Láska, důvěra a SVOBODA ve vztahu

fashion

Vybudovat pevný vztah je snem každého z nás. Abychom mohli mluvit o opravdu fungujícím vztahu, je potřeba postavit ho na silných základech. Třemi základními nosníky vztahu jsou láska, důvěra a svoboda. První dva netřeba blíže rozebírat. Na třetí pilíř, tedy svobodu, se však podíváme blíže, protože toto téma je dosti ošemetné a málokdo přesně ví, jak by měla zdravá svoboda ve vztahu vypadat.


Svoboda není naprostá volnost…


Pokud si tedy rovnou nebudujete volný vztah, tam nabírá pojem svobody jiný rozměr. My se budeme držet klasického „prototypu“ vztahu, tedy takového, kde partneři chtějí být pouze spolu, milují se a nehledají jiné aférky. Vezměme to ale hezky popořádku. V období zamilovanosti jste ochotni cokoli skousnout, chcete partnera co nejvíce okouzlit a jste odhodláni pro rozvoj vztahu udělat úplně vše. Omámeni láskou jsme schopni naprosto zapomenout na sebe sama, partner je středobodem našeho vesmíru, jeho potřeby a přání jsou nadevše. Jenže… Růžové brýle za nějaký čas sundáme a pak si budeme muset sníst, co jsme si nadrobili. Pořád se sice budeme chtít partnerovi zavděčit, ale uvědomíme si, že vlastně máme i své osobní potřeby, které chceme naplnit. Pokud to partner pochopí, není co řešit. Jenže ono to mnohdy tak idylické není a dobrat se kompromisu se stává bojem.


Co je to zdravá svoboda ve vztahu?


Jednoduše je to stav, kdy se s partnerem navzájem respektujete, podporujete a důvěřujete si. Ani jeden z vás není ve vztahu pro to, aby se tomu druhému přizpůsobil, ve vztahu nehraje roli dominance a submise, ale rovnocennost. Vztah bez určité svobody ztrácí na síle, mění se ve vězení, kde se kolem vás neustále stahují okovy. Zachování si svobody ve vztahu je důkazem lásky, vy víte, že se můžete od partnera bez výčitek svědomí na čas vzdálit, on ví, že se mu vrátíte. Je to prosté.


Nezavírejte partnera do klece


Svoboda ve vztahu je ošemetným pojmem zejména proto, že si každý jej vykládá po svém. Někdo vyrůstá v rodině, kde rodiče tráví všechen volný čas společně a vnímá tento model jako jediný správný. Jiný zastává ryze liberální postoje. Najít kompromis bývá těžké. Často tak balancujeme na hranici a obáváme se pomyslného zastřihnutí křídel. Vztah ovšem není o tom stát se partnerovým otrokem, být zavření v kleci a bát se vzlétnout.

Samozřejmě všichni chceme s partnerem trávit co nejvíce svého času, není však na škodu někdy vypnout, vybočit z každodenního stereotypu. Ať už je to jeden večer nebo víkend strávený ve společnosti přátel, bez partnera. Nebojte se, partner vám neuteče za jinou jen proto, že jste podnikla dámskou jízdu, stejně tak ani vy nedělejte scény, když si bude chtít zajít na pivo s kamarády. Abyste se vyhnuli zbytečným konfliktům, nastavte si hned na začátku hranice. Co je přípustné pro vás, a co pro partnera? Zjistěte to! A podle toho uzavřete dohodu. Sdělte partnerovi, proč je pro vás důležité si zachovat určitou volnost, osobní prostor. Vyslechněte si jeho pocity. Jednoduše mluvte a hledejte kompromisy. Protože jen tak může váš vztah fungovat tak, jak má.

A jestli si nevíte rady, hádáte se nebo cítíte, že vás vztah dusí, vyhledejte psychologa. Ten vám v rámci terapie pomůže odhalit příčiny, kvůli kterým nejste schopni se s partnerem dohodnout, navrhne vhodné způsoby, jak problém vyřešit. Pokud však partner zůstane nekompromisním, bude nejlepším řešením se rozejít. Láska by neměla být pouty, které vás svazují a nečiní šťastnými.

 

„Mají-li se volnost a láska vylučovat, volím volnost. Raději černá křídla než růžová pouta.“

                                                                                         Karel Čapek (český spisovatel a dramatik)

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.