Noční můry nebo noční děsy?

fashion

Noční můry občas potrápí každého z nás. Někdo zlý sen zaspí a ráno se vzbudí jen s matnou vzpomínkou na nepříjemný zážitek. Jiný se budí hrůzou každou chvíli, je nevyspalý, má kruhy pod očima a každou noc se bojí usnout. Noční můry totiž dokáží spánek pořádně znepříjemnit. A to nejen dospělým, ale i dětem.


Jak na ně vyzrát? Co dělat a jak si zpříjemnit spánek? A jsou to ještě pořád noční můry, nebo děsy?

 



Pár důležitých informací o spánku:


Náš spánek se skládá ze dvou hlavních fázíREM fáze a nonRem fáze. Zkratka REM znamená rapid eye movement - tedy rychlé pohyby očí. V této fázi spánku se nám nejčastěji zdají sny a náš mozek je poměrně aktivní. V nonREM fázi se nám sny obvykle nezdají, spánek se v této fázi postupně prohlubuje. REM fáze a non REMfáze se v průběhu našeho spánku několikrát vystřídají.


Kvalitní spánek je pro nás velmi důležitý, nejenže si během něj náš organismus odpočine, ale dochází také k ukládání paměťových stop a mnoha dalším důležitým procesům. Bohužel se nám často nedaří kvalitního spánku dosáhnout. Příčin může být mnoho, mimo jiné můžeme trpět některou z 
poruch spánku

 

Noční můry a noční děsy patří mezi poruchy, které nazýváme parasomnie. Je mezi nimi ale hned několik rozdílů. Pojďme se na ně podívat.

 

Noční můry u dětí a dospělých


Noční můry bychom mohli označit za velmi živé a hodně nepříjemné sny. Objevují se nejčastěji v REM fázi spánku. Můžou mít různou podobu, většinou odrážejí nějaký z vašich strachů.


Noční můry si po probuzení pamatujeme, většinou se všemi detaily. Zanechají ve vás pocit strachu, smutku nebo studu. Často se pak jedna a tatáž noční můra opakuje, ať už beze změny, nebo např. v jiném prostředí.


Opakující se noční můry mohou souviset s tím, co zrovna ve svém životě řešíte, co se vám daný den stalo nebo, co vás už dlouho trápí


Noční můry trápí spíše dospělé, než děti. Děti mohou mít kvůli nočním můrám problémy s usínáním, často se objeví problémy s pomočováním.


Noční děsy u dětí a dospělých


Noční děsy se častěji vyskytují u dětí a postupně s přibývajícím věkem vymizí. V dospělosti se objevují zřídka.


Noční děsy vás potrápí v nonREMfázi spánku. A jak to probíhá? Většinou se člověk probudí s křikem, zalitý studeným potem a s pocitem čiré hrůzy. Někteří mohou dokonce vstát z postele a začít utíkat. Za chvíli pak opět usne. Ráno si vůbec nevzpomíná, že by něco takového zažil.


Obzvlášť rodiče může první zážitek s nočními děsy u dětí pořádně vystrašit. Hlavní je v takovémto případě zachovat chladnou hlavu a dítě za žádných okolností nebudit. Pomáhá, když na něj budete tiše mluvit. Nesnažte se s dítětem cloumat, křičet na něj. Noční děs je totiž natolik reálný, že dítě nepozná, jestli na něj křičíte vy, nebo se mu to zdá. V tuto chvíli prožívá čistou hrůzu a děs.


Zkuste opakovat pořád dokola konejšivá slova a připomínat dítěti, že je to jen sen: Aničko, slyšíš mě? Neboj se, jsi doma v pokojíčku, nic se neděje, jsem tu s tebou jenom já, maminka, jsi doma, ve své postýlce…

 


NOČNÍ MŮRY

NOČNÍ DĚSY

 

REM fáze spánku

 

Je to živý, nepříjemný sen

 

Po probuzení si sen pamatujete

 

 

NonREM fáze spánku

 

Prožíváte chvíle naprosté hrůzy

 

Po probuzení si sen nepamatujete

 

 

 


Jak překonat noční můry a noční děsy?

 

Zásady spánkové hygieny:

  • jít spát až při pocitu ospalosti, nenutit se do spánku
  • nevyužívat postel k jiným účelům kromě spaní (výjimkou je sex)
  • pokud se snažíte usnout déle než půl hodiny a nedaří se vám to, jděte se věnovat nějaké činnosti
  • na večer nepijte kávu, energetické nápoje, černý a zelený čaj
  • nechoďte spát těsně po jídle
  • zbavte se stresu, před spaním nemyslete na problémy
  • dopřejte si dostatek pohybu
  • v ložnici udržujte nižší teplotu než v ostatních místnostech, před spaním vyvětrejte
  • dodržujte pravidelnost vstávání a usínání
  • omezte spánek během dne (výjimkou je nemoc, práce na směny…)
  • odstraňte z ložnice všechny rušivé prvky (televize, počítač, přemalujte stěny apod.)
  • vybírejte si kvalitní matraci



Terapie u psychologa

Pokud vás nebo vaše dítě dlouhodobě trápí noční můry nebo noční děsy je namístě vyhledat odbornou pomoc. Společně s psychologem se zaměříte na odhalení příčiny těchto stavů, nějaký zdroj stresu, nebo hluboko ukryté trápení. A samozřejmě zapracujete na odstranění potíží. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.