Kojení a jeho vliv na psychiku ženy

fashion

Narození dítěte je nejkrásnějším okamžikem v životě ženy. Ovšem také jedním z nejvíce stresujících. Po porodu totiž nejedna žena bojuje s nejistotou, jak zvládne péči o miminko, bojí se, aby mu neublížila, aby měla dost mateřského mléka a zvládla své dítě nakojit. A právě z kojení se poslední dobou stalo něco, co budoucí maminku stresuje již v těhotenství.


Mateřské mléko je pro dítě tou nejpřirozenější a nejvýživnější potravou, o tom není pochyb. Avšak mnoho žen má po porodu s laktací problémy, buďto se jin netvoří dostatek mléka, nebo nezvládají techniku kojení. K tomu se musí vypořádat s obrovským tlakem společnosti a médií, což rozvoji laktace a její psychické pohodě nepomáhá.

 


 Kojení podle WHO

Světová zdravotnická organizace (z anglického WHO – World Health Organization) vnímá kojení jako nenahraditelný způsob příjmu potravy, který je nejvhodnější pro správný růst a vývoj dítěte. Doporučuje výlučné kojení do 6 měsíců dítěte a do dvou let poté kojení s příkrmem.

 

 


Etapy kojení a psychika matky


Co se psychiky matky týče, ta se v každém stádiu kojení může lišit. Matky zažívají pestrou paletu pocitů od radosti a spokojenosti, přes stres a obavy až po úzkost, poporodní depresi aj.


  • Začátky po porodu

    Začátky bývají náročné. V porodnici má novopečená maminka podporu zdravotníků, kteří ji s kojením pomáhají a ukazují různé techniky. Po příchodu domů se však mohou objevit první obavy, zda to sama zvládne. Pokud se pak kojení nedaří a matka neví, co si počít, stává se z aktu budování vzájemného pouta s dítětem spíše nutnost a velice stresující činnost.


  • V průběhu

    Aby bylo kojení bezproblémové, je mj. potřeba, aby matka byla přesvědčena o jeho smysluplnosti. Jen tak se z něj stane přirozený akt plný radosti, uvolnění a vzájemného prohlubování vztahu mezi matkou a dítětem. V opačném případě, tedy když matka o smyslu kojení přesvědčena není, se naopak objevují deprese a pocity zmaru, selhání.


  • Ukončení kojení

    Ať je kojení sebevíc důležité, přijde moment, kdy je dítě nutné odstavit. U matek se pak objevuje silný pocit smutku, plačtivost a v některých případech také deprese. Mnohdy mají ženy pocit, že kvůli ukončení kojení budou odtrženy od dítěte a utrpí tím jejich vztah. Odstavení je však přirozenou etapou v životě dítěte a musí k ní dojít. Doporučujeme nejednat ze dne na den, ale ukončovat kojení pomalu a postupně. Díky tomu budete mít jak vy, tak i dítě dostatek času se změně přizpůsobit.


Komplikace při kojení


Někdy mohou nastat různé situace, které kojení komplikují. Matka se pak ocitá v začarovaném kruhu – kojení se nedaří, matka je úzkostná, což kojení ještě víc komplikuje a prohlubuje matčinu úzkost…


Nepříjemné pocity a bolest při kojení


Všude slyšíte, jak je kojení příjemné, jak jsou ostatní matky v pohodě a uvolněné. Vy však namísto toho žádnou pohodu necítíte. Kojení vás bolí, máte rozpraskané bradavky a k tomu pocit, že jste nejspíš nějak divná, když to ostatní takhle nemají.


Náš tip…
Pokud se jedná o počáteční pocity, vydržte. Snažte se kojit často a pravidelně. Na rozpraskané bradavky pomáhají různé mastičky, případně kojící kloboučky. Poraďte se se svým lékařem. A pokud nepříjemné pocity neustupují, ale naopak se stále stupňují, zvažte, zda kojení neukončit. Dítě z vás stres a nepohodu vycítí a je tím ovlivněno.


Zánět v prsu


Příčinou zánětu prsu může být několik, nejčastěji je to nedostatečně odsáté mléko. Často matky kvůli zánětu kojení ukončují, protože je to opravdu hodně bolestivé.


Náš tip…
O svém stavu se poraďte s lékařem, který vám poradí, jaké přípravky, techniky a popř. léky užívat. Pokud nejste ve fázi, kdy se spolu s mlékem objevuje hnis, snažte se v kojení pokračovat. Protože právě kojení pomáhá zánět v prsou léčit.


Nemoc


Běžné nachlazení a nemoci nejsou překážkou pro kojení. Ba naopak, dítě prostřednictvím mléka získá potřebné protilátky a posiluje se jeho imunita. U vážnějších onemocnění záleží na posouzení lékaře, zda vám pomohou léky, které dítěti neuškodí, nebo bude potřeba na čas kojení přerušit.


Náš tip…
Pokud víte, že budete muset zahájit léčbu s pomocí léků, které pro kojící matky vhodné nejsou, odstříkejte si mléko do zásoby. V průběhy léčby mléko pravidelně odsávejte, aby se nepřestalo tvořit.


Málo mléka


Často se matky bojí, že nebudou mít dost mléka na to, aby dítě dokázaly zasytit. Chvíli trvá, než se laktace plně rozvine, to však neznamená, že byste mléka neměla dostatek. Jedním z mýtů je, že množství mléka ovlivňuje také velikost prsou – není to pravda.


Náš tip…
Přikládejte dítě k prsu co nejdříve, často a pravidelně. Prsa střídejte. Myslete také na to, že stres a úzkost laktaci snižují. S největší pravděpodobností máte mléka dostatek, pouze ve 2-3 % případů se opravdu jedná o nedostatek mléka, který je způsoben hormonálními vlivy.

 

Nemůžu kojit!


Někdy se jednoduše laktace nerozjede ať už pro to děláte cokoli. Nezoufejte. Ačkoli je kojení považováno za ten nejlepší způsob výživy dítěte, není nezbytností. Dnešní trh nabízí tolik možností a kvalitní příkrmy, že vaše dítě rozhodně strádat nebude. Pro dítě je nejdůležitější mateřská láska a maminka v psychické pohodě.


Kdo vám s kojením poradí?


  • Laktační poradkyně

    Laktační poradkyně je zdravotnice či matka, která absolvovala speciální kurz. Tyto poradkyně mohou podat důležité informace týkající se kojení, pomoci se správnou technikou a poradí v případě bolestivých prsou.

  • Doktor/ gynekolog

    Pokud se necítíte dobře po tělesné stránce nebo máte začít brát nové léky, konzultujte vše se svým praktických lékařem, případně gynekologem.

  • Psycholog

    Kojení a celkově narození miminka s sebou přináší výkyvy nálad a pestrou škálu emocí. Klid a pohoda maminky jsou pro dítě velmi důležité, dbejte proto také na své duševní zdraví.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.