Otázky a odpovědi u psychologa

fashion

Rozhodli jste se navštívit psychologa, ale vůbec netušíte, co vás při konzultaci čeká. Co mu vlastně máte říct? A jak odpovídat na jeho otázky? Vždyť přece nechcete, aby se na vás díval jako na blázna. Jste nervózní jako před důležitou zkouškou a chcete se co nejlépe připravit. Jenže jak?


Pravidlo č. 1: Špatná odpověď neexistuje


Ano, je to tak. Ať už u psychologa budete odpovídat jakkoli, buďte v první řadě upřímní. Nic, co řeknete není špatně. Uvědomte si, že terapeut není soudce. I kdyby podle vás byla vaše odpověď sebehorší, psycholog se nad ní zamyslí nezaujatě a v celkovém kontextu sdělení.


Při konzultaci budete mít dostatečný prostor se vypovídat. Psycholog je především výborným posluchačem, který vám do řeči vstoupí pouze v případě, kdy se bude potřebovat doptat na relevantní informace. Samozřejmě vás do ničeho nebude nutit, takže pokud je pro vás nějaká odpověď nepříjemná a nechcete na ni odpovídat, řekněte mu to na rovinu.


Pravidlo č. 2: Ptejte se, ale neútočte


Dobrý psycholog hledá příčiny i tam, kde nejsou zjevné. A tak může v průběhu terapie, při které řešíte např. partnerské problémy v určitý moment položit otázku, která s celou situací podle vás nesouvisí. Často se ptá na různé etapy vašeho života, zejména dětství. Protože za mnoha problémy bývají skryta právě traumata, na která si třeba ani nepamatujete. Jestliže takovouto otázku dostanete, zkuste proti psychologovi nezaujmout obranný postoj a vězte, že vše má svůj smysl.


Pravidlo č. 3: Důvěřujte


Pro úspěšnou terapii je důležité psychologovi naprosto věřit. Jen tak navážete pevný vztah terapeut-klient a budete schopni se naprosto otevřít.


Nepěstujte si však představu, že psycholog je Bůh, který všechna vaše trápení lusknutím prstů pošle pryč. Tak jednoduché to není. A hlavně, své problémy musíte vyřešit sami, jen tak se naučíte, jak se s podobnými situacemi v budoucnu vyrovnat, nebo jak jim předcházet.


Psychologická konzultace tak není žádným zázračným lékem, ale pátráním po pravé příčině problémů. Terapeut vám pomůže vidět vše v jiném světle, zaměřit se na detaily, které vám unikají apod. Bude vašim rádcem a průvodcem na cestě za duševní pohodou.

 


Někdy však i když sebevíc chcete, nedokážete o svých problémech hovořit přímo. V naší online poradně Mojra.cz jsme připraveni na všechny eventuality. Pokud se stydíte, umíte své pocity vyjádřit spíše psaným slovem než tím mluveným, pak si vyberte jednu za našich emailových konzultací. Jde o rychlé a efektivní řešení drobnějších problémů. Při problémech vážnějších však doporučujeme spíše konzultace hovorové (přes Skype, Viber, WhatsApp, telefon), aby mohl psycholog zjistit všechny relevantní informace a poskytnout vám tu opravu nejlepší radu, šitou na míru přímo pro vás.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.