Hledání dobrého psychologa: Jak ho vybrat a co byste měli vědět

fashion

Rozhodli jste se, že chcete své problémy řešit. Výborně, máte za sebou první a nejtěžší krok. Kdy a kam se můžete obrátit jsme si popsali v minulých článcích, proto se tímto nyní zabývat nebudeme, ale zaměříme se rovnou na to, jak si vybrat dobrého psychologa, na co si dát při výběru pozor a co nehraje při výběru psychologa roli.

Dobrý psycholog je všeobecně vzato ten, který vám pomůže s řešením krize tak, abyste se dostali opět do psychické pohody. Ale… I psycholog, který není zrovna nejlepší, vám s problémy může pomoci, záleží však na tom, jaký přístup zvolí. Proto bychom měli hledat takového, který kromě toho, že je profesionálem ve svém oboru, má také dost zkušeností a zejména etický přístup ke klientům. Pojem „dobrý psycholog“ znamená pro každého z nás něco jiného. To, co vyhovuje jednomu, nemusí nutně být tím pravým ořechovým pro druhého. Každý člověk má hodnoty nastaveny jinak a dobrý psycholog by měl umět na tyto individuální potřeby reagovat.

V tomto ohledu je těžké rozlišit ryze dobré a špatné psychology. Každopádně, pokusili jsme se ucelit jakýsi soupis požadavků, které by měl psycholog splňovat, aby si zasloužil přívlastek dobrý.

1. Naslouchá. Ano, poslouchat umí každý psycholog, ale který umí opravdu naslouchat? Mnoho psychologů své klienty vyslechne a na základě faktů jim nabídne řešení. Dobrý psycholog se však opravdu zajímá o to, co mu řeknete, dává vám v průběhu hovoru určitou zpětnou vazbu, nepřerušuje vás, pokud to není opravdu nutné a vše analyzuje a zpracovává. Nevadí mu ani odbočování od tématu, pokud vidí, že je to pro vás důležité (ale samozřejmě vše má své meze). Mnohdy totiž jeden problém nabaluje na sebe další a další, které může odhalit právě odbočení k jinému tématu hovoru.

2. Mluví srozumitelně. Jakmile se dostává ke slovu psycholog znamená to, že se mnoha lidem zježí vlasy na hlavě. Často totiž používá termíny a obraty, kterým člověk bez odborného vzdělání nerozumí. Dobrý psycholog se tomuto vyhýbá, používá takové názvy, které jsou dobře srozumitelné. V případě, kdy se odbornému termínu nemůže vyhnout, vše podrobně vysvětlí. Jak by mohla být terapie jinak účinnou, když byste nerozuměli řešení?

3. Je tu pro vás. Dobrý psycholog nikdy neodsoudí vaše jednání, snaží se jej pochopit. Můžete mu tedy bez obav svěřit cokoliv.              Důvěra mezi psychologem a jeho klientem je velmi důležitá, pokud psychologovi nevěříte, obraťte se raději na někoho jiného. Samozřejmě, kamarádi z vás nejspíš nikdy nebudou, ale přece jen je to člověk, který bude znát i ta největší tajemství.

4. Zajímá se. Psycholog ve vás rozhodně nemá vyvolávat pocit, že jej otravujete. Naopak dobrý psycholog se zajímá o to, co cítíte, jak se vám daří zvládat terapii a jaké pokroky jste udělali.

5.  Nenutí, doporučuje. Mnoho lidí si představuje, že jakmile se psychologovi svěří se svým problémem, on jej za ně vyřeší. Není to tak, psycholog tu totiž není od toho, aby problémy řešil za vás, ale aby vám ukázal cestu a možnosti, jak je vyřešíte sami. Dobrý psycholog vám také nenutí své východisko jako jediné správné, je otevřen i vašim návrhům a snahám.

6. Neustrne na místě. Dobrý psycholog vás bude chtít posouvat neustále dále, proto se nezaměří jen na jedno řešení, ale na různé možnosti. Také nepokládá pořád ty stejné otázky, ale každé sezení s ním je dynamické a směřuje k uspokojivému výsledku. Snaží se vyhýbat jednolitým psychologickým testům, a pokud je využije, vždy vám vše podrobně vysvětlí.

7. Není dokonalý. Dobrý psycholog se nestydí přiznat, že si v něčem není jistý. Pokud vidí, že si s vašim problémem poradí lépe jeho kolega, nedělá mu problém vás k němu doporučit. Každopádně je ale důležité, aby měl široký přehled, uměl reagovat na vaše dotazy a případně věděl, jakou literaturu vám doporučit.

8. Nekomentuje kolegy. Jestliže se na každém kroku povyšuje nad ostatní psychology a neustále kritizuje jejich práci, je to známka toho, že nejspíš nebude dost dobrým. Kvalitní psycholog se vyhýbá kritice kolegů, je to neprofesionální.

9. Doporučíte ho. Známkou dobrého psychologa je, pokud ho jeho klienti s čistým svědomím umí doporučit kolegům, kamarádům, rodině, blízkým…

10. Přizpůsobí terapii vašim potřebám. Dobrý psycholog umí reagovat na změny. Nerozčílí ho, pokud nebudete přesně dodržovat jeho postup při řešení problémů, ale vyslechne si vaše důvody, proč jste to udělali jinak. Terapii odvíjí od odborných schémat, ale striktně se jich nedrží.

Při výběru psychologa se zaměřte na to, aby měl dostatečnou odbornost a praxi. Vyhledejte si co nejvíce referencí na internetu, zeptat se můžete i známých, kteří jej navštěvují apod. Hlavní je však dát na svůj vlastní úsudek. První dojem je také důležitý (např. zda se dostaví včas na sezení apod.), avšak pravé kvality psychologa odhalíte zhruba tak po třech sezeních. Jestliže se stále neumíte rozhodnout, zda je váš psycholog tím pravým, zaměřte se na to, jakých výsledků společně dosahujete. Zhruba po desáté konzultaci by měly již být vidět první pokroky. Jestliže tomu tak není, zkuste se obrátit na jiného psychologa.

Mnoho lidí pak při výběru psychologa řeší i vcelku nepodstatné věci, jako je např. pohlaví, cena, dostupnost od domova. Ať je psycholog stejného či opačného pohlaví než vy, nehraje to při sezeních roli. I žena dokáže dobře poradit muži a naopak. Cena je pak samozřejmě důležitým faktorem, zde bychom podotkli jedno – ne vždy platí, že cena určuje kvalitu psychologa! A v neposlední řadě je zde otázka vzdálenosti. No k tomu můžeme říci asi jen jedno, za dobrým psychologem se vyplatí dojíždět. Nespokojte se pouze s nějakým náhradním řešením. A pokud hledáte dobrého psychologa, ke kterému nemusíte cestovat, zkuste online psychologickou poradnu.

Ať už se rozhodnete jakkoli, vždy věnujte dostatek času tomu, abyste si o psychologovi zjistili co nejvíce informací. Online psychologická poradna Mojra.cz si zakládá na tom, aby vám poskytla co nejširší spektrum hodnocení na základě zkušeností klientů, proto po ukončení terapie dostává každý klient email, ve kterém může psychologa ohodnotit a toto je pak anonymně vkládáno na profil konkrétního psychologa. Kromě možnosti vyjádřit vlastními slovy názor na psychologa a jeho přínos v průběhu terapie se hodnotí psychologova dochvilnost, připravenost, přístup a celková spokojenost klienta. Jen tak máme možnost na všechna negativní hodnocení reagovat a sjednávat nápravu a vy můžete mít jistotu, že naši psychologové jsou opravdu lidmi na svém místě.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.