Když radí psycholog

fashion

Každý z nás někdy stojí na hranici a neví, jak se správně rozhodnout, jak se svými problémy naložit. Tady je pak každá dobrá rada nad zlato. Dnešní doba internetových diskuzí samozvaným rádcům nahrává do karet, jenže… Myslíte si, že ten, který vám „od srdce“ poradí, zohlední i vaši osobnost, vaše nároky a požadavky? Rozhodně ne, praxe je jednoduše taková, že do problému promítne svou vlastní osobu, své ego apod. a následně vám pak dá vytouženou radu ve smyslu, jak by to udělal on, jak je jeho řešení nejlepší a jediné možné. Ale pozor! Žádný univerzální a vždy fungující návod, jak vyřešit ten či onen problém jednoduše neexistuje. Každý jsme jiný, různě emocionálně stavění, někdo je ocelová nátura od kosti, jiný spíše citlivka. A s tímhle si, prosím pěkně, ani strýček Google neporadí. Proto na internetu nikdy nenajdete žádnou radu na míru, ale vždy jen určité zobecnění daného problému a nástin možností, jak by se dal vyřešit. U někoho to může fungovat, u jiného nikoliv. No jo, ale kde teda hledat radu, když internetové vyhledávače, různé encyklopedie a v podstatě ani kamarádi nepomůžou, správně neporadí?


Odborná fóra, psychologické ambulance i psycholog online


I když jsme výše internetové diskuze zavrhovali, existuje snad jedna přijatelná výjimka – diskuze na odborných fórech, kde na dotazy odpovídá psycholog. V tomto případě se vám dostane zkušené rady, avšak je i tak diskutabilní, jak moc pro vás bude přínosná. Jestliže psycholog odpoví na jeden položený dotaz může informace o vaší osobě čerpat pouze z toho, co mu sami napíšete… Tím pádem vás nijak blíže nepozná a odpovídá stále na jakési obecné rovině. Alespoň se však dokáže oprostit od soukromých pocitů, podívá se na problém s nadhledem. Dobrý psycholog vždy uvede, že se jedná pouze o zobecněnou odpověď vyplývající z let zkušeností se stejnými či podobnými problémy, pokud by však chtěl zabřednout hlouběji, musí s vámi navázat užší vztah psycholog-klient. Aby takový vztah mohl navázat je potřeba vést klasickou konzultaci, někdy i několik. Při nich vám bude pokládat otázky, které mu pomůžou si vytvořit celkový obraz – proč k problému došlo, co cítíte a potřebujete, aby mohl být problém k vaší spokojenosti vyřešen. Jednoduše řečeno ušije vám terapii na míru.

Jenže, návštěva psychologické ambulance je pro mnohé nemyslitelná. Ať už je důvodem obava, že by je okolí rovnou označilo za blázna, nabitý diář psychologů, kteří se vám mohou v lepším případě věnovat v horizontu několika týdnů, nebo jednoduše nechuť kamkoliv zdlouhavě cestovat. Často tak všechna pro převáží proti a lidé se do kamenné poradny prostě nevypraví. Přesto je pomoc a rada psychologa jedinou schůdnou možností. V takovémto případě pak opět můžete využít prostředek, který nám v mnohém usnadňuje život – internet. Díky němu lze získat kýženou radu psychologa rychle a zcela diskrétně, z pohodlí domova, online. V naší online poradně Mojra.cz jsme připraveni na všechny možnosti. Pokud se stydíte, umíte své pocity vyjádřit spíše psaným slovem než tím mluveným, pak jsou pro vás připravené emailové konzultace. Díky nim získáte rychlé a efektivní řešení drobnějších problémů. Při problémech vážnějších doporučujeme spíše konzultace hovorové (přes Skype, Viber, WhatsApp, telefon), aby mohl psycholog zjistit všechny relevantní informace a poskytnout vám tu opravu nejlepší radu.

Chcete-li zapracovat na svém osobnostním rozvoji, a hlavně vyřešit vaše problémy, nespoléhejte se na volně dostupné zobecněné rady. Ty vám v konečném důsledku mohou spíše uškodit než pomoci, protože začnete přejímat cizí myšlenky za své a jednoduše ztratíte sebe sama. Přitom hodinovou konzultací s psychologem vyřešíte mnohem více než několikadenní četbou motivačních materiálů, hledáním rad na diskuzních fórech či rozhovorem s kamarádkou. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


tereza

Dobrý večer,obracím se na Vás o pomoc,radu s nekomunikující neteří o kterou se starám takřka od peřinky,jako o týrané dítě a které je dnes 44let.Z nefunkčního vztahu odešla,když bylo jejímu synovi 2roky.Od té doby neměla štěstí na jakýkoliv vztah,takže stále zůstává sama se synem,kterému je dnes 15let.V 19ti letech odešla od své matky(moji sestry)ke mě domů,jako týrané dítě,takže poničené psychosomaticky a stále s trvajícími zdravotními problémy v popsané oblasti.Nebydlíme společně,neteř je velmi snaživá,pokud nejsou právě trvající zdravotní těžkosti s prac.neschopností,utíká co nejdřív zpět do zaměstnání.Užívá nepopsatelně mnoho léků a takřka nic proto nedělá,jen polyká léky na to,či ono,navíc normálně,tj bez léků nespí,což velmi těžko nesu,jako její teta,která trpí.Spát se ji chce,cítí velmi silně únavu a potřebu se pořádně vyspat,žel neusne.Spánkový deficit ji v každé volné chvilce dožene do postele,kde si ani tak neodpočine,protože se ji v "tom klidu"začne v hlavě hromadit výčitky,co vše potřebuje udělat,o co se postarat a co si počít se synem,který toho má asi také dost,žít s takto nemocnou mamkou a který se zhoršil v učení a nosí ji špatn
známky ze školy.Neteře matka,moje sestra je také psychicky nemocná,je ji 63let a třicet let tráví na invalidním důchodu.Má dvě děti,tj neteř a její bratr,který dovršil 38let a po skončení základní školy nastoupil do učení ze kterého ho musela moje sestra vzít pro zdravotní problémy.Dospělo to tak daleko,že začal hrát automaty a po té se dostal do vězení,kde strávil 3roky a vrátil se s podlomeným zdravím a nakonec skončil s diagnozou paranoidní schyzofrenie.Je velmi klidný,nekonfliktní,rád by déle komunikoval,ale neudrží soustředěnost která ho velmi vyčerpává.Nevylučuji lenost,pohodlnost a zvyk.Tím,že se moje sestra podepsala na dceři,chtěla to vynahradit synovi,ale vedla ho špatným směrem a jak já říkám,sestra je naivní,vznětlivá,sama si manipuluje s léky a nepřipouští si nemoc,spíš podezírá všechny a všechno okolo,v druhém manželství není šťastná,ale manžel má velké bohatství.
To,že jsem se sestře starala o dítě,léta přijímala tak,že jsem ji ukradla dítě(sama mám jednu dceru 53let,bydlí v Jižních Čechách,má těžkou boreliozu a náš vztah,matka+dcera utrpěl zranění,nejen péči o neteř,ale vztah trpí od malička,jsem 38let rozvedená)a není schopna přijmout fakt,že jsem to břemeno,které nebyla schopna unést a postarat se o sebe a její dvě děti-vzala na sebe.Omezila jsem se sestrou kontakt na to nejnutnější,zdá se,že se ke mě chová slušně a domnívám se,že si nenese z dětství a ze života nic hezkého.Naše matka byla cizinka(Alžír)porodila šest dětí,synek zemřel na půl roce a nás pět děvčat jěště žije.
Vrátím se zpět k neteři,která se ke mě nikdy nechovala hezky,až na vyjímky,ale to už já sama jsem si dokázala odvodit proč asi.Když něco potřebovala,byla slušná a chovala se pro mě "čitelně" věděla jsem to!(ve lži a podlostech,v nekalých praktikách,podvodech,nevěře a pod.byla vychovávaná DNES JE NAPROSTO JINÝ ČLOVĚK!Mezi námi dochází k nedorozumění,podezírání ze strany neteře,zvýšeným hlasem na mě,neadekvátním reakcím,zlobou,výčitkami,pak se třeba sms omluví atd.Ani po 40letech nemá zažitou úctu,pochopení,o lásce nemluvím,pochopení,snahu vnímat,co je to postarat se o takto poničeného člověka,já jsem pro ní naprosto zdravý člověk,který všechno vydrží a proto se ke mě bez úcty chová a já jsem ji nikdy neuměla pokárat,zvednout hlas,natož ji dát facku,prostě.Tak jsem celých 40let,tomuto nekomunikujícímu,vystrašenému a bojácnému dítěti ustupovala,protože nechtěla komunikovat a já jsem věděla proč(bála se,byla hodně fyzicky a hlavně psychicky týraná) a nechtěla jsem ji vracet zpět do dětství a bolesti a neuměla jsem s "tou moji pomoci"pracovat ani uchopit ji,učila jsem se za pochodu.Derou se mi na mysl další a další asociace a proto moje psaní ukončím s tím,že to pro Vás bude neuspořádané,za což se omlouvám.Je to vše na delší povídání,ale jsem přesvědčena,že nebude problém pro psychologa se v mých řádcích vyznat.Vyskakuje tady na mě Chat s tím------ ?zeptejte se psychologa.Protože nemám s tímto zkušenosti,nechávám to třeba na příště.
Děkuji za pomoc a přeji klidné svátky s pozdravem

Junková Terezka