V čem se liší psycholog od psychiatra?

fashion

Poslední dobou se mi zdá, že hodně lidí v naší republice vlastně nemá ani tušení, k čemu takový psychiatr či psycholog vůbec je. Domnívám se, že většina si myslí, že jde o povolání, které se zabývá léčbou bláznů.



Nedávno jsem zaslechla rozhovor dvou paní, který tuto mou domněnku potvrdil. Paní A si stěžovala paní B, že jím to doma s manželem již nějakou dobu neklape. Načež paní A navrhla ať si zajdou na sezení k psychologovi. Paní B se snad i smrtelně urazila se slovy, že přece není blázen, aby chodila k nějakému psychologovi. Rozhodla jsem se tedy vnést do tohoto tématu trochu světla. 


Jaký je rozdíl mezi psychiatrem a psychologem?


PSYCHIATR


Nejjednodušeji řečeno je to doktor, který léčí duši skrze tělo. Psychiatři vystudovali medicínu se zaměřením na psychiatrii. Pracují v nemocnicích, psychiatrických nemocnicích, v soukromých ambulancích. Psychiatři léči nemoci mozku, které se projevují v myšlení, chování, cítění, nejčastěji právě pomocí léků. Jelikož se jedná o lékaře, mají podepsané smlouvy se zdravotními pojišťovnami, a proto vás návštěva v jejich ordinaci nebude nic stát. Musíte se ale připravit, že objednací lhůty k psychiatrovi jsou běžně měsíc i dva dlouhé. Záleží na vytíženosti samotného psychiatra.



PSYCHOLOG


Je to profesionál, který léčí duši rozhovorem. Psychologové vystudovali filozofickou fakultu v oboru psychologie, často se pak ještě dále vzdělávají na vlastní pěst na různých školeních a kurzech. Psycholog tedy není lékař, nepředepisuje léky. Dokáže však posoudit, zda je terapii vhodné doplnit o psychofarmaka, zda nejsou vedlejší účinky léků příliš silné apod. 



Psycholog vám pomáhá tím, že s vámi problém a trápení rozebere, vyslechne si vás, stane se jakýmsi poradcem na vaší cestě životem. Psychologa najdete v poradnách vedených sociálními službami či  v soukromém poradenství. Pokud se jedná o ty první, jsou to služby placené státem, tudíž jako klient této poradny za konzultaci neplatíte. Připravte se ale, že objednací lhůty do takovýchto poraden můžou být i tři měsíce dlouhé. To záleží na lokalitě, ve které se tato poradna nachází. Psychologové, kteří pracují v soukromém sektoru, mají pro klienty termíny i do týdne. Jelikož je ale nikdo neplatí, jejich služby si platíte sami. Jejich cena se pohybuje od 500 Kč až do 1200 Kč za hodinu.






Toto jsou jen v opravdu zkrácené formě vysvětlené zásadní rozdíly mezi psychologem a psychiatrem. Ráda bych se ještě vrátila k tématu návštěvy u psychologa a bláznovství. Psycholog je objektivní osobou, která vás vždy vyslechne, případně nasměruje určitým směrem. Není ostudou jít si popovídat s někým, kdo vás pochopí, nesoudí vás a snaží se, aby se vám ulevilo a váš život se dostal do těch správných kolejí. Lidé v západních zemích vnímají návštěvu u psychologa jako zcela běžnou věc. Není výjimkou, že každý má svého terapeuta, který jej provází životem. Nenechte, aby vám váš strach či stud z návštěvy u psychologa zhatil šanci na šťastnější život.

 


Autorkou článku je psycholožka portálu Mojra.cz  PhDr. Michaela Miechová

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.