V zajetí sítě: Jak se zbavit závislosti na internetu?

fashion

Dennodenní vysedávání u počítače, neustálé projíždění sociálních sítí z mobilu, tabletu, nutkavá potřeba být stále online a čekovat, jestli během posledních 5 sekund, co jsem nebyli připojeni, neproběhlo něco opravdu významného. Že vám to připadá povědomé? V tom případě jste nejspíš i vy netholikem, člověkem, který je závislý na internetu. A jestli si myslíte, že jde o bezvýznamnou banalitu, mýlíte se. Ona totiž závislost na internetu není o nic lepší než například narkomanie. V průběhu článku si vysvětlíme proč.

 

Co je to závislost na internetu a jak se projevuje?

 


Netholismus je chorobná závislost na internetu ve všech jeho formách (online hry, sociální sítě, chat, emaily, seznamky…) a je svou závažností srovnatelná s jinými druhy závislostí. Tak, jako feťák potřebuje svou drogu, tak netholik potřebuje internet. Pokud se ocitne bez připojení, začnou se u něj objevovat silné abstinenční příznaky.



Závislí na internetu jste když:

- žijete pouze ve virtuálním světě, skutečnou realitu odsouváte do pozadí

- prodlužujete čas, který trávíte na internetu

- máte absťák, pokud se nemůžete připojit

- bez internetu jste agresivní, trpíte úzkostmi, depresemi…

- neumíte si vytvářet opravdové vztahy, přičemž komunikace ve virtuální realitě vám problém nedělá

- jste ochotni obětovat vše, jen abyste mohli být nonstop online

- ocitáte se v zajetí kolotoče závislost-léčba-závislost





Věděli jste, že…


  • o závislosti na internetu (netholismu) okrajově pojednávají již odborné publikace z 80.let minulého století (např. Margaret Shotton - Computer Addiction? A study of computer dependency z roku 1989)
  • roku 1995 I. Golberg popisuje závislost na internetu jako novou psychickou poruchu
  • v roce 1996 všechny dosavadní teorie více rozvádí americká psycholožka K. Young, která mj. jako první navrhla kritéria, na jejichž základě lze tuto závislost diagnostikovat
  • od 90. let minulého století se řada psychologů snažila o to, aby byla závislost na internetu oficiálně akceptována jako duševní porucha
  • v současnosti roste počet dětí závislých na internetu, nejčastěji ve věku okolo 12 let
  • v ČR se závislostí na internetu bojuje okolo 4 % celkové populace
  • počet osob závislých na internetu se každou minutou zvyšuje


 

Jak překonat závislost na internetu?

 

Závislost na internetu a sociálních sítích je svými riziky srovnatelná s ostatními závislostmi, a to jak po fyzické, tak i psychické stránce. Závislý člověk se snadno ocitne na hranici zákona, časté jsou různé druhy podvodů, zadlužení se kvůli ztrátě zaměstnání a neschopnosti platit účty apod. Nepřetržité vysedávání u počítače má za následek poruchy pohybového systému, zhoršení sluchu/zraku, problémy s trávicím ústrojím apod. Z psychologického hlediska jsou pak časté poruchy pozornosti a chování, neschopnost navazovat vztahy, agresivita, deprese aj. Proto by léčba měla začít co nejdříve, bez podpory psychologa, přátel a rodiny se však většinou neobejdete.


Podstatou úspěšné léčby je abstinence, nejlépe doživotní. To je však v dnešní přetechnizované době, kdy vše probíhá na online úrovni velmi těžké, proto je u netholismu obrovské riziko recidivy. V rámci terapie se naučíte opustit virtuální svět, začlenit se opět do každodenního běhu plnění povinností, budování mezilidských vztahů apod. Důležitým krokem je také omezení času stráveného na internetu a nalezení náhrady – nové zájmy, koníčky, sport apod.



Pokud budete bezvýhradně dodržovat pravidla léčby, můžete závislost na internetu překonat zhruba po 6 měsících. Samozřejmě je tato doba ryze orientační, protože je nutné přihlédnout na individuální potřeby klienta.



Jestliže se potýkáte se závislostí na internetu, neodkládejte návštěvu psychologa. Jen ten dokáže nejlépe a objektivně posoudit míru vaší závislosti, zvolí vhodnou terapii a bude vašim průvodcem a psychickou podporou v době odvykání. Psychologická pomoc je velmi důležitá i v období abstinence, protože psycholog vám dokáže nejlépe nastavit přípustné hranice, bude vašim dozorem a nabídne oporu v těžkých situacích, kterým budete nuceni čelit.

 

 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.