Jak pečovat o vztah z pohledu psychologů

fashion

Už posté uvažujete o tom, jak je možné, že romantické filmy vždy končí happy endem typu „žili spolu šťastně až do smrti“? Nebo se nostalgicky koukáte na fotografie babičky a dědečka, kteří strávili v manželství dlouhých čtyřicet let, a přemýšlíte, proč vaše vztahy nepřežijí déle než rok, dva? Nezoufejte! Pomineme-li filmy, ke kterým ten happyend prostě patří, tak ani naši prarodiče určitě neměli ty společné roky života bez mráčku. Jen se naučili za ta léta strávená bok po boku vypořádat se s problémy co nejlépe, k oboustranné spokojenosti. Chce to notnou dávku tolerance a také odvahy pečovat o vztah tak, aby se rozvíjel a vzkvétal.

 

Každé ženě někdy proběhne hlavou věta „teď bych potřebovala pomoc!“ Ať už se to týká mráčků, které se stahují nad jinak perfektně fungujícím vztahem, nebo jen prevence, aby se partnerství neomrzelo, nezevšednělo. A právě slovo P. O. M. O. C. je stěžejní. Skrývá se za ním pět základních doporučení pro ženy, jak o vztah pečovat, čeho se držet a čeho naopak vyvarovat.

 

P. - ptejte se s mírou

„Kde jsi byl? Cos tam dělal? Kdo tam byl s tebou? Co jedl/a, pil/a, měl/a na sobě…?“ Tak takhle rozhodně NE! Jestliže partnera hned po příchodu domů zahltíte přívalem otázek, které spíše připomínají křížový výslech, rozhodně počítejte s tím, že místo odpovědí, se dočkáte hádky. Žádný muž (a ostatně ani žádná žena) si nechce ve vztahu připadat jako pod drobnohledem. Samozřejmě je namístě se o partnera zajímat, ale všeho s mírou. Necháme-li ho vydechnout, sám se nakonec o detailech rozpovídá. Člověk je tvorem od přírody sdílným a vaše zvědavost bude nakonec ukojena.

 

O. – osobní prostor

Ano, jste zamilovaná, chcete trávit s partnerem všechen volný čas. Ne nadarmo se však říká, že všeho moc škodí. Každý z nás občas potřebuje mít chvilku pro sebe. Proto nevěšte hlavu bude-li chtít váš partner některý sobotní večer trávit s kamarády namísto toho, aby šel s vámi do kina. Dopřejte mu tu chvíli bez vás, udělejte si například dámskou jízdu s kamarádkami, nebo si jen otevřete láhev vína, nalakujte nehty, relaxujte. Uvidíte, že takovýto odpočinek jeden od druhého vašemu vztahu prospěje více, než čas trávený spolu z donucení.

 

M. – milujte ho

Ano, není nic jednoduššího – milujte svého partnera. Se vším všudy, s jeho problémy, chybami, nedostatky. Určitě se naskytne chvíle, kdy se ve vašem okolí objeví někdo dokonalejší, který vám pochválí úsměv, nové šaty, vlasy (čehož si váš partner ani nevšiml), se kterým nebudete muset řešit každodenní problémy. Je pak snadné nechat se takovým „panem dokonalým“ okouzlit a podlehnout. Nedělejte to, nevěra vaše problémy nevyřeší, naopak přináší sebou problémy další a většinou končí rozchodem. 

 

O. – otevřená komunikace a ocenění

Na předcházející bod přímo navazuje tento. Pokud se vám ve vztahu cokoli nelíbí, otevřeně si o tom s partnerem promluvte. Nečekejte, že pozná vaše náznaky. Každý člověk je individualita, má rozdílný pohled na danou situaci a co je nejdůležitější, neumí číst myšlenky. Proto s partnerem mluvte o svých pocitech, tak jako on musí hovořit s vámi o těch svých. A když už jsme u těch principů správné komunikace, nezapomínejte svého partnera také pochválit, třeba za úplné maličkosti, uvidí tak, že si ho vážíte.

 

C. – ctěte jeho potřeby

Nestavějte vztah jen na vašich potřebách – snažte se být rovnocenným partnerem. Vyslechněte si jeho tužby, přání, potřeby a pokud není ve vašich silách jim bezvýhradně vyhovět, snažte se najít alespoň kompromis, který bude vyhovovat oběma.

 

Toto je tedy P. O. M. O. C. - pět rad pro ženy, jejichž dodržováním se můžete dopracovat ke spokojenému vztahu, k vašemu pohádkovému konci po boku jednoho partnera.

 



Jelikož se však v partnerství nemusí snažit jen ženy, ale i pánové, v některém dalším článku se budeme věnovat tématu, co pro spokojený vztah mají udělat muži.

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.