, průjem, rozmazané vidění, potíže s vyjadřováním, viditelná aura). Migréna vás může ochromit i na dobu několika dní a po jejím odeznění se člověk cítí velmi unavený. Přestože dnes existuje spousta volně dostupných léků, která vám mají od migrén ulevit, je jejich účinek většinou přechodný. Jestliže se chcete migrén nadobro zbavit, musíte navštívit lékaře/psychologa, který nasadí nejúčinnější léčbu a co je podstatné, zaměří se i na odstranění hlavních spouštěčů.


Jsou dlouhodobé bolesti hlavy a migrény nebezpečné?

Odpověď zní jednoznačně ANO. Postupem času se můžete dopracovat k závislosti na lécích od bolesti, čímž se zvyšuje i riziko mozkové či srdeční příhody. V důsledku přetrvávající únavy se často dostavují problémy s pamětí, se soustředěním, deprese. Vyčerpání se projeví také na pracovní výkonnosti, může dojít až ke ztrátě zaměstnání. V nejhorším případě se dostaví i myšlenky na smrt jako vysvobození od bolestí. Proto je velmi důležité snažit se bolestem hlavy a migrénám předcházet a zaměřit se na změnu životního stylu (eliminovat míru stresu, neklást na sebe přehnané nároky, dopřávat si dostatečný odpočinek a vydatný spánek, změnit stravovací návyky, aktivně využívat volný čas apod.).


Existuje účinná léčba bolestí hlavy a migrén?

Pomineme teď zcela možnost volně dostupných léků a vezmeme v úvahu tu nejlepší možnost, tedy návštěvu lékaře, ať už praktického, nebo rovnou psychologa. Prvním krokem je vždy vyloučení jiného vážného onemocnění (nádor na mozku aj.), poté se přistupuje k samotné léčbě bolesti hlavy a migrén. Terapie u psychologa je zaměřena na komplexní a individuální přístup ke klientovi, zkoumají se jeho osobnostní předpoklady a na základě všech informací se psycholog snaží dopátrat hlavní příčiny, která stojí za bolestí. Někdy je navrhnuta také rodinná či skupinová terapie. U těžších případů může být léčba doplněna antidepresivy či analgetiky. Ničemu neuškodí ani různé vitaminové přípravky a bylinné čaje. Bez terapie se však neobejdete.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.