Randění a rozchody 21. století

fashion

Žijeme v době neomezených možností, a to do značné míry také díky pomocníkovi, který nechybí v žádné domácnosti – internetu. Virtuální svět je jako obrovské pískoviště, ze kterého můžeme pozorovat dění kolem nás, potkávat se s přáteli, poznávat nové lidi… A to vše jen díky tomu, že zasedneme k počítači. Chcete nakoupit, ale nemáte čas jít do obchodu? Žádný problém! Plánujete dovolenou? Objednáte si ji online. Kde koupit rychle dárky na Vánoce? Jednoduše na e-shopu. Internet je po všech stránkách dobrým sluhou. Každé ulehčení však sebou nese jistá úskalí. Vytrácí se potřeba osobního kontaktu a mnoho dalšího.

Jen málokdo v dnešní době hledá partnera „po staru“ na akcích, večírcích apod. Mnohem oblíbenější jsou sociální sítě a seznamky. Tam si jednoduše vyberete z nabídky, zjistíte skoro všechny informace a navážete kontakt. Nějaký čas si píšete, než se rozhodnete setkat. Kvůli dnešní potřebě sdělovat o sobě na internetu vše, jen abychom zůstali zajímavými, vás ani na první schůzce nemůže nic překvapit. Nějak se nám z toho randění vytratilo kouzlo. Nejhorší na celém tomto virtuálním navazování vztahů je to, že lidé pak mají pocit, že nemusí dodržovat ani základní pravidla slušnosti. Ono to nejspíš lze pochopit, vždyť si v podstatě vyberou partnera jako zboží v obchodě, a když se jim nelíbí a jsou nespokojení, bez udání důvodu ho vrátí. Tyto techniky novodobých rozchodů jsou známy pod názvy Benching, Zombieing, Pigging, Haunting, Lemmings, Cushioning, Breadcrumbing. A my se jim v tomto článku podíváme na zoubek.


Být na střídačce – BENCHING

Už jste někdy byli v pozici náhradníka? Protože právě o tomto tento typ vztahu je. Nejde ani tak o rozchod jako takový, partner s vámi zůstává v kontaktu, jen nemá zájem posunout váš vztah dále. Proč? Toť otázka. Nemusí mít uzavřený minulý vztah, má vás rád, ale nemiluje apod. V podstatě si nechává otevřená zadní vrátka, hledá i v jiných vodách, ale vy jste jakousi jeho jistotou. A jak by také ne, když ve vás neustále vyvolává iluzi jediného a fungujícího vztahu.


Vstávat z mrtvých – ZOMBIEING

Filmů, které se hemží zombie je nespočet. Jsou to takoví mrtví nemrtví, kteří útočí na živé, požírají je, nebo mění v další zombie. Tento typ virtuálního rozchodu je založen na tom, že partner znenadání zmizí z vašeho života. Jenže po čase se do něj stejně rychle vrátí. Tak jako se zombie vrací z onoho světa, aby dál šířily zlo. I váš bývalý partner, ztracený a znovunalezený nemá čisté pohnutky, chce si většinou jen pošimrat vlastní ego, nebo najít povyražení. Jakmile docílí svého, opět se z vašeho života vytratí. A pak klidně zase vrátí…


Vsaď se, že… - PIGGING

Asi mluvíme za všechny, když prohlásíme, že nejhorším důvodem pro navázání vtahu je sázka. A právě o tom je pigging. Parta kamarádů se vsadí, že některý z nich sbalí holku, o kterou by jinak ani okem nezavadili. Ať už ta dotyčná trpí nadváhou, má velký nos, křivé nohy, nezapadá do kolektivu apod. Jednoduše ji poblázní, vyvolají city a vyznávají lásku. Pak, v nestřeženém momentě, ji vmetou do tváře (nejlíp veřejně), že to byl jen žert, sázka a nezapomenou vyjmenovat všechny důvody, proč by s ní vztah nenavázali. Výsledek? Dokonalé ponížení, deprese, pocity méněcennosti a v nejhorším případě myšlenky na sebevraždu.


Jako přízrak – HAUNTING

Rozešli jste se s partnerem a uzavřeli jednu kapitolu svého života. Co když ale váš bývalý nemá stejný názor? Může vás neustále zpovzdálí sledovat, komentuje vaše statusy na Facebooku, vznáší se nad vámi jako přízrak, který na sebe nedá zapomenout. O tom přesně je haunting. Bývalý partner ve vás vyvolává pocity hrůzy, protože nikdy nevíte, kdy se znovu objeví, co bude následovat. K osobnímu kontaktu však nedojde, haunting je založen ryze na virtuální úrovni.


Přes kopírák – LEMMINGS

Hodně vztahů je podobných, bereme si ze svého okolí příklady, napodobujeme určité vzorce. Ovšem všeho s mírou, nikdo nám přeci nemůže diktovat, jak se ve vztahu chovat. Pokud máte partnera lumíka (inspirováno postavou z hry Lemmnigs) vsaďte boty na to, že budete muset neustále napodobovat – pohádal se partnerův kamarád s přítelkyní? Hádka bude i u vás. Rozešel se kamarád s partnerkou? Připravte se na rozchod také. Nebudete žít vlastní život, ale život někoho jiného. To je velmi náročné a dlouhodobě neudržitelné. Pro ztrátu lumíka se netrapte, nestojí za to.


Pád do měkkého – CUSHIONING

Rozchod je většinou pořádným pádem na tvrdou zem. Ne však pro partnera, který tíhne ke cushioningu. Ten si totiž již v průběhu fungujícího vztahu buduje zadní vrátka, hledá si nové a nové známosti, které udržuje v lehké nejistotě. Jakmile pak jeden vztah ukončí, má vybudováno několik dalších alternativ, jen si vybrat tu vhodnou. A tak stále dokola. Žádný tvrdý pád se nekoná.


Pochlebníček – BREADCRUMBING

Při tomto typu randění jste jako na houpačce. Střídají se doby, kdy si neustále píšete, posíláte fotky, s obdobím naprostého klidu. Jestliže netoužíte zrovna po vážném vztahu, může vám tato strategie vyhovovat, jde v podstatě o nezávazný vztah, kdy jeden z druhého v případě potřeby profitujete.

 

Vztahy a rozchody jsou velmi komplikované, zejména v případě, že nemá váš partner tolik slušnosti, aby se s vámi rozešel osobně. Pro něj může být online rozchod jednoduchým řešením, pro vás naopak podnětem k mnoha psychickým potížím. Proto, jestliže se nedokážete s takovouto situací vyrovnat, dostáváte se do depresíapod. vyhledejte pomoc psychologa. Nabídne vám nezaujatý pohled na celý problém a možnosti, jak se z této situace vzpamatovat.


Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.