Jak říci rodičům, že potřebuji psychologa?

fashion


Máte problém, se kterým si neumíte poradit? Tvoji rodiče ti nerozumí nebo by ti ani oni nedokázali tak úplně pomoct? Cítíte, že potřebujete odborníka, ale nevíte, jak o tom rodičům povědět? Pokud ano, nemusíte věšet hlavu. Přinášíme pár užitečných tipů, jak s rodiči situaci probrat a sdělit jim, že psychologa momentálně potřebujete.

Poraďte se s přáteli

Jistě máte ve svém okolí kamaráda nebo kamarádku, který je vám velice blízký a můžete s ním probírat kde co. Nestyďte se se s ním poradit i v této situaci. Třeba vám i on přinese užitečné rady, a kdyby ne, alespoň bude vaší oporou. Pokud nechcete s rodiči hovořit sami, požádejte ho, ať jde s vámi. Může být přímo přítomen nebo na vás počkat, až bude po všem.

Napište si, co chcete říct

Pokud se necítíte příliš silní v improvizaci a bojíte se, že by vám při komunikaci s rodiči došla slova, sepište si, co chcete říct. Pomůže vám to, utřídit si své vlastní myšlenky a případně poslouží jako pověstná berlička.

Situaci vysvětlete

I přes to, že se vám do konverzace na toto téma s rodiči jistě moc nechce, je třeba vše dostatečně probrat. Nemusíte zmiňovat detaily vašich problémů. Rodiče, ujistěte, že se nejedná jen o rozmar, ale že jste si svým rozhodnutím skutečně jisti a situace takové řešení vyžaduje.

Trvejte si na svém

Rodiče mají často tendence situaci zlehčovat. Pokud se to stane i u vás, vraťte se zpět k tématu a ujistěte je, že to myslíte vážně. Někdy se osvědčí technika „zaseknuté gramofonové desky“, kdy svůj požadavek opakujete stále dokola jen lehce jinak.

Nebude psycholog rodičům bonzovat?

Bojíte se, že když už se k psychologovi dostanete, tak dříve či později řekne rodičům. Co probíráte? Pak jste na omylu. Psycholog se zavazuje k tomu, že udrží klientovo tajemství. Pokud rodiče přeci jen budou chtít vědět o vašem sezení více, nejprve se s vámi poradí o tom, co jim může a nemůže říct. Můžete tedy být úplně klidní. 




OBJEDNAT KONZULTACI

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.