Relax pro duši? PSYCHOHYGIENA!

fashion

Že jde duševní a fyzické zdraví ruku v ruce si každý člověk uvědomuje. Když nás něco bolí nebo jsme nemocní, uháníme k lékaři. Jakmile však máme bolístky, které nejsou nijak zjevné, ale zasahují naši duši, zůstáváme raději doma a tutláme problémy v sobě. Přitom prevence je základ. Tak jako si umýváme ruce, abychom předcházeli chřipce, měli bychom dopřát i naši duši očistu, abychom se vyhnuli psychickém problémům.


Naši předci o své duše starali o něco lépe než my dnes. Nebáli se například svěřit se svými problémy osobě, která jim může poradit a dát rozhřešení – knězi. Ten sice není doktorem, ale je dobrým posluchačem. Díky víře a duševní podpoře se tak dokázali s mnoha problémy vypořádat.


Postupně se na scéně objevil také psycholog a psychiatr, kteří začali řešit a zkoumat různé psychické nemoci a poruchy do hloubky. Nebylo to zrovna jednoduché, a tak v nás dodnes často přetrvává pocit, že když se na tyto odborníky obrátíme o pomoc, umístí nás za zdi ústavu a celá společnost se na nás bude dívat jako na blázny. Přitom starat se o své psychické zdraví není ostuda. A ne každý, kdo potřebuje radu psychologa je blázen.


Co si představit pod pojmem duševní hygiena?


Psychohygiena, nebo také duševní hygiena, je soubor návyků a technik, které posilují naši duševní kondici a udržují psychiku v rovnováze. Jsou to především drobná opatření, která můžete postupně zařadit do svého každodenního života. 


  • Kvalitní spánek


Prvním a velice důležitým krokem v péči o psychické zdraví je vydatný spánek. Podle různých studií bychom měli spát 7-8 hodin. Kvalitu spánku ovlivňuje také prostředí, ve kterém spíme. Neměli bychom se rozptylovat světlem a hlukem. Mobilní telefon také raději nechte ležet někde v obýváku a do ložnice si jej neberte. Pokud trpíte nespavostí, zkuste nejíst navečer těžká jídla, nepijte kávu a jiné kofeinové nápoje a uvařte si raději meduňkový čaj.  


  • Pravidelný pohyb


Vybudujte si k pohybu pozitivní vztah, sport vnímejte jako odměnu, ne jako trest. Je vědecky prokázáno, že pravidelný sport, ať už jde o cokoliv, má blahodárné účinky na lidskou psychiku. Při cvičení se z nás odplavuje stres, zmírňuje se napětí, posiluje se srdce a celkově začne být naše tělo odolnější proti zátěži, a to i psychické.


  • Práce a rodina


Mnoho z nás má tendenci nosit si problémy z práce domů a naopak. A to je špatně. Naučte se tyto dvě sféry oddělit. Neberte si práci domů, vytvořte si harmonogram, jak skloubit rodinné a pracovní povinnosti. Věnujte čas rodinným aktivitám, ale dopřejte si pravidelně také chvíli sami pro sebe.


  • Životní styl


Kromě pohybu je důležité dbát také na pestrou a vyváženou stravu. Nezapomínejte na snídani. Ne nadarmo nám maminky říkaly, že je to základ dne a nabije vás energií na celé dopoledne. Důležitý je také pitný režim, nedostatek vody může vyvolat silné bolesti hlavy, ospalost aj. A to vše se negativně odráží na psychice. Nehledejte extrémy, ale najděte si takový životní styl, který vyhovuje vám a ve kterém budete spokojeni.

 


Změnit přístup ke svému tělu a duši není jednoduché a musíte se naučit relaxovat. Můžete vyzkoušet různé možnosti a mj. také zkusit vyhledat pomoc psychologa, který vám pomůže zpracovat vaše problémy, naučí vás různé relaxační techniky a bude hledat ty nejlepší cesty pro obnovu vaší psychické pohody.

 


 

 


Pokud se více zajímáte o vztah fyzického zdraví a duševna, doporučujeme se podívat na stránky www.magazinzdravi.cz, kde naleznete mj. spoustu zajímavých článků souvisejících se zdravím, vztahy, životním stylem a spiritualitou. 


Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.