Rozchod jako nový začátek: Jak překonat stres a bolest?

fashion

Žádný pohádkový konec, žili spolu až do smrti se nekonal. Máte za sebou rozchod. A rozchod bolí, ať už přišel z nenadání, nebo jste se s partnerem dlouhodobě hádali. Přece jen jste spolu strávili část svého života, a to nejde jen tak hodit za hlavu.


Jedno staré přísloví hlásá, že když něco starého končí, něco nového začíná. To je sice pravda, ale někdy prostě nedokážete jen tak ze dne na den dát sbohem minulosti, zapomenout na společné chvíle a jít s úsměvem na tváři dál. Na jednu stranu chcete co nejdříve začít novou etapu života, na druhou se přes tu starou nedokážete přenést.


Rozchod je na žebříčku stresujících událostí na druhém místě – hned po smrti blízké osoby. Najednou jste přišli o spřízněnou duši a musíte to zpracovat. Někomu to trvá jen pár dní, jinému týdny nebo dokonce roky. A někdo se z tohoto truchlení neumí vymanit nikdy.


Fáze truchlení:

 

1. Popření

Snažíte se přesvědčit, že je to celé jen zlý sen, hnusná noční můra, ze které se neumíte probudit. Čím dříve přestanete popírat, tím rychleji se z rozchodu vzpamatujete.


2. Vztek

Jste naštvaní na sebe, na partnera, na kamarády, jednoduše na celý svět.


3. Vyjednávání

Snažíte se rozchod zvrátit, vyjednáváte s partnerem, slibujete, nebo dokonce i vyhrožujete.


4. Smutek

Upadáte do depresí, jste smutní a nic vás nedokáže rozveselit. Svět jako by se změnil v pustinu.


5. Smíření

Sice jste ještě smutní, ale pomalu se toho zbavujete. Dokážete myslet rozumně, nerozbrečí vás pohled na partnerovy ponožky… Uvědomíte si, že rozchodem váš život nekončí, a že si teď můžete dělat co jen budete chtít, nikdo vás nebude omezovat.


Nový začátek


První rok po rozchodu je prý nejhorší. Jak překonat stres po rozchodu a začít znovu žít spokojený život? V první řadě si dovolte truchlení. Jen pokud projdete všemi jeho fázemi, můžete začít znovu a bez výčitek. Takže křičte, plačte, uzavřete se před světem. Ale ne napořád!


Minulost není přítomnost. Rozchod byl náročný, stál vás hodně sil, ale už je to za vámi. Představte si, že všechny negativní emoce zavřete do skleněné láhve a tu pustíte po vodě. Láhev za chvíli zmizí pod vodou a vám se uleví.


Pořádek doma i v sobě. Že uklízení pomáhá zbavit se stresu? V tomhle případě určitě! Vyházejte všechny věci, které vám připomínají vašeho ex. Klidně si pořiďte i nový nábytek, dekorace… Rozhodně se vyhněte házení špíny na bývalého partnera. I kdyby on sebevíc špatně mluvil o vás, nesnižte se na jeho úroveň. A víte co? Jestliže má potřebu vás pomlouvat, není nejspíš schopen se s rozchodem vyrovnat. Zato vy ano!


Nové zájmy, noví přátelé. Co je pozitivní na rozchodu? Rozhodně to, že si konečně můžete dělat to, co chcete. Milujete sport? Začněte s ním. Neuměla jste partnera přesvědčit k návštěvě divadla? Kupte si předplatné na všechna představení. Začněte dělat to, co vás baví a co jste kvůli partnerovi zanedbávali.


Děti. Vliv rozchodu na dětskou psychiku je kapitola sama o sobě. Jak děti co nejlépe připravit na rozchod/rozvod? Nezapomínejte na ně, mluvte s nimi, buďte jim oporou a ujistěte je, že je stále milujete. 



Nebojte se požádat o pomoc. Někdy je bolest z rozchodu tak velká, že ji jednoduše nedokážete sami zpracovat. Můžete se vypovídat kamarádům, jenže ti se neumí odpoutat od vlastního zaujetí. To, že vám bude kamarádka tvrdit, jak je váš ex hrozný, co dělal špatně a jak ona to celou dobu věděla, vám rozhodně nepomůže. Proto raději hledejte oporu u někoho objektivního, nezaujatého – u psychologa. Ten vás vyslechne, ale nebude vás hodnotit ani soudit. Jeho cílem je pomoci vám smutek a deprese z rozchodu překonat tak, abyste opět mohli začít spokojeně žít.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.