Jak se správně omluvit partnerovi

fashion

Udělali jste nějakou chybu, uznáváte svou vinu, ale neumíte se partnerovi správně omluvit? Nebojte, nejste špatným partnerem, s tímto problémem se potýká skoro každý. Ono totiž omluvit se není často jen tak, prosté promiň nestačí a celý tento proces vám nemusí být příjemný. Přesto je upřímná omluva po hádce velmi důležitá, ukazujete tak partnerovi, že vám na něm záleží, že chcete dát vše do pořádku a není vám lhostejné, zda váš vztah bude funkční, nebo ne. Aby vaše omluva byla účinná, je potřeba dodržet několik pravidel, které si popíšeme níže. V rámci řešení partnerských problémů, by se však partneři neměli smířit s pouhým projevem lítosti – omluvou, ale měli by se směřovat k vyřešení krize, tedy si společně o svých problémech a pocitech promluvit. Omluva je tedy jen prvním (velmi důležitým) krokem k nápravě vztahu.


Pravidla správného omlouvání se   


Nikdy, ale opravdu NIKDY! nezačínejte omluvu výčitkami. Když už jste se jednou rozhodli partnerovi omluvit, musíte to myslet upřímně, a ne mu hned na začátku vmést do tváře, co udělal špatně on. Nezlehčujte svůj podíl vinny tím, že budete poukazovat na chyby partnera, není to na místě. Docílili byste spíše opět hádky než usmíření. Při hádce jste jednali v afektu, mohlo zaznít spoustu ošklivých věcí, zkuste se tedy před samotnou omluvou zamyslet, co vše jste partnerovi řekli, uspořádejte si myšlenky a klidně si i předem nacvičte, jak bude vaše omluva vypadat, volte správná slova, můžete si vytvořit seznam věcí, na které nechcete zapomenout. Požádejte partnera o trpělivost a schovívavost, vyjádřit své pocity není jednoduché, partner by vám měl dopřát prostor na váš proslov. Snažte se partnerovi vysvětlit, co ve vás hádka vyvolala za pocity, proč jste se zachovali tak, jak jste se zachovali. Nijak svou vinu nezlehčujte, a vyhýbejte se slovíčku ale…ale ty jsi řekl… apod. Vždy směřujte omluvu k návrhu řešení, popište partnerovi, proč jste byli rozčílení a promluvte si o možnostech, jak se tomu napříště vyhnout. Ve vzteku reagujeme mnohdy přehnaně, což si uvědomíme až s odstupem času, proto je na nás, abychom vše posoudili a snažili se takovým situacím v budoucnu předcházet.

Některé spory vyústí po omluvě k usmíření, partneři si opět padnou do náruče a na hádku brzy zapomenou. Jiné, zejména ty, jejichž důvody jsou vážnějšího charakteru, se jen tak lehce nespraví. Omluva je v tomto případě známkou toho, že chcete vztah udržet, ovšem partner většinou potřebuje sám čas na to, aby si promyslel, zda je schopen vám odpustit, zda chce také on vztah udržet a za jakých podmínek. Netlačte tedy na něj a nečekejte, že se vše vrátí ihned do starých kolejí. Vy jste v tomto případě svůj díl práce odvedli a je teď na partnerovi, jak se k celé situaci postaví. Trpělivost mnohdy přináší růže.

 

Pohádali jste se s partnerem, udělali jste nějakou chybu a nevíte, jak se mu správně omluvit? Nebo jste se již za své chování omluvili, ale partner vaši omluvu neumí přijmout? Partnerské vztahy jsou velmi komplikované a často se i za banálním sporem skrývají hlubší problémy. Pokud tedy stojíte o harmonický vztah, ale nevíte, jak toho docílit je nejlepším řešením porada s odborníkem – psychologem v oblasti partnerských vztahů.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.