Domácí násilí bez facky aneb Když vás partner psychicky týrá

fashion

„Pane Bože, to jsi tak neschopná, že nedokážeš ani uvařit pořádný oběd?!“ „Už ses dneska podívala do zrcadla? Kočičko, myslím že jsi zase přibrala!“ „Proč to všechny ostatní ženské zvládají, a ty ne?“ …


Tyto věty, a nejen ty můžete často slyšet z úst člověka, od kterého byste očekávali spíše podporu. Jenže místo toho vám partner neustále sráží sebevědomí a vy se cítíte jako totální troska, která nic nezvládá. Na jednu stranu se chcete postavit na odpor, jenže pak o sobě začnete pochybovat.


Ponižuje mě, nebo ne?


Označení psychické ponižování (týrání) je širokým pojmem. A to z jednoho prostého důvodu. Ono totiž ponižování je jakékoliv chování, které sráží lidskou důstojnost. Nemusí jít tedy o přímočaré nadávky a výsměch, ale i o nenápadné poznámky, které většinou zůstanou nepovšimnuty. Tedy alespoň poprvé. Čím více těchto „nevinných“ narážek slyšíte, tím více začnou působit na vaši psychiku.


Samozřejmě určité popichování mezi partnery ke vztahu patří. Děláte si legraci jeden z druhého, a to jak mezi sebou, tak i na veřejnosti. Do doby, kdy toto „pošťuchování“ nabere na pravidelnosti a začne být pro druhého nepříjemné, se o psychické ponižování nejedná.


Jakmile vás však partnerova slova začnou zraňovat, začnete se ho bát a cítíte se méněcenní, je to špatně. Partner vás totiž už jen tak nepopichuje, ale svými výroky jako by vám bodal nůž hluboko do srdce.


Proč to dělá?


Dobrá otázka. Většinou proto, že mu to jednoduše dělá dobře. Zvyšuje si vlastní, nejspíše dost nízké sebevědomí. Když se nad tím blíže zamyslíte, partner se vás bojí. Má strach, že ho svými úspěchy zastíníte, že on nebude pro vás dost dobrý, že si toho okolí všimne. A tak se začne řídit heslem – nejlepší obranou je útok. A ponižování může začít.


Co je jednodušší, poukázat na chyby druhého (vás) nebo si přiznat své? Rozhodně to první. A když vám partner dennodenně vtlouká své polopravdy do hlavy, začnete jim pomalu sami věřit. A tak se dříve sebevědomá a úspěšná žena promění v tichou, šedou myšku, která se bojí říct svůj názor.


Nejhorší na tom všem je, že partnerovo ponižování vám zanechá opravdu hluboké jizvy na duši, které si ponesete snad až do konce života. Většina psychicky týraných žen si myslí, že si za to můžou samy. A tak co nejvíce potlačují své potřeby a touhy, bojí se, aby partnera nijak nevyprovokovaly, potýkají se s depresemi a v některých případech to vše může skončit sebevraždou.


Samozřejmě ponižování se netýká pouze žen, ale často jsou v roli oběti také muži, zde jsou pak důvody v podstatě stejné, jen se o nich tolik nemluví.


Braňte se!


Víme, je těžké se dostat z područí tyrana, ještě ke všemu, když je láskou vašeho života. Jenže tato láska je pouze jednosměrná, protože pokud by vás partner opravdu miloval, nikdy by vás neponižoval. A tak se mu postavte na odpor. Dejte mu jasně najevo, že se sebou nenecháte vláčet jako s kusem hadru. Pokud se totiž nevzepřete, nejen že situaci nezlepšíte, ale naopak se bude s časem čím dál víc stupňovat.


Základem fungujícího vztahu je rovnocennost partnerů a vzájemný respekt. Pokud toto vztah postrádá a partner má potřebu si na vás vylívat své vlastní pocity méněcennosti, vztah ukončete. Nemá budoucnost.


Začněte pracovat sami na sobě, na svém sebevědomí. Namístě je také pomoc psychologa, který vám poskytne nezaujatý pohled na celou situaci, nabídne různé možnosti, pomůže se znovuobnovením sebevědomí a mnoho dalšího.

 




„Láska je nejkrásnější trápení, které tkví v ponížení lidské hrdosti…“  J. Lennon

 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.