Láska mezi terapeutem a klientem

fashion

Neumíte odtrhnout oči od šarmantního psychologa? Myslíte více než na terapii na to, jak byste s ním chtěla strávit noc? Vidíte v něm muže svých nejtajnějších snů, pana dokonalého, který vás vždy vyslechne, podrží a poradí? Zamilovala jste se do něj… Nebo ne?


Mýtus nebo naděje na vztah?


Při terapii vzniká mezi klientem a psychologem pevné pouto. Hlavní roli zde hraje důvěra a naslouchání. Jenže často se setkáváme s tím, že klient po několika sezeních začne vyznávat terapeutovi lásku. A ona to ve skutečnosti pravá láska není. Ani zamilovanost. No, možná trochu poblouznění.


V tomto případě jde spíše než o lásku o přenosový vzorec, který je při terapii zcela běžný a v některých případech i žádoucí. Přenosovým vzorcům se věnoval již zakladatel psychoanalýzy S. Freud, a my je zjednodušeně můžeme přirovnat k projektování si emocí do osoby psychologa. Není rozhodující, zda je tento přenos mezi mužem a ženou, nebo osobou stejného pohlaví. Je to velmi komplikovaný vztah, kterému terapeuti rozumí, pracují s ním, ale klientovi dokáže pěkně zamotat hlavu. A to hlavně v případě, kdy pozitivní emoce začne pociťovat např. heterosexuál k terapeutovi stejného pohlaví.


Zkusíme si takový pozitivní přenos popsat na příkladu. Psycholog řeší při sezení s klientem jeho vztah k matce. Klient je na matce do značné míry závislý, nadevše ji miluje, mají veskrze pozitivní vztah. Matka ho nikdy za nic neodsuzuje, může se jí se vším svěřit, v každé situaci tu bude pro něj. Jak tak klient popisuje svou lásku k matce, začne si uvědomovat, že mu ji terapeut značně připomíná. Začne matku do terapeuta projektovat spolu se svými potřebami a tužbami. Nezamiluje se tedy do psychologa jako takového, ale pouze do jakéhosi ideálu, který si v rámci terapie a přenosu vytvořil. Není to tedy opravdová láska, protože jak by bylo možné milovat přelud?


Nechceme však tvrdit, že by vztah na jiné než profesionální úrovni, nemohl mezi terapeutem vzniknout. To je samozřejmě možné, ale spíše výjimečně.


Jak se „odmilovat“?


Jakmile začnete pociťovat lásku, zkuste se nad vším zamyslet. Co o svém terapeutovi doopravdy víte? Znáte ho vůbec z jiného než profesionálního hlediska? Většinou to tak není. Uvědomte si, že při terapii se vy svěřujete psychologovi a ten reaguje pouze na to, co mu řeknete. Rozhodně s vámi nerozebírá své rodinné poměry, co má rád, kam chodí nakupovat, jaký má pohled na svět. Je ryze neutrální. A na tom se láska stavět nedá.


Svěřte se svými pocity přímo psychologovi, jako profesionál by vám měl vysvětlit, že jde pouze o pozitivní přenos. Měl by také posoudit míru vaší zamilovanosti a zda je schopen s vámi dále vést terapii. Někdy se to podaří, jindy je potřeba změnit terapeuta.

 

 

 

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


PP

Dobrý den,
problem, ktery je stručně popsán v clanku, jsem uz podrobněji nastudovala jinde...myslela jsem, ze mi to pomuze.
Myslim, ze v mem vztahu k terapeutovi se nejedná o tento prenos. Znam ho vic nez pul roku, vim i o nem par veci, nevadi mu o sobe neco rict. Bohuzel ho davno mam rada vice, nez bych chtela. On to asi nevi, vi jen, ze se na nej tesim, je muj oblibeny lekar apod. Bojim se, ze by mu bylo neprijemne podrobnejsi priznani, ac jinak me casto směruje k intimnim tematum a temer me nuti mluvit o velmi intimnich vecech (rekla jsem mu, ze je pro me tezke o tom mluvit).
Naprosto unikatni na te situaci je, ze muj manzel ví, ze se mi terapeut moc líbí, pry at na nej klidne myslim, kdykoliv, treba to pry bude pro nas zpestreni po letech vztahu... Manzel se citi neohrozene, ví, ze bych neohrozila nasi rodinu a ze muj terapeut nehodla porusit etický kodex, navic je sice mlady a svobodny, ale ma vztah. Pravdepodobne ho miluje plno klientek, musi to mit v tomto smeru tezke.
Moje neustale fantazie me uz obtěžují...co s tim? On mi bude moc chybet, az k nemu prestanu chodit.
Ema

Tým poradny Mojra.cz

Dobrý den, Emo,
v tomto případě je bez bližších detailů situaci těžko posoudit. Je potřeba zodpovědět mnoho otázek, abychom se dobrali toho, zda se o přenos jedná či ne. Samozřejmě mohou být výjimky, kdy láska k terapeutovi je opravdová, ale v tomto případě to nemůžeme tvrdit s jistotou. Doporučujeme si o celé situaci promluvit s jiným psychologem, probrat s ním své pocity atd. Pokud budete mít zájem, můžete si objednat konzultaci s některým z našich psychologů Mojra.cz. Jejich přehled naleznete zde: https://mojra.cz/nasi-psychologove

S výběrem vhodného psychologa vám rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat na email podpora@mojra.cz či telefonicky na +420 731 226 690

Poradna Mojra.cz funguje online, nebudete tedy muset nikam dojíždět. Konzultace probíhají telefonicky nebo formou hovoru přes Skype.

S pozdravem

Tým poradny Mojra.cz

Hana

Dobrý den, můj manžel 61let,chodil ke klinické psycholožce 38let. Prý se oba do sebe zamilovali a teď chtějí spolu žít. Po 40letech manželství chce odejít. Doufala jsem, že mu pomůže ohledně stresů v práci,ale oba zradili a ublížili rodinám. Je to etické? Co mám dělat? Děkuji