Jak se ve vztahu nehádat?

fashion

Zdá se vám, že se s partnerem neustále jen hádáte? Že spolu nedokážete vést normální rozhovor, aniž by končil křikem a výčitkami? Uvažujete nad tím, kde se stala chyba a chcete vrátit čas na začátek, kdy bylo vše krásné a bez konfliktů?



Tak jako se vyvíjíte vy, tak se vyvíjí i vše kolem vás, včetně vašeho partnera. Bylo by krásné najít osobu, která bude smýšlet stejně jako vy. Pokud však nepatříte k těm málo výjimkám, kterým se to poštěstilo, je pravděpodobné, že po svém boku máte člověka s odlišnými názory, které se bude snažit prosadit.
 


Není hádka jako hádka


Některé jsou založeny na banalitách, jiné na složitých životních situacích. Jde se naučit předcházet sporům? Ano, ale chce to notnou dávku trpělivosti a tolerance.



Zkuste se vžít do role partnera a položte si otázku, jak se na problém dívá on. To, že zastává jiný postoj, není známkou toho, že vás nechápe. Zkuste mu své pocity v klidu objasnit, nikdo přece neumí číst myšlenky. Je důležité umět pochopit jeden druhého, ale to beze slov nezvládnete. A proto mluvte, mluvte, mluvte! Bez přílišných emocí, urážek, výčitek. Pokud se vám něco nelíbí, řekněte to a snažte se najít řešení nebo alespoň zlatou střední cestu. Například pokud muž tráví všechny páteční večery s kamarády a vám to nevyhovuje, nezakazujte mu to, ale domluvte se na pravidlech, kompromisu. A pokud se „mužských“ pátků nechce vzdát? Zkuste mu vyjít vstříc, ať je to pro vás sebevíc obtížné. Samozřejmě neustupujte ve všem, ale občas to není na škodu.

 


Častou příčinou svárů také bývá hledání všemožných chyb na partnerovi. Cokoli udělá není dost dobré, jiný to zvládne líp atd. Vyvoláváte tak pocit méněcennosti. Místo výčitek ho/ji poproste, zda by nemohl/a zkusit jiný postup, přičemž ten původní neoznačujte hned jako špatný.

 


Bezdůvodně si nevylévejte zlost na partnerovi, neprojektujte do něj všechny své problémy. Jestliže vás naštval kolega v práci, řešte to s viníkem na místě a ne doma. Není nic horšího, než když vás doma čeká teplá večeře a příjemná atmosféra, a vy to zničíte tím, že místo ocenění a úsměvu kolem sebe jen třískáte věcmi a nadáváte. Raději si z partnera udělejte „komplice“ a svěřte se s tím, co vás vytočilo, společně pak můžete najít řešení.

 



Jestliže vaše partnerství založíte na každodenních hádkách, je to nejjistější cesta k rozchodu.




Nebojte se vyhledat odbornou pomoc psychologa. Můžete docílit zlepšení komunikace s partnerem a předejít ukončení vztahu. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.