COVID-19: Stres a jeho vliv na imunitu

fashion

Od ledna jsou média plné zpráv o šíření nové mutace koronaviru. Nákaza se poprvé objevila v Číně a odtud se postupně rozšiřuje napříč celým světem. Státy zaujímají různá opatření, probíhají testy, svolávají se tiskovky. Nejrizikovější oblasti jsou uzavřeny a izolovány. A světem se šíří strach, panika a úzkost.


Jestli je něco, co v současné době spojuje lidi na celém světě, jsou to právě negativní pocity, které mnozí s šířením koronaviru prožívají. Dlouhodobý stres však negativně ovlivňuje naši obranyschopnost. Pojďme se tedy podívat na to, jak imunitu co nejvíce posílit.


Jak se můžete chránit?

 


1. Hygiena je základ. Odmala nás rodiče učili, že je důležité si pravidelně umývat ruce. V současnosti je toto pravidlo o to významnější. Myjte si ruce důkladně, mýdlem a minimálně 20-40 sekund. Při kýchání a kašlání si nezapomeňte zakrývat ústa kapesníkem, rukávem (NE! dlaní). Noste roušku.


2. Omezte pohyb venku na minimum. Respektive se nezdržujte tam, kde by se mohlo shlukovat více lidí. Cestujte jen tam, kde je to nezbytně nutné – do práce, obchodu, lékárny…


3. Posilujte imunitu. Koronavirus si vybírá daň zejména na těch, kteří mají oslabenou imunitu. Proto nezapomínejte na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny, případně můžete příjem vitamínů zvýšit různými doplňky stravy. Důležitý je také pobyt na čerstvém vzduchu, pokud to tedy jen trochu jde, jděte na menší zdravotní procházku do přírody, na zahradu, nebo alespoň často a vydatně větrejte. Nezapomínejte na to, že vaši imunitu ovlivňuje i vaše psychické rozpoložení. Stres a panika mohou imunitu oslabovat.


Boj se stresem = posílení imunity


Dlouhodobý a silný stres dokáže naše tělo velice oslabit. Proto je důležité nenechat si problémy přerůst přes hlavu a začít se stresem bojovat. A jak na to?


Ověřujte informace

Média jsou dnes plná různých poplašných zpráv. Pozitivních zpráv je poskrovnu. Nenechte se vyděsit titulky, většinou jsou totiž značně nafouklé, aby vzbudily vaši pozornost. Věnujte zprávám vždy plnou pozornost, dočtěte/dodívejte je až do konce a nedělejte ukvapené závěry. Všechny informace si ověřujte i u jiných zdrojů, samozřejmě těch důvěryhodných, facebookové stránky a bulvární plátky raději vynechte.


Relaxujte

Snažte se pravidelně odpočívat. Najděte si něco, co vás bude bavit – čtení knihy, zajímavý film, malování… Vybírejte si aktivity, které odvedou vaši pozornost od okolního dění. Zkuste popřemýšlet, co vám pomáhá ve stresových situacích, každý z nás má rozvinuty tzv.copingové strategie, které ve vypjatých chvílích používá.


Sdílejte starosti a obavy

Promluvte si s někým o tom, co právě prožíváte. Někdy pomůže partner, jindy člen rodiny, kamarádka na telefonu… Pokud však cítíte, že negativní emoce nedokážete zpracovat, vyhledejte pomoc odborníka. Spolu s psychologem najdete způsoby, jak se stresu a panice efektivně bránit. 





Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.