Muzikoterapie: Terapie hudbou

fashion

Hudba je pro člověka důležitá už od pradávna, dokáže umocnit jakoukoli událost, dokreslit atmosféru a zvýraznit naše emoce. Možná to znáte sami – když je vám smutno, zalezete pod deku, pustíte si pomalé písničky a najednou se přistihnete, že pláčete. Jindy vás naopak svižné tempo nejnovějších hitů dokáže probudit a rozveselit. Mnohdy stačí jediný tón a v myšlenkách jste najednou v minulosti, vzpomínáte na konkrétní chvíli nebo lidi. Hudba léčí. A to myslíme úplně vážně. Slyšeli už jste o muzikoterapii?


Co je to muzikoterapie?

Muzikoterapie neboli terapie hudbou. Stejně jako třeba arteterapie nebo dramaterapie patří mezi expresivní terapie. Někdy se jim říká také umělecké terapie. Muzikoterapie se nejčastěji využívá jako doplněk jiné formy terapie.

 

O co vlastně jde aneb muzikoterapie v praxi

Důležitou roli zaujímá melodie a také rytmus. Muzikoterapie pomáhá propojit tělo a mysl, zlepšit koordinaci, ale také třeba pozornost nebo paměť.  Na to v dnešní uspěchané době mnohdy bohužel není čas, muzikoterapie pomáhá člověku alespoň na chvíli zpomalit, vnímat své tělo a myšlenky. Pozorovat vlastní pohyb. Hudba je ideálním pomocníkem pro znovuobjevení vnitřní harmonie. Pomáhá také proti působení stresu nebo třeba syndromu vyhoření.


Komu může pomoci muzikoterapie?

Jak už jsme popsali výše, muzikoterapie může být velmi účinnou formou relaxace, zvyšuje naši koncentraci a pomáhá proti stresu, právě proto je vhodná v podstatě pro každého. Existují ovšem skupiny, u kterých je využívaná velmi často.

  • Uvolnění a zklidnění může muzikoterapie přinést také lidem s mentálním postižením. Skrze rytmické cvičení mohou navíc také trénovat koordinaci a motoriku.
  • Terapie hudbou je oblíbená také mezi seniory, ti v rámci muzikoterapie trénují svou paměť a další kognitivní funkce. Navíc se zdá, že muzikoterapie také snižuje pocity osamělosti. Právě se samotou a sociální izolací senioři často bojují.

 

Různé podoby muzikoterapie


Muzikoterapie využívá různých technik – především jde o práci s rytmem a dynamikou skladby. Ale využívat může také síly ticha. Rozhodně se tedy nejedná pouze o poslouchání písniček. Využívají se různé skladby, zvuky přírody i každodenních činností. Písně, skladby, melodie, tóny, šumy – to vše v nás vyvolává různé emoce, se kterými muzikoterapie dále pracuje.

 

Existuje několik druhů a forem muzikoterapie. Podle toho, kolik lidí se jí účastní, dělíme terapii hudbou na individuální a skupinovou. Na základě toho, jak moc je člověk v rámci této terapie aktivní, pak rozlišujeme muzikoterapii aktivní (ta může zahrnovat také používání hudebních instrumentů, vokalizaci nebo větší zapojení vlastní ho těla) a receptivní (v tomto případě je v popředí vnímání vlastní emocí a jejich reflexe a poslech hudby).

 

Hudba léčí, ale všemocná není

Muzikoterapie je skvělým prostředkem pro zmírnění napětí a stresu, zvýšení koncentrace a vnímání vlastního těla. Jak už jsme ale psali výše, používá se nejčastěji jako doplněk k jiným formám terapie. Hudba bohužel není všemocná.

Pokud v současné době na muzikoterapii docházíte, ale máte pocit, že byste pro své problémy potřebovali spíše klasickou konzultaci s psychologem nebo pokud byste rádi muzikoterapii doplnili o jinou formu terapie, určitě se toho nebojte a zkuste to.


Obrátit se můžete například na online psychologickou poradnu Mojra.cz, která nabízí konzultace online – telefonicky, emailem nebo s použitím webkamery skrze programy Skype, WhatsApp nebo například Viber.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.