Láska a věkový rozdíl mezi partnery

fashion

Imponují vám spíše starší muži než vrstevníci? Nevadí vám ani výrazný věkový rozdíl? Máte partnera, který se věkem blíží vašemu otci? Pak je tento článek určen přímo pro vás, zaměříme se v něm totiž právě na vztah, kdy muž je řekněme o generaci starší než žena.

Už v minulosti bylo pravidlem, že si starší muž vzal za manželku dívku, která sotva dosáhla dospělosti. Tento trend se táhne dodnes, i když v menší míře. Přesto je zde něco, co nás, ženy, na starších mužích odpradávna přitahuje. Snad je to jejich vyspělost a životní zkušenosti, případně i jistý nadhled na život, který utváří jejich charisma. Nejsou to již žádná holátka, ale silní a životem ošlehaní muži, kteří v nás budí pocit, že zvládnou vyřešit každou situaci, ať je sebevíc obtížnější. V takovéto náruči chce většina žen strávit zbytek života, chceme se mít o koho opřít, toužíme po někom, kdo nám dokáže poradit. O tom, že starší muži už většinou pomýšlejí na založení rodiny ani nemluvíme (tedy až na výjimky). Přičtěme k tomu ještě fakt, že je muž finančně nezávislý, má vytvořené zázemí pro život a není ve stádiu budování kariéry, tedy na vás bude mít dostatek času. No skoro ideální partner, nemyslíte? Každý ideál má však svůj háček. A ani v tomto případě tomu není jinak.

Udržovat vztah se starším partnerem může být jako z pohádky. Jenže každá pohádka někdy skončí, zamilovanost opadne a najednou si začnete uvědomovat i věci, které jste předtím neviděla, nebo nechtěla vidět. A v tuto chvíli je nejvyšší čas se zamyslet, jestli jste ochotna ve vztahu pokračovat i se všemi jeho riziky. Možná to teď vyznívá, jako kdyby byla láska ke staršímu muži něco nepatřičného, odstrašujícího. Tak tomu opravdu není, nebojte se. Jen chceme poukázat na to, že vysoký věkový rozdíl se dříve či později projeví a je dobré si tuto možnost dopředu promyslet. Sebevíc aktivní muž jednou dojde do stádia, kdy mu ubydou síly a stane se pro něj obtížným udržovat s vámi tempo. A to i v sexuálním životě. Pokud patříte spíše k těm, které nevyhledávají žádnou divočinu, bude vám nejspíš usedlý život vyhovovat. Jestliže však nejste ochotna slevit ze svých nároků, může se pro vás stát tento vztah přítěží. Nehledě na to, že s přibývajícím věkem se dostaví různé zdravotní obtíže, někdy natolik vážné, že se z muže stane doslova ležák a vy budete muset převzít roli ošetřovatelky. S dalším problémem se můžete setkat v otázkách založení rodiny, kde máme rovnou dva extrémy. V prvním případě na vás partner naléhá, touží po dítěti, ale vy se na roli matky ještě necítíte. Druhá možnost je opakem té první, vy chcete dítě, ale partner už své děti má a po dalších netouží. Proto si toto vše vyjasněte co nejdříve, abyste po letech nezjistila, že se nedokážete shodnout. Za zmínku jistě stojí také generační odlišnosti mezi partnery, zejména rozdílná výchova a názory. Partner se chvilkami může z milujícího muže proměnit na kázajícího otce, který se vás snaží vychovávat k obrazu svému. Jistě, jeho zkušenosti a rady jsou k nezaplacení, ale zase všeho s mírou. Jestliže vás bude chtít měnit natolik, že ztratíte svou podstatu, není to správné. Stejně tak vy nechtějte zralého muže přetvořit na puberťáka. Možná si teď nechcete připustit, že byste se zrovna vy potýkala s některým z výše uvedených problémů, ale opravdu doporučujeme neponechat nic náhodě a zvážit všechny možnosti.

Jestliže jste se i přes všechna možná úskalí rozhodla jít do vztahu se starším partnerem naplno, můžete se těšit na krásné společné chvíle. On totiž takovýto vztah nemá jen různá negativa, ale i spoustu pozitiv. Tak v první řadě se nebudete muset potýkat s nedospělostí partnera, on bude vždy tím zkušenějším a zběhlejším, který vám bude umět poradit. Nebudete stát před situací, že muž nebude vědět, jakým směrem se v životě ubírat, toto vše (práci, bydlení, plány do budoucna) má starší partner už v hlavě srovnané. Nespornou výhodou je většinou silná orientace na rodinu, bude dobrým otcem, má více volného času, který dětem může věnovat. A ani v sexu se nedočkáte nudy, partner za ta léta nabral dostatek zkušeností, o které se s vámi rád podělí.

Jisté problémy pak mohou nastat ještě co se týče vašeho vztahu s partnerovými dětmi z předcházejících vztahů, s jeho přáteli. Děti ve vás vidí konkurenci, v nových sourozencích rivaly a nemusí mít snahu vás přijmout. S přáteli si zase nemusíte rozumět v názorech. Ale co si budeme povídat, nejdůležitější je, co cítí partneři k sobě, ne co si myslí okolí.

Vzato kolem a kolem i vztah se starším mužem může být perfektní, jen je potřeba si vše podstatné co nejdříve s partnerem vyjasnit. Pokud řešíte jakékoliv dilema či problém, obraťte se na psychologa, který vám poskytne nezaujatý pohled, probere s vámi všechna pro a proti a mnoho dalšího ryze podle vašich individuálních potřeb.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.