Jak ulehčit dětem rozvod rodičů?

fashion

Rozvod manželství je pro každého těžkým obdobím, o to hůře jej prožívají děti. Děti nesou rozchod rodičů skoro tak těžce, jako jejich smrt, proto je velmi důležité pomoci jim se se situací vyrovnat. Podle psychologů se s rozvodem vyrovnávají lépe malé děti než ty v pubertálním věku, ovšem to neznamená, že bychom k těm menším měli být uzavřenější, jen je potřeba zvolit jiný způsob přiměřený jejich věku, jak jim chystanou změnu oznámíme. Myslíte-li si, že když nebudete děti zatahovat do vašich problémů, budou vaše rozhodnutí snášet lépe, mýlíte se. Děti jsou jako barometr, jsou velmi citlivé a vnímavé, proto vycítí, že se mezi jejich rodiči něco změnilo, jen to nedokáží pochopit. Jestliže je pak postavíte před hotovou věc, je nasnadě, že se budou snažit najít viníka, většinou začínají u sebe, říkají si, že kdyby se lépe učily, uklízely si pokoj aj. rodiče by se nehádali. Jiný příklad může nastat v situaci, kdy se muž jednoho dne sbalí a bez vysvětlení, mnohdy i bez rozloučení, rodinu opustí. Děti nemohou vědět, že vás manžel roky podváděl a odešel za svou milenkou, vyvodí si nejjednodušší vysvětlení, že vy jste ta zlá, která jejich tatínka vyhnala.

Proto je důležité s dítětem mluvit, mluvit a zase mluvit. Nejlépe, pokud si spolu sednete jako rodina, a upřímně vyložíte dítěti všechny důvody, proč už jejich maminka s tatínkem nedokáží žít společně, že se odcizili a rozvod je nejlepším řešením. Nečekejte, že dítě vše hned přijme, určitě bude hledat možnosti, proč byste měli zůstat pohromadě, bude klást spoustu otázek, může vás i citově vydírat. Respektive žádná jeho reakce není přehnaná, přece jen se jeho svět najednou rozdělil na dva samostatné, na svět mámy a svět táty, a ono neví, jak do tohoto uspořádání bude samo zapadat. Vysvětlete dítěti, že ačkoli nebudete žít nadále jako rodina pod jednou střechou, může se na vás i přesto spolehnout. Ujistěte je o své lásce, že se na tom nikdy nic nezmění, u vás budou vždy v bezpečí. Dopřejte jim čas, aby si vše promyslely, vyrovnaly se s tím, prožily vše, co cítí naplno, ať už je to pláč, vztek či pocity zklamání apod. Promluvte si také s ostatními členy rodiny, aby se k rozvodu nevyjadřovali jinak, než chcete vy. Zejména babičky mají tendenci stranit svým ratolestem, proto dítěti vnucují své názory na věc, svalují vinu na druhého z rodičů, šíří různé pomluvy. Pro dítě je v tuto dobu velmi důležitá podpora blízkých a jakákoliv rozepře i v širším okruhu rodiny má na ně neblahý vliv. Postupně připravte dítě na to, že se jeden z rodičů odstěhuje a vysvětlete mu, jak budete nadále fungovat – kdy se bude vídat s otcem/matkou, který víkend bude s kým trávit, jak budou probíhat Vánoce, letní prázdniny apod. Alespoň z počátku se snažte zachovat původní návyky, jako je například doprovod na kroužky, zápasy… Pokud například otec najednou přestane chodit na fotbalové utkání svého syna, může to on vnímat jako zradu. S čím po rozvodu rozhodně počkat, je seznámení dítěte s novou partnerkou/novým partnerem. I kdyby nevěra nebyla důvodem rozvodu, může to dítě takto vnímat a zaujme odmítavý postoj k vašemu novému protějšku, čímž se mohou narušit také vaše vzájemné vztahy. Další negativní vliv na psychiku vašeho potomka má vaše osobní prožívaní, mluvíme konkrétně o situaci, kdy se rodiče rozejdou ve zlém a jeden nenechá na druhém nit suchou. Vyhněte se před dítětem řečem o tom, jaká je jeho matka potvora, otec nevěrník a kdoví co ještě. Dítě má rádo oba své rodiče stejně, nevnucujte mu své negativní názory, zaděláváte mu na problém, který se projeví v době, kdy bude samo navazovat vztahy k opačnému pohlaví.

Vyrovnat se s rozvodem rodičů není pro dítě vůbec jednoduché, někdy to trvá měsíce, jsou však i situace, kdy ani v dospělosti nedokáže matce a otci rozvod odpustit. V souvislosti s rozvodem můžeme u dítěte pozorovat vznik různých problémů – noční pomočování, problémy se spánkem, koktání, dítě přestane komunikovat s okolím, útěk z domova jako způsob citového vydírání rodičů, nenávist k jednomu či oběma rodičům, nepřiměřená agrese, zhoršený prospěch ve škole, různé psychické problémy (deprese, úzkosti), nedůvěra v ženy/muže, problémy s alkoholem, drogami apod. Rodičům bychom v takovémto případě doporučili, aby neváhali a obrátili se o pomoc k dětskému psychologovi. 

Připojte se do diskuze.
Zadéjte Váš kometář.