Odlišnosti ve vztahu: Starší žena a mladší muž

fashion

Může fungovat vztah, kdy partnery od sebe dělí jedna generace? Ano může! Láska je mocná čarodějka. Vždycky mě velmi zarazí rozdílné nazírání zejména mužské části populace na vztah staršího muže s mladší ženou, a naopak starší ženy s mladším mužem. Pokud na ulici vidíte pár, kdy si starý pán vede po boku slečnu, která sotva dosáhla prahu dospělosti, nesetká se to ani tak s odsouzením, jako spíš s uznáním a sklonem poklepat mu uznale na rameno, jaký je to pašák a kanec. Ovšem jakmile se strany obrátí a starší dáma si vede po boku mladého muže, zazní řeči typu „Co na té staré rašpli vidí? Proč si nevybere nějakou mladou a krásnou namísto téhle mumie?“ a mnoho dalších urážek a posměchů. Z mého pohledu, jakožto ženy, toto jednání moc nechápu. Nejspíš se v tuto chvíli projevilo mé feministické já, ale přece není jen výsadou mužů hledat lásku v mladších vodách?!

Proč se tedy i dnes, v době moderních a uvolněnějších názorů s tímto postojem setkáváme? Jednoduše proto, že lidé v sobě mají hluboko zakořeněné určité konvence a předsudky z minulosti. Kdysi bylo na denním pořádku, že se domlouvali výhodné sňatky mezi starými pány a dívenkami, které sotva odrostly dětským střevícům. Kromě toho ruku na srdce, vzhled v tomto případě hraje také důležitou roli. Muži mají od přírody dáno do vínku, že mnohdy i ve stáří vypadají dobře, získávají věkem jakési charisma. Oproti tomu ženám ubírají na kráse vrásky a to, co bylo dříve krásně pevné, věkem povadá. Naštěstí dnes žijeme v době, která kráse přeje, a nedostatkům můžeme předcházet pravidelnou kosmetickou péčí, cvičením, liftingem, plastickou operací. Proto byste nyní některým padesátnicím nehádali více než pětačtyřicet nebo i méně. I tak se ale setkají s odsudky okolí, když si nabrnknou mladého partnera.

Odpověď na otázku, co starší ženy milují na mladých mužích je nasnadě. Kromě jeho vzhledu dává mladší partner ženě možnost po jeho boku omládnout. A to doslova, je plný elánu a energie příznačné pro jeho mládí, neřeší závazky, chce si užívat života co to jde. Mnoho starších žen má za sebou těžké rozchody/rozvody a hledají cestu k úniku od všedního života. Nechtějí již řešit budoucnost, děti mají odrostlé, touží žít okamžikem. A v tom jim mladý partner vyjde vstříc, dává jim možnost zažít dobrodružství. K tomu přičtěme jeho výdrž v posteli a to, že se rád učí novým věcem. Samozřejmě nesmíme opomíjet lásku, ta hraje ve vztahu vždy hlavní roli (pokud se partneři nedohodli na tom, že půjde jen o povyražení). Toto jsou dosti pádné důvody, proč nehledat partnera ve své věkové kategorii.

Vezměme si však pohled i z druhé strany, co mladé muže přitahuje na starších ženách? Jsou to jejich zkušenosti a nadhled. Starší ženy se nezabývají drobnými problémy, toho už si za svůj život užily dostatek, naopak banality odsouvají do pozadí. Samozřejmě také zamilovanost a láska jsou důležitým faktorem. Ovšem pak zde máme i důvody méně poetické – někteří si chtějí vybudovat určitý společenský status a těží z popularity partnerky, případně si vztahem se starší ženou léčí svůj oidipovský komplex.

Láska prostě kvete v každém věku, společnost by se měla zbavit předsudků a být i k nevyrovnaným vztahům tolerantnější. Některé vztahy se rozpadnou, jiné vydrží věky. Pravdou je, že u věkově nevyrovnaných vztahů je dosti nejistá budoucnost, protože i muži začnou v určité chvíli toužit po dětech, nemusí být sto vyrovnat se se zhoršujícím zdravotním vztahem partnerky, umí si užívat, ale neumí být oporou. Důvodů k rozchodu bychom mohli najít nepřeberné množství, to ale neznamená, že každý vztah mladšího muže se starší ženou je odsouzen k zániku.

V případě jakýchkoliv problémů a pochybností, se obraťte pro radu k odborníkovi z oblasti partnerských vztahů. Psycholog dokáže spolu s vámi vyřešit všechny palčivé otázky a naučí vás, jak ve vztahu fungovat a nevšímat si zlořečení okolí apod. Psychologická konzultace je přínosem také v případě, kdy jste v pozici rodiče, který se nedokáže vyrovnat se vztahem svého syna ke zralé ženě.

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.