Baby blues aneb Psychika ženy po porodu

fashion

Těhotenství a mateřství je pro ženu obrovskou změnou. Najednou začnete přehodnocovat dosavadní priority, chcete být dobrou matkou, těšíte se a bojíte. A pak to přijde, porod. Jakmile poprvé uvidíte to malé, pomačkané miminko a sevřete jej v náručí, zamilujete se a získáte nový středobod vašeho vesmíru.


Porodem vám začíná nádherné období, ale také náročné. Dovolená to určitě nebude. V prvních dnech, respektive týdnech se budete sžívat s miminkem, přizpůsobovat mu celý chod vaší domácnosti. To, co dříve šlapalo jak po drátkách, najednou začne skřípat. Můžete být (a nejspíš budete) unavená, doma se vám bude hromadit neumyté nádobí, starost o domácnost odsunete na druhou kolej. A stejně tak péči o sebe, o partnerovi nemluvě.


Najednou si začnete uvědomovat, že takhle jste si to rozhodně nepředstavovala. Čekala jste dokonalost, a ta nepřichází. Pokud k tomu přičteme také probdělé noci a možné potíže s kojením, není se čemu divit, že na vás dolehne smutek, melancholie, pocity bezmoci, selhání a úzkosti.


Neděste se, nejste jediná novopečená maminka, která těmito depresivními stavy trpí. Jedná se o tzv. poporodní baby blues, které postihuje po porodu cca 85 % rodiček. Pozitivní zprávou je, že nejde o dlouhodobou záležitost. Většinou tento tanec hormonů odezní do 14 dní po porodu.


Co je příčinou baby blues?


S největší pravděpodobností jde jednoduše o bouři hormonů. Po porodu totiž tělo ženy produkuje jiné hormony než před otěhotněním, v těhotenství a před samotným porodem. Placenta, která udržovala správnou hladinu progesteronu a estrogenu, se již v těle nenachází. A tak čeká organismus pořádná práce samovolně hormonální hladinu ustálit. K tomu ještě musí koordinovat příliv nových hormonů, které pomáhají se zavinováním dělohy a laktací.


Je to jako jízda na horské dráze. Stoupáte a klesáte, dokud se hladina hormonů po porodu neustálí. Některé ženy to zvládnou bez pomoci, jiné ne. Zvýšenému riziku poporodního blues jsou vystaveny prvorodičky, ženy po komplikovaném porodu a ty, které se potýkají s finanční nejistotou. Samozřejmě svou roli dosti často sehrává i předchozí anamnéza matky (deprese, úzkosti…).


Léčba baby blues


Už jsme zmínili, že ve většině případů baby blues samo odezní. Ovšem není na škodu požádat o pomoc partnera nebo nejbližší okolí. Po porodu budete bojovat se stavy únavy a stresem spojeným s péčí o miminko. Proto je podpora partnera od začátku velmi důležitá.


V žádném případě se nestyďte za své pocity. To, že bezdůvodně propukáte v pláč není nic neobvyklého. Zkuste navázat kontakt s jinými maminkami, např. v různých internetových diskuzích. Uvidíte, že nejste jediná, která si tímto prochází. To vám rozhodně značně pomůže.


Blahodárné účinky na psychiku má častý pobyt na čerstvém vzduchu. Takže, kdykoliv vám to situace dovolí, dejte mimčo do kočárku a vyrazte na procházku.



I když nejde o dlouhodobou záležitost, buďte vnímavá ke svým pocitům. Jakmile se vám bude zdát, že se nelepší a prohlubují, vyhledejte pomoc psychologa. Ono totiž ne vždy si tělo s náporem hormonů umí poradit a „běžné“ poporodní blues může přerůst v poporodní depresi nebo v horším případě až v laktační psychózu, která může ohrozit život váš i miminka. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.