Mít vše pod kontrolou aneb Slídění v partnerově mobilu

fashion

Důvěřuj, ale prověřuj! Hlásá jedno oblíbené rčení. V mnoha oblastech života je toto „pravidlo“ k nezaplacení, vyhnete se různým zklamáním, nenaletíte na lep podvodníkům apod. Ovšem co se týče partnerských vztahů, měli bychom se držet raději osvědčeného „Co oči nevidí, srdce nebolí!“

Scéna jako z filmu, po prožitém vášnivém sexu odejde partner do koupelny se osprchovat, na nočním stolku nechá ležet mobil. Pípne smska. Partnerka se opatrně pro mobil natáhne, jen se kouknu, kdo píše, říká si a o deset vteřin později už projíždí historii zpráv a hovorů.

Ve vztahu je nejdůležitější důvěra. Samozřejmě občas v každém zahlodá červíček pochybností a žárlivosti a začnou nás svrbět prsty touhou alespoň trošičku projet partnerův mobil. Ruce do kapes! Jestli máte nějaké pochybnosti, zeptejte se partnera na rovinu, šmejdit mu v telefonu nebo počítači opravdu není řešení. Čeho tím dosáhnete? Jsou tady v podstatě jen dvě možnosti. Buďto najdete nějaké kompromitující materiály o tom, že vás partner podvádí a budete trpět. Nebo nenajdete nic, a bude trpět váš vztah. Proč? Jednoduše proto, že nikdo nechce mít za partnera stíhačku. Jak by se vám líbilo, kdyby partner prohledával váš mobil? Že nemáte co skrývat, tak ať se klidně podívá? To říká každý, ale když přijde na věc je na krizi zaděláno.

 Takže co z toho vyplývá? Pokud partnerovi naprosto věříte, do mobilu mu bez jeho svolení nepolezete. Jakmile si neumíte pomoci a slídíte každou chvíli, je něco špatně. Podle psychologů je jedním ze stěžejních pilířů vztahu důvěra, v momentě, kdy je narušena, pilíř se podemílá a vztah se pomalu bortí. A co si budeme povídat, nalomenou důvěru je opravdu těžké slepit. A teď nemluvíme jen o tom, že vy nedůvěřujete partnerovi, ale také o tom, že on přestane důvěřovat vám. Nehledě na to, že kdo chce, vždycky si něco najde, takže stačí pár nezvykle dlouhých telefonátů od partnerovy sekretářky a žárlivá scéna je na spadnutí. Možná i rozchod.

Jestliže o vztahu a svém partnerovi pochybujete, v první řadě si promluvte. V momentě, kdy nejste schopni situaci v klidu vyřešit, překonat svou touhu po slídění, nebo cokoliv dalšího, vyhledejte pomoc psychologa z oblasti partnerských vztahů. Ten vám poskytne nezaujatý pohled na celý problém, odhalí příčinu vašeho problému s důvěrou a navrhne vhodná řešení. Na škodu rozhodně není ani partnerská terapie, ovšem do té se nesmí nikdo nutit, oba partneři musí sami chtít.

 

Víte, že…

- slíděním v cizím mobilu si můžete vysloužit až dva roky odnětí svobody, ve zvlášť závažných případech až 5 let

- v 8 z 10 případů se kvůli slídění v mobilu odhalila nevěra (většinou u mužů, ženy bývají opatrnější, mažou zprávy apod.)

- v rámci EU vyšla studie, která udává, že do telefonu partnera se alespoň jednou za život podívá cca 75 % jedinců

- pravidelně nahlíží partnerovi do mobilu až 30 % žen

- k nevěře přes telefon se uchylují spíše muži

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.