Coming out aneb s čím se potýkají sexuální menšiny?

fashion

Dominik (23 let): Bylo mi asi 15 let, když jsem si začal uvědomovat, že to mám asi trochu jinak než kluci kolem mě. Všichni se začínali bavit o holkách, ale mě to moc nebralo, vlastně jsem na ně ani nekoukal. Spíš jsem tak sledoval kluky. A vždycky když jsem se u něčeho takového přistihnul, tak jsem se cítil strašně trapně a chtěl jsem to nějak změnit. Ale nešlo to. Až o nějaký čas později, jsem si uvědomil, že to asi nebude jen tak. Že jsem gay, jsem si přiznal o dva roky později a nebylo to vůbec snadné.

 

 

Pro pojem coming out bychom jen těžko hledali dostatečně výstižný český ekvivalent. V doslovném překladu znamená tento výraz „vyjít ven“, což ovšem ani zdaleka nedokáže obsáhnout vše, v čem tento proces spočívá. I proto, že je překlad dost problematický, využíváme i v českém jazyce právě originální pojem. Coming out byl popsán jako zásadní součást vývoje lesbické, gay a bisexuální identity. Hraje významnou roli i v duševním zdraví sexuálních menšin ve společnosti. Stručně a jednoduše se jedná o přiznání své sexuální orientace na veřejnosti.

 

Stres a zase stres

V prvotních fázích coming outu se dostaví pocity zmatenosti a částečně i beznaděje. Jedinci nevědí, co se s nimi děje a co je s nimi špatně, cítí se odlišní a divní. Někteří se dokonce snaží svou odlišnou sexuální orientaci potlačovat. To pak může působit problémy závažnějšího rázu a to jak na fyzické, tak psychické úrovni. Častým důvodem potlačování bývá především strach z reakcí okolí a rodiny. Tito jedinci se pak musí každý den potýkat s enormním tlakem a stresem, který se jim podaří částečně odbourat až v případě, kdy svou orientaci veřejně přiznají.


Jsem gay/lesba a nevím, jak to říct ostatním

Pokud za sebou už máte váš vnitřní coming out a jste si jisti, že je vaše sexuální orientace jiná než heterosexuální, ale nevíte, jak to říct svému okolí, tak pro vás máme pár tipů. V první řadě si zmapujte situaci. Pokud máte blízkého kamaráda/kamarádku, se kterým se bavíte úplně o všem, zkuste nadhodit téma spojené se sexuální orientací. V současné době už je postoj společnosti k tomuto tématu hodně benevolentní, pokud bude reakce pozitivní nebo neutrální, máte z půlky vyhráno a můžete jít na věc. Nelžete. Jestliže se vás někdo na vaši sexuální orientaci zeptá, nemá cenu zapírat. Berte to jako usnadnění vaší situace.


Kamarád/ka se mi svěřila a já nevím, jak reagovat

Pokud se nacházíte na opačné straně pomyslné bariéry a máte ve svém okolí kamaráda/ku, který se vám svěřil, a vy nevíte, jak na nastalou situaci reagovat, nevěště hlavu i s tím vám dokážeme pomoci. V první řadě buďte pro danou osou oporou. Vyslechněte vše, co vám chce říci a jeho/její rozhodnutí respektujte. Nesuďte a buďte empatičtí. Myslete na to, že takové rozhodnutí je velice náročné a že je daná osoba sděluje zrovna vám, protože vám důvěřuje. Pokud to situace dovolí, můžete se ji pokusit i odlehčit. V opačném případě pomyslně nabídněte své rameno, aby se váš přítel/kyně mohl/a vyplakat a dát volný průchod svým emocím. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.