Jak naplánovat dokonalou svatbu a nezbláznit se

fashion

A je to tady, váš den „D“ se nezastavitelně blíží a vy najednou začnete propadat panice. Je vše zařízené? Nezapomněli jsme na něco? Nechtělo by to ještě jednou vyzkoušet šaty? Co když bude pršet? Vybrali jsme správného dodavatele? Co když se něco pokazí? To a mnoho dalších otázek běží v hlavě nejedné nevěstě. Jak tedy naplánovat svatbu a nezbláznit se? Žádný univerzální návod, podle kterého by se svatba dala naplánovat bez stresu neexistuje. Bez stresu to snad ani nejde, ale je několik rad, které tu dávku nervů mohou alespoň zmenšit.

Pravidlo číslo jedna: Dokonalá svatba neexistuje. Opravdu je to tak, psychologové jsou k tomuto označení totiž značně skeptičtí. Co znamená dokonalost? Pro každého je to něco jiného. Takže pokud si berete za vzor královské svatby a vaše kamarádka se chce vdávat jen na radnici bez zbytečného humbuku okolo, nebude její svatební den o nic méně dokonalý než ten váš. Proto nepodléhejte tlaku okolí a vytvořte si váš den „D“ tak, jak o tom sníte vy. I za předpokladu, že nepozvete celý zástup pratetiček, prastrýců, bratranců a sestřenic z desátého kolene, se kterými jste se nikdy v životě neviděli.

Pravidlo číslo dvě: Kdy, kde, kolik to bude stát. Jakmile plánujete svatbu, je nutné nejdříve vyřešit celkový rozpočet, termín a místo, kde by se měl konat svatební obřad a hostina. Jakmile zařídíte toto, máte z větší části vyhráno. Nic se nemůže pokazit víc než situace, kdy zjistíte, že jste si termín svatby nezařídili s dostatečným předstihem. A to jak u obřadu v kostele, tak na radnici. Pokud plánujete církevní svatbu musíte také počítat s tím, že oddávající farář se s vámi bude chtít nějakou dobu pravidelně setkávat. Máte zařízený termín? Výborně! Teď už vám nic nebrání zarezervovat si to pravé místo pro svatební hostinu. Myslete však na celkový rozpočet, a zda si to dané místo můžete dovolit, nebo bude vhodné ze svých požadavků krapet slevit.

Pravidlo číslo tři: Plánujte dopředu. Vyhnete se tak stresu z toho, jestli jste vše stihli zařídit. Skvělé jsou různé svatební plánovače ať už formou diáře, nebo mobilní aplikace. Do něj si pište vše, co je pro vás důležité, od barvy kytice a doplňků po svatební menu. Výhodou je, že budete mít před sebou přesný harmonogram příprav, co a kdy zařídit a mj. také získáte přehled o vynaložených financích a zda se držíte stanoveného rozpočtu (většina diářů obsahuje stránky pro zapisování nákladů).

Pravidlo číslo čtyři: Nebuďte na to sama. Mnoho nevěst si chce svatbu naplánovat úplně bez pomoci, mají strach, že to nikdo jiný nezvládne tak, jako ony. Ano, rozhodujte si o všem sama, avšak neodmítejte pomoc přátel a rodiny. Mnoho zařizování za vás zvládnou obstarat družičky, a pokud jim nevěříte natolik, abyste jim určité úkoly svěřila, není na škodu obrátit se na svatebního koordinátora. Tím vám odpadne obrovská spousta starostí, nehrozí rozbroje s přáteli a rodinou apod. Profesionální koordinátor dohlédne na to, aby vše klapalo tak, jak má.

Pravidlo číslo pět: Dělejte kompromisy. Samozřejmě je nám jasné, že chcete mít vše podle vašich představ, není však potřeba dramatizovat každou maličkost. Zkuste zachovat chladnou hlavu a nadhled, různé zádrhely k plánování svatby prostě patří, počítejte s nimi a nepanikařte.

Pravidlo číslo šest: Odpočívejte a myslete na sebe. Ano, svatba je důležitým okamžikem ve vašem životě, nemusíte si to však neustále připomínat. To, že se vaše myšlenky točí jen kolem svatebních příprav není dobře, dovolte si také trochu oddychu a neciťte se provinile. Rozhodně se vám bude lépe uvažovat, pokud si dopřejete dostatek spánku a nějaký čas jen pro sebe. Je potřeba si od všech těch starostí pročistit hlavu.

Pravidlo číslo sedm: Jste na to dva. Plánování svatby není jen a pouze o nevěstě, i když se na tento fakt často zapomíná. Partner v tom jede s vámi, neodstrkujte jej a zajímejte se také o jeho potřeby a přání. Obecně většina mužů přenechá všechno plánování ženě, ta přece nejlíp ví, jak má taková svatba vypadat. A to je chyba. Odstřihnutí partnera od dění okolo svatby může postupně vést k partnerské krizi. Proto s partnerem neustále mluvte a vyslechněte si i jeho názory. Svatba je o vás dvou, je to váš společný den, nebraňte se tedy kompromisům, které udělají ze svatby krásný zážitek pro oba. Nesmíte také zapomínat při všech těch svatebních přípravách na to, abyste si udělali s partnerem čas jen pro sebe, bez zmínek o svatbě apod.

Pravidlo číslo osm: Užívejte si to. Ať je příprava svatby sebevíc vysilující, zkuste si z toho udělat zábavu. Termín svatby máte, a i kdyby cokoli jiného ztroskotalo, je důležité, že tam budete vy a váš partner. O tom to všechno je. I sebejednodušší svatba může být „dokonalá“.

Pokud však nedokážete ustát plánování svatby bez bolestí hlavy, depresí, neustálých hádek s partnerem, nebo cítíte, že je toho na vás opravdu mnoho a vy nevíte, jak z toho ven, je namístě vyhledat psychologa. Ten vás vyslechne, poskytne vám nezaujatý pohled na situaci a navrhne možnosti, jak se s psychickým tlakem vypořádat.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.