Jak překonat psychické trauma?

fashion

V dnešním článku se zaměříme na jeden z mnoha problémů, který je čím dál častěji tématem každodenní komunikace, a to jsou traumata. Upřímně řečeno každý z nás zažije v průběhu své existence nějaké trauma, často si je sebou neseme už z dětství. Není však trauma jako trauma, s některými se dokážeme vcelku snadno vyrovnat, jiné nás naopak poznamená na celý život a nejsme schopni je správně zpracovat.

Pojem trauma je hodně široký, může se odrazit jak na těle, tak i na duši. My se samozřejmě budeme držet obecně platné definice v rámci psychologie, která hovoří o traumatu jako o narušeném duševním stavu člověka, ke kterému dochází v důsledku traumatizujícího zážitku. Tímto zážitkem pak může být respektive cokoli - přírodní katastrofy, přepadení, týrání, únos, válka, znásilnění, zneužívání, pobyt ve vězení, trauma z porodu, pokus o vraždu, dopravní či letecká nehoda, náhlá smrt blízké osoby, vážné onemocnění či úraz, traumata z dětství aj.

Ať už je příčinou narušení psychické rovnováhy jakákoliv situace, odráží se na duševním i fyzickém zdraví a ovlivňuje každodenní fungování v běžném životě. V první řadě je člověk vystaven nadměrnému stresu, ke kterému se postupem času přidávají pocity smutku a bezmoci, úzkosti, obavy, výkyvy nálad, podrážděnost až agrese, poruchy spánku a s tím spojená únava, problémy se soustředěním, bušení srdce, žaludeční vředy a řada jiných obtíží.

Nelze jednoznačně stanovit, jak se bude trauma projevovat u té či oné osoby, každý je jiný a stejně tak jsou individuální odezvy na traumatizující zážitek. Obecně rozlišujeme dva typy reakcí: afektivní a ofenzivní. Volně řečeno buďto člověk bude reagovat zmateně, nebo ustrne/znehybní. Pro bližší představu si popíšeme situaci, kdy je člověk v důsledku prožitého stresu paralyzován. Lidský mozek má zakódovány jakési obranné reakce, nejprve tedy začne vyhodnocovat daný okamžik a na základě toho vyšle signál vašemu tělu. Odborníci se shodují v tom, že se v důsledku nadměrného stresu vypnou pro danou chvíli nepodstatné části mozku, nervový systém je schopen vykonávat pouze základní povinnosti a vše ostatní je odsunuto do pozadí. V praxi to znamená, že přestanete být schopni prožívat v danou chvíli jakékoliv emoce, nejste schopni pohybu a vše okolo vás jako by bylo pouhým snem, který se vás přímo netýká. V momentě, kdy prvotní hrůza odezní se mozek začne pomalu, ale jistě navracet k běžnému fungování, ovšem ne vždy bez následků. Mnohdy může dojít k tomu, že vás v budoucnu vykolejí jakákoliv maličkost, která se přímo i nepřímo týká stresujícího zážitku, mozek bude neustále hodnotit možné hrozby, začne se vám prolínat minulost s přítomností, rozvine se u vás posttraumatická stresová porucha apod.


Jak se vyrovnat s prožitým traumatem?

Pokusit se o to můžete sami, záleží však na vážnosti prožité situace. V první řadě se obrňte trpělivostí, vyrovnat se s traumatem je během na dlouhou trať. Dovolte si čas truchlit a projevujte negativní emoce, dejte svým pocitům volný průběh a neduste je v sobě. Pokuste se přijmout prožitou hrůzu jako holý fakt, jako něco, co jste museli prožít a co mělo jistě určitý smysl, jen je potřeba odhalit jaký. A zde se dostáváme k častému kamenu úrazu, protože samotným vám smysl traumatu může unikat. Většinou nechápete, proč to muselo potkat zrovna vás, co jste udělali špatně, či že v podstatě žádnou vinu nenesete. Proto doporučujeme navštívit odborníka. Psycholog jako nezaujatá osoba snáze nahlíží na samotnou podstatu problému a pomůže vám dostat se zpět do psychické pohody. Zvláště přínosná je jeho pomoc v případě, kdy vás trápí noční můry a děsivé vzpomínky, vše vám traumatizující zážitek připomíná, v důsledku čehož se postupně izolujete od společnosti, trpíte silnými depresemi nebo vás napadají sebedestruktivní myšlenky. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.


Martin

Krátké a výstižné, zároveň citlivě napsané. Velmi pomohlo :D

Kateřina Pojslova

Dobrý den,
minulý týden, měl otec vážnou nehodu na kole a ležel v umělém spánku, nyní je stále v bezvědomí a my se jen modlíme, aby se probudil. Chtěla bych se zeptat, jak se soustředit na práci, na děti a na chod domácnosti a navíc ještě podpořit mamku, která je samozřejmě také ve velkém traumatu. Existuje nějaký způsob, (kromě prášku, nyní jsem si vzala Neurol) ale ráda bych ho chtěla přestat brát. Můžete mi napsat, co dělat, abych se nezbláznila...děkuji