Velký průvodce pro muže: Vztah nám uvadá, jak to napravit?

fashion

Zjišťujete, že váš vztah, který byl ještě před měsíci nebo lety velmi uspokojující najednou chátrá? Přemýšlíte kdy se to všechno začalo změnit nebo co děláte špatně? V dnešním článku se podíváme na to, jakými fázemi partnerské vztahy procházejí a která možná úskalí se s těmito obdobími pojí. Dále nebudou chybět oblasti, kde to může skřípat a tipy, jak váš vztah zkvalitnit! Vědomou prací na vztahu můžete vybudovat zase krásný vztah a dostat se z kdejaké vztahové krize.


Fáze partnerského vztahu

Dle psychologických výzkumů prochází zpravidla každý vztah několika fázemi. Těchto fází se většinou uvádí pět. Každá z fází má svá specifika a charakteristiky. Pár v rámci každé fáze projde důležitými zkouškami. Zdolání každého úskalí vztah posílí pro fáze další. Pojďme se na fáze podívat blíže. Zkuste sami odhadnout, v jaké fázi se právě nachází váš partnerský vztah.


Fáze symbiózy

Pro tuto fázi je typická zamilovanost a velmi silné emoce a prožitky s ní spojené. Tato fáze může trvat několik měsíců, ale některým párům může vydržet až dva roky. Novopečení partneři by spolu byli nejraději pořád, mají toho druhého plnou hlavu, nemohou na něj přestat myslet a mají na očích takzvané růžové brýle, které nepropustí myšlenky na to, že by měl protějšek nějaké chyby.


Na co pozor

I přes opojený koktejl různých hormonů zkuste nezapomínat i na jiné oblasti života než jen partnerský vztah. Dbejte na pracovní život, věnujte čas svým kamarádům a rodině a také svým koníčkům. V opačné případě hrozí, že pokud vztah nevyjde, nebudete mít najednou pro co žít. Pokud se budete věnovat jen svému protějšku a přizpůsobíte mu celý svůj život, může se také stát, že u toho druhého ztratíte na hodnotě, protože bude mít pocit, že si s vámi může dělat, co se mu zlíbí, proto je vhodné si již od začátku ponechávat nějaký čas jen pro sebe a pro své zájmy.


Fáze příchodu reality

V této fázi nám růžové brýle pomalu padají z nosu. Někteří lidé si mohou myslet, že jim ve vztahu odchází láska. Ve skutečnosti jen ustupuje zamilovanost a klidní se poblázněné hormony. Této fáze se však není nutno bát. Toto období je potřebné k tomu, aby se vztah stal vážnějším a stabilnějším, a vzájemné city hlubšími. Díky tomu, že vidíme druhého reálněji vidíme najednou i jeho nedostatky, což přináší první konflikty a hádky.


Na co pozor

Jeden z partnerů se může tímto přechodem nechat oklamat a vztah ukončit v přesvědčení, že to, co zmizelo, byla láska, a ne chemické procesy a koncentrace hormonů v těle. Tito lidé jsou věční hledači pocitu zamilovanosti. Pomoct může uvědomění, že fáze zamilovanosti netrvá věčně opravdu v žádném vztahu.


Fáze diferenciační

Partneři se již pravděpodobně vyrovnali s realitou, kterou vidí mnohem jasněji. Již přijímají svůj protějšek více takový, jaký doopravdy je. Před dvojicí je ale další úkol. Musí najít způsob, jak spojit dva světy každého z partnerů do jednoho. Lépe řečeno musí najít rovnováhu mezi společnými aktivitami a plány a mezi individuálními potřebami, zájmy a přáními.

Na co pozor

V této fázi je velmi důležitá vědomá práce na vztahu. Je proto riziko, že tento proces jeden z partnerů vzdá s mylnou představou, že najde partnera, se kterým to „půjde samo“. Takto to bohužel nefunguje. Dlouhodobý vztah musí stát na pevných základech, které se samy nepostaví. Tato fáze je hodně o nastavování hranic, priorit, ale především o toleranci, respektu a kompromisech.


Fáze pocitu stability

V této fázi se již partneři vzájemně rozvíjí. Mají již za sebou dlouhou historii včetně náročnějších období, která se ale podařila partnerům překonat, a tak jejich vztah posílit. Partnerství je již stabilnější, partneři jdou společně stejným směrem. Dvojice již neteskní po zamilovanosti, protože oba zjistili, že teď mají něco mnohem cennějšího a hlubšího, čeho si váží, protože na tom oba již odvedli mnoho práce.


Na co pozor

Ani v této fázi byste neměli usnout na vavřínech. I zde je nutné myslet na způsoby, jak nenechat vztah spadnout do stereotypu. Zamyslete se tedy nad tím, jaké nové impulzy byste do vztahu mohl přinést a jak jej zase trošku oživit. Je také dobré si vědomě připomínat, čeho si na tom druhém a na vašem vztahu tak vážíte.


Fáze závazku

Vztahy, které se mohou pyšnit tím, že se dostali až sem, to mají opravdu zaslouženě. Většinou je za nimi mnoho práce, kompromisů, pochopení, ale také nemálo krizí, které se jim povedlo překonat. Práce na vztahu ale nekončí ani teď. Stále nesmí partneři zapomínat vážit si druhého, umět ho pochválit, najít si čas na společnou komunikaci a také jen sami na sebe a své pocity a emoce. Partneři by také měli být otevřeni komunikaci o vzájemných potřebách a dalších důležitých tématech.


Na co pozor

Zde jsou již partneři parťáky pro život. Měli by se vzájemně podporovat a rozvíjet, ale zároveň nezapomínat na romantiku, zábavu a dobrodružství. Stále myslet na to, čím vztah udržet při životě. Nezapomínejte, že jaké si to uděláte, takové to máte!


Jakými oblasti se zabývat, abyste zlepšili kvalitu vašeho vztahu?

Ve vztazích existuje několik oblastí, kde se mnoho párů potýká s problémy, přitom se jedná o oblasti, kde můžete společnými silami se svým protějškem dosáhnout mnohem větší kvality a posunout tak váš vztah. Jak tedy opravit nefunkční vztah? A jak řešit krizi ve vztahu?


Komunikace

Ano, komunikace. Víme, že je omílaná všude, ale ne nadarmo. Bohužel je to stále faktor, který bývá ve vztazích zanedbáván. Kvalitní komunikace ve vztahu totiž neznamená to, že si u večeře rozdělíte, kdo další den odveze děti do školy, kdo udělá nákup a kdo odveze auto do servisu. Komunikace, která má potenciál zkvalitnit a posunout vztah, zahrnuje sdílení pocitů, zážitků a přání. Je nutné, abyste na takové společné chvíle mysleli a vyhradili si na ně prostor.


Společně strávený čas

Říkáte si: „Však spolu bydlíme, trávíme spolu vlastně většinu volného času.“ Ale co v tomto čase děláte? Staráte se o domácnost a děti a pak se večer sejdete u televize? Máte někdy čas jen na sebe (ne na vaše rodinné starosti) a máte nějaký společný koníček, který vám dělá radost? Vytváření společných pozitivních zážitků je pro dlouhodobou spokojenost ve vztahu velmi důležité. Nenechte tedy svůj vztah upadnout do šedi stereotypu, kdy práci střídá pouze starost o rodinu.


Společné plány

V dlouhodobém kvalitním vztahu je potřeba také nějaká společná vize do budoucna. Společné plánování také posiluje vztah. Oba pak ve vztahu ví, že s nimi ten druhý počítá a při společném plánování se mohou oba těšit na společnou budoucnost. Může se jednat o plánování výletu příští týden, plánování letní dovolené nebo plány ohledně nového domácího mazlíčka.


Překvapení a malé radosti

Tyto věci jsou takovým kořením vztahu, které jsou pro trvalou spokojenost nezbytné. Každá drobnost, která tomu druhému ukáže, že na něj myslíte, dokáže udělat obrovskou radost. Navíc se dost možná brzy stane, že vám tuto radost váš protějšek brzy oplatí. Takové věci vám nemusí zabrat moc času ani peněz. Úplně stačí, když své drahé polovičce jen tak zavoláte, napíšete jí, že na ni myslíte, koupíte čokoládu nebo růži nebo vymyslíte odpolední procházku do kavárny. Vás to moc stát nebude, ale váš protějšek bude překvapen, potěšen a váš vztah s takovými milými maličkostmi jen pokvete.


Intimita a sex

Muži často řeší právě tuto oblast jako první. Přitom by to mělo být naopak. Často se stane, že pokud se vztah zkvalitní ve čtyřech předchozích oblastech, přijde výrazné zlepšení v této páté tak nějak samo. U žen často snížení sexuální aktivity může souviset právě s nedostatkem komunikace, emočního uspokojení ve vztahu nebo s pocitem nedostatečné blízkosti, proto je možné, že pokud zapracujete na předchozích bodech, přijde tato poslední vztahová oblast sama a její kvalita se výrazně zlepší.

Ale samozřejmě tomu můžete také pomoct. Efektivní bývá toto téma otevřít. Určitě na nic netlačte, ale zkuste si o této oblasti otevřeně promluvit, pokud v ní má váš vztah nedostatky. Dbejte na to, abyste opravdu jevili zájem o podněty, které vám vaše partnerka říká. Samozřejmě také můžete sdílet své postřehy a potřeby a pak zkuste najít způsob, abyste byli spokojeni oba. Nikdy nic nezkazíte trochou romantiky, nebojte se partnerku pozvat na večeři, donést květinu a večer si popovídat při svíčkách. Uvidíte, jak se rázem změní atmosféra.


Odborná pomoc

Problémy ve vztahu jsou velmi individuální. Je možné že na ty vaše předchozí tipy nezaberou. Za nespokojeností ve vztahu může stát něco hlubšího, nebo se v řešení nemůžete sehrát. Nebojte se obrátit na odbornou pomoc, uvidíte, že to bude nedocenitelná investice. Na portálu Mojra.cz si můžete vybrat z mnoha psychologů ze široké palety specializací. Sezení probíhají online, takže ušetříte mnoho času a nepřekvapí vás například karanténa či nařízená izolace.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.