Chci se rozvést! aneb Když se manželství rozpadá

fashion

Partnerské vztahy často nejsou idylické. Ohrozit je mohou hádky, stereotyp, špatná komunikace i nevěra. Pokud se manželé rozhodnou svou krizi řešit, třeba i pod odborným vedením psychologa v manželské poradně, můžou vztah zachránit. Bohužel se mnoho párů manželské poradně vyhýbá, problémy se prohlubují a vztah se dostane do slepé uličky. Ve snaze uniknout a změnit svůj život k „lepšímu“ je nasnadě se nechat rozvést.


Proč se manželství rozpadají?


Důvodů, respektive varovných signálů, může být mnoho. Je potřeba o vztah pečovat, všímat si, že je něco špatně. A hlavně problémy řešit už v jejich zárodku.


Špatná komunikace, hádky

Nedostatek komunikace mezi partnery, či špatně vedený rozhovor bez kýženého výsledku může vést k mnoha problémům. Jestliže muž a žena nejsou schopni komunikovat o běžných věcech, začnou se navzájem postupně odcizovat. Jakmile se k tomu přidá neschopnost vzájemně si sdělovat své potřeby, je partnerská krize na spadnutí.


Špatně vedená komunikace často vyústí v hádky. Postupem času si už ani nepamatujete, kdy jste na sebe s partnerem mluvili v klidu. Ani jeden z vás není ochoten dělat kompromisy a chcete za každou cenu převálcovat toho druhého. Takovéto boje o alfa pozici jsou rozhodně znakem nefungujícího vztahu.


Nevěra

Vše souvisí se vším. Pokud např. nedokážete s partnerem správně komunikovat, začne si s vysokou pravděpodobností hledat někoho, komu se může svěřit. Neklape vám to v posteli? Budete uspokojení hledat jinde. Pokud s partnerem žijete spíše vedle sebe, než spolu je nasnadě, že je nevěra na spadnutí.

 

 

 

Proč bývají nevěrné ženy?


Ačkoli se může zdát, že ženy vede k nevěře mnohem více důvodů než muže, je tomu naopak. Abychom byli přesní, ženy můžou mít miliony důvodů k nevěře, což však neznamená, že se ji dopustí. Proč? Odpověď je jednoduchá – láska. Kvůli lásce dokáže žena přehlížet spoustu partnerových nedostatků, jakmile však city ochladnou a jinde se ji dostává toho, co ve vztahu chybí je nasnadě že postupem času podlehne.


Proč jsou nevěrní muži?


Tak zde už se dostáváme k obsáhlejšímu tématu, muži si totiž na citové stránce vztahu nepotrpí tolik, jako ženy, většinou nepovažují svou nevěru za nic tak špatného, což obhajují tvrzením, že šlo pouze o sex, ne o lásku. Mezi nejčastější důvody mužské nevěry patří:

                                                                                                    * absence sexu, nuda ve vztahu

                                                                                                    * partnerka muže přestala

                                                                                                    * narození dětí

                                                                                                    * nezájem partnerky

                                                                                                   * touha po pochopení a uznání

                                                                                                   * nedokážou odolat

 

 


Strach z partnera

Často se ve spojení se strachem z partnera hovoří o domácím násilí. Ona hranice je opravdu tenká, zejména pokud vezmeme v úvahu, že útoky nemusí být jen fyzické, ale i psychické. Život po boku despotického a cholerického člověka je velmi náročný, avšak vůbec ne ojedinělý. Důsledky takového soužití se neblaze podepíšou na psychice, dochází k naprosté ztrátě sebevědomí, mohou se objevit silné deprese, psychosomatické problémy a mnoho dalšího. Občasné výbuchy partnerova vzteku začnou nabírat na pravidelnosti, až jednoho dne padne první facka… A pak další a další…


Jakmile se stanete obětí domácího násilí, je útěk od agresora velmi složitý a život se promění v noční můru.

 

Jak podat žádost o rozvod?


Pokud cítíte, že je rozvod opravdu jediným řešením, je načase jednat. Neměli byste partnera postavit před hotovou věc, pokud je to jen trochu možné, promluvte si o tom. Proberte další postup, zkuste se dohodnout na podstatných věcech – péče o děti, majetkové vyrovnání…


Následuje vyplnění a podání žádosti o rozvod. Formulář je volně dostupný na internetu. Pokud si s vyplněním nevíte rady, můžete se obrátit na jakoukoliv občanskou poradnu, právníka, kteří vám vše vysvětlí. Vyplněnou žádost podáváte k okresnímu soudu. Návrh mohou podat oba manželé společně, nebo každý zvlášť.


Soud návrh na rozvod manželství zpracuje a pozve si oba partnery, aby se k žádosti vyjádřili. Než vás předvolají k rozvodovému stání, může to trvat i několik měsíců. Samotný rozvod pak závisí na tom, zda jsou manželé schopni se dohodnout, či nikoliv.


Děti a rozvod


Mnoho rodičů si klade otázku, jak připravit děti na rozvod? Pravidlem číslo jedna je s nimi o všem otevřeně komunikovat. Jen pokud nebudete před dítětem nic tajit, vyhnete se tomu, že by z celé situace vinilo sebe. Rodiče by měli své děti ujistit, že ačkoli to mezi nimi již neklape, na vztahu k dětem se nic nezměnilo, pořád tu budou pro ně a budou je milovat. 


Děti vždy milují oba rodiče stejně, nenuťte je se rozhodnout koho mají raději a s kým chtějí zůstat. Raději se zaměřte na to, jak co nejvíce minimalizovat změny, které nastanou. Pozor však na to, abyste dětem nedávali falešné naděje, vždy slibujte jen to, co dokážete dodržet. 


Pokud i přes všechnu vaši snahu dítě není schopno se s novou situací vyrovnat, vyhledejte odbornou pomoc, nejlépe z řad zkušených dětských psychologů.


Rozvod a psychika


Ukončit manželství je krokem, který změní váš život v mnoha ohledech. V první řadě se změní vaše finanční situace, najednou budete sami na všechny výdaje, a i boj o majetkové vyrovnání není nic lehkého. Málokterý rozvod je ukončen oboustranně přijatelnou dohodou, obzvlášť pokud mají manželé děti a oba usilují o to, aby jim byly svěřeny do péče. Období před samotným rozvodem je doprovázeno mnoha emocemi, které mají negativní dopad na celkovou psychickou pohodu.



 Psychické dopady rozvodu:


pocit nejistoty

stres

vypjaté emoce, zoufalství, beznaděj

deprese

ztráta smyslu života

trauma

snížené sebevědomí

 

 


Často se setkáváme s názorem, že návštěva psychologa může přitížit u soudu. Vše má své pro a proti, avšak já v tomto kroku spatřuji zejména pozitiva. Přece jen, pokud trpíte depresemi a snažíte se je ještě před rozvodem vyřešit, je to mnohem lepší, než kdyby vám kvůli nim nesvěřili do péče děti, přestože jste jinak starostlivým rodičem.   Mnohdy je pomoc psychologa žádoucí a navržena přímo právníkem, aby se docílilo lepší domluvy mezi partnery. Psycholog pomůže klientům lépe zpracovat jejich pocity a vyrovnat se se situací, doporučí, jak se zachovat při řešení důležitých témat a také se zaměří na odstranění negativních důsledků rozvodu.


Jak vybrat dobrého psychologa?  Možností je mnoho. Někdy vám dá doporučení přímo právník, jindy přátelé, či rodina. Existuje také mnoho linek pomoci, internet je přeplněn kontakty na psychology apod. Pokud nechcete složitě dojíždět do soukromé ordinace psychologa, či na jeho pomoc čekat dlouhé měsíce, obraťte se na psychology online poradny Mojra.cz, kteří se vám budou věnovat prakticky ihned.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.