Jak přesvědčit blízkou osobu k psychologické konzultaci?

fashion

Neduhy na těle řešíme s doktorem. Ať už jde o chřipku, zlomenou nohu, nebo něco vážnějšího. Návštěva u lékaře je sice někdy nutným zlem, ale pečovat o naše zdraví jednoduše musíme. Tak proč se většinou bráníme péči o naši duši? Vždyť psychická pohoda je pro naše fungování důležitá. A co víc, mnoho fyzických příznaků souvisí právě s trápením na duši.


Předsudky, obava a stud…


To jsou věci, které nám nejčastěji v návštěvě psychologa brání. Vždyť přece nejsme blázni, a k psychologovi chodí jen psychopati, maniaci a kdoví jaká další individua! A to my rozhodně nejsme. Tak tento předsudek je nutno vyvrátit. Protože psycholog pomáhá svým klientům rozhovorem. Jednoduše je vyslechne, zjistí relevantní informace a na jejich základě navrhne vhodné řešení. A promluvit si pomáhá komukoliv, nemusíte být tedy nutně bláznem, abyste pomoc vyhledali.


Dalším důvodem je, že se stydíme. A tak, než abychom riskovali, že nás do psychologické ordinace uvidí někdo ze známých vstupovat, raději zůstaneme doma a utěšujeme se tím, že naše problémy určitě zvládneme vyřešit sami.


Myslete na to, že žádný problém není natolik malý, aby vám s ním nedokázal psycholog poradit.


Pomoc potřebují rodiče, kamarádi, partner?


Přesvědčit sebe sama ke konzultaci s psychologem není jednoduché. A co teprve, když pomoc potřebuje blízká osoba. To je často předem prohraným bojem.


Rozhodně k návštěvě psychologické poradny své blízké nenuťte. Zkuste si o všem promluvit, vysvětlit, proč podle vás pomoc odborníka potřebuje, jak taková konzultace s psychologem probíhá, a že se není čeho bát.


Vybírejte psychologa obezřetně, zjistěte si co nejvíce informací a koukněte i na hodnocení klientů. Vybrat dobrého psychologa není jednoduché a hlavně ten, který se bude líbit vám, nemusí být nutně sympatický vašemu blízkému.


Možností tak může být zakoupení dárkového poukazu na psychologickou konzultaci, ke kterému vepíšete osobní věnování a třeba i důvod, proč si myslíte, že by měl být voucher využit. Konečné rozhodnutí – výběr psychologa, termín konzultace atd. je pak na obdarovaném.


Dárkové poukazy Mojra.cz


Online psychologická poradna Mojra.cz v současné době nabízí dárkové poukazy na e-mailové i hovorové konzultace. Ty tedy mohou být správnou volbou, pokud vidíte, že se váš nejbližší potýká s něčím, na co vaše pomoc nestačí. Ukážete mu tak, že vám na něm opravdu záleží a zároveň mu dáte možnost, aby se sám rozhodul, zda služeb využije.


Jak poznat, že je to ten pravý dárek?


Tady určitě doporučujeme jedno, cizímu člověku, o kterém zhola nic nevíte, jej raději nedarujte. Ovšem v případě, kdy se jedná o osobu, která je vám blízká a kterou dobře znáte? Ano, právě tehdy je poukaz vhodný. Může se jednat o rodiče, kteří se nedokážou vyrovnat s odchodem dětí z domova, řeší partnerskou krizi, nebo neví, jak se vyrovnat s výchovnými problémy svých dětí. Kamaráda, který se stal obětí šikany a bojí se vyhledat pomoc. Kamarádku po těžkém rozchodu/rozvodu.


Vyhledat pomoc psychologa se velmi často zdráhají ti, jenž se potýkají s těžkou životní zkouškou, jako je např. úmrtí dítěte, a přitom právě zde je terapie tím nejlepším řešením. Mnohdy si ani oni sami neuvědomují, že jejich problém není banální, chybí jim nadhled a vy jím tímto dárkovým poukazem můžete ukázat cestu. Rozhodně účinnou formou dárku bude poukaz v případě týraných žen, svěří se vám, ale na odborníka se samy bojí obrátit. Mají také většinou strach, že by jejich trýznitel zjistil, že o tomto problému s někým hovořily, nevychází z domu apod.


Tento výčet případů, kdy je vhodné dárkový poukaz věnovat, je samozřejmě pouze přibližný.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.