Průvodce péčí o duševní zdraví: Kdo je kdo? (Psycholog, kouč, terapeut)

fashion

Seznamte se s odborníky na lidskou psychiku

 

Rádi byste vyhledali odborníka, který ba vám pomohl s vašimi starostmi a trápeními, ale vlastně nevíte, na koho se obrátit? V tomto článku vám některé z těchto odborníků představíme a vysvětlíme ty nejzásadnější rozdíly mezi nimi. Občas je v tom totiž trochu zmatek. Oční, zubař nebo třeba gynekolog – tam je to jasné, přesně víte, kdy se na ně obrátit. Ale co třeba takový psycholog kouč nebo terapeut? Tady už to začíná být složitější…


Byla by škoda, abyste své psychické zdraví vložili do rukou nesprávného odborníka, pojďte se proto nyní podívat na to, kdo je kdo a s čím přesně vám může pomoci.


Kdo je kdo?!

 

Psycholog

Kdo je to psycholog? Psycholog je člověk, který vystudoval magisterský obor psychologie, nejčastěji na filozofické fakultě. Nosí tedy před jménem titul Mgr. či PhDr a za jménem může (ale nemusí) mít ještě titul Ph.D.  Je odborníkem na lidskou psychiku, který ke své práci nejčastěji využívá rozhovor a poskytuje poradenství, terapeutické i psychodiagnostické služby.


Psychiatr

Psychiatr je absolvent lékařské fakulty – je tedy lékař. V rámci svého studia si jako specializaci zvolil právě psychiatrii.

 

Tohle se často plete: Rozdíl mezi psychiatrem a psychologem je nejčastější kámen úrazu většiny lidí. Zjednodušeně: psychiatr vám může také předepsat medikaci a stanovit diagnózu, psycholog nikoli, protože není lékař.

Zjistěte více v našem videu: Jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem?

 

(Psycho)terapeut


Kdo je to terapeut? Terapeutem může být v podstatě každý. Ne každý terapeut má psychologické vzdělání. V ČR totiž nejsou jasně stanovené podmínky pro to, aby se člověk mohl terapeutem nazývat. Určitou zárukou kvality je, pokud je dotyčný psychoterapeut. Je to jen pár písmenek navíc, ale rozdíl je veliký – psychoterapeut je absolvent vysoké školy (psychologie či jiného příbuzného oboru), za sebou má sebezkušenostní terapeutický výcvik a supervizi.


Pozor! Vždy se raději podívejte, jaké vzdělání a zkušenosti daný terapeut má a zda třeba absoloval sebezkušenostní výcvik nebo jiné kurzy.

Nepřehlédněte: Co je to kognitivně-behaviorální terapie?

 

Kouč

V posledních letech na popularitě získává další odborník na lidskou psychiku – kouč.  Kdo je to? Obvykle absolvent koučovacího výcviku, ale pozor, zde je opět jedno ale. Koučem totiž může být v podstatě kdokoli, kurz není vysloveně podmínkou.

 


TIP! Vždy se podívejte, zda kouč absolvoval akreditovaný koučovací výcvik a jaké má zkušenosti a vzdělání.

 

Krizový intervent

Krizový intervent se zaměřuje na pomoc v akutních krizových situacích i dlouhodobých životních krizích. Podmínkou je absolvování kurzu krizové intervence.


Čtěte také: Co přesně je krizová intervence?


 

Kde…

 

  • … pracuje psycholog?  školy, firmy, sociální sféra, zdravotnictví, vězení, soukromé ordinace, online praxe


  • …najdu psychiatra? nemocnice, psychiatrické léčebny soukromé kliniky, ambulance


  • …můžu narazit na psychoterapeuta? – soukromé ordinace, zdravotnická i sociální zařízení


  • … působí terapeut? v podstatě kdekoli, často v soukromých praxích či sociálních službách


  • …mi pomůže kouč? opět v podstatě kdekoli, v soukromých prostorách, online, ale pracuje třeba i v kavárně nebo venku


  • …se obrátit na krizového interventa? krizová centra, Linky Důvěry, krizové chaty, hasičský či záchranný sbor, neziskovky, nemocnice


S čím mi může pomoci?

 

Za psychiatrem pro medikaci nebo diagnózu

Psychiatr vám může předepsat léky nebo vaši současnou medikaci upravit dle potřeby. Stará se především o lidi, trpící duševními poruchami. Vykonávat může také terapeutickou činnost.

 


Koučové vám pomohou využít váš potenciál naplno

Koučové nejčastěji řeší témata spojená s time-managementem, zvýšením sebevědomí a hledáním motivace. Vycházejí z toho, že každý z nás má určitý potenciál, který často neumí využít naplno. V procesu koučování se toto s koučem snažíte změnit.

 


Krizová intervence je taková první psychická pomoc

Ať už se krize týká vztahů, práce nebo vašeho osobního života, krizový intervent je tady pro vás. Pomůže vám projít si prvotním šokem, provede vás truchlením, vyslechne vás a podívá se s vámi na vaše možnosti.

 


Psycholog a (psycho)terapeut pomáhá v celé škále problémů a starostí

Psychologové i psychoterapeuti pomáhají lidem s osobními, vztahovými i profesními problémy. Můžete se na ně tedy obrátit se všemi možnými starostmi: od ztráty sebevědomí, přes nevěru či výchovné potíže, kariérní krizi až po problémy se závislostí nebo práci s vlastními fobiemi, strachy a úzkostmi.

Konkrétně pro terapii je pak specifické, že se jedná o dlouhodobou službu, která jde až do samotné hloubky a podstaty problému. Terapie může být individuální nebo párová či rodinná.

 

 


    Mojra.cz: Online péče o duševní zdraví – Kdo je vám k dispozici?

 

  • Psychologická poradna Mojra.cz je první online psychologickou poradnou, poskytujcící komplexní psychologickou péči online.


  • K dispozici je vám tým více než 20 zkušených psychologů, kteří se specializují na různou problematiku: od vztahových problémů, přes výchovné a osobní problémy až po profesní a osobní rozvoj.


  • Někteří z těchto psychologů jsou také certifikovanými krizovými interventy, kouči či psychoterapeuty. 


Podívejte se na kompletní profily všech psychologů portálu Mojra.cz 





Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.